A magyar labdarúgás új csodagyereke, akiért Maldini magángéppel repült Győrbe – portrénk a holland AZ közönségkedvencéről, Kerkez Milosról

2023. március 08. 15:58

Az Európa-konferencialiga keddi mérkőzésén a holland AZ a magyar labdarúgó-válogatott hátvédjének győztes góljával idegenben 2-1-re verte az olasz Laziót. De ki is ez a fura nevű őstehetség, akire már egész Európa felfigyelt?

2023. március 08. 15:58
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Kerkez Milos, a magyar labdarúgó-válogatott még mindig csak 19 éves szerb-magyar állampolgárságú hátvédje a Szabadka és Topolya között félúton található Újverbászon született, érdekesség,

ebből a 40 ezer lakosú kisvárosból származik az ismert pszichológus, Csernus Imre és napjaink egyik legnépszerűbb magyar énekesnője, Rúzsa Magdi is.

De térjünk vissza Milosra: a Hajduk Kula gyermekcsapatában ismerkedett meg a labdarúgás alapjaival, majd felfedezte őt az osztrák Rapid, és mindössze 11 éves volt, amikor a bécsi alakulathoz került – sokat mondó adat: a kiválasztón a mintegy 350 tehetség közül mindössze két játékos szerződtetett a klub, Kerkez Milos volt az egyik. 

„Priskin Tamáséktól nagyon sokat tanultam”

Öt évet töltött Ausztriában, majd elkezdődött a magyarországi karrier: először az NB III-as Hódmezővásárhelyhez került, majd pár hónappal később édesapja, Sebasztijan Kerkez ajánlására a győri Fehér Miklós Labdarúgó Akadémiára került.

Erre az időszakra így emlékszik vissza az immár stabil válogatott kerettagnak számító futballista: „A győri edzőimnek, főként Stark Péternek és Csató Sándornak nagyon köszönöm, hogy eddig terelgették a pályafutásomat, hogy megtalálták számomra azt a posztot, ahol a legtöbbre vihetem. Az ETO-nál nemcsak jobb futballista lettem, de a fejem lágya is benőtt, s ezt úgy gondolom, főként annak az időszaknak köszönhetem, amikor a koronavírus-járvány alatt, a hotelben több héten keresztül együtt készülhettem és töltöttem a mindennapjaimat a felnőtt csapattal, Priskin Tamáséktól nagyon sokat tanultam szakmailag és emberileg egyaránt. Kijelenthetem, az ETO-család lett a második családom, soha nem felejtem el, amit Győrben kaptam!”

A szerb mentalitás már ekkor meglátszott a néha zabolátlan tehetségen: az edzéseken gyakran kellett fegyelmezni, mert túlzott vehemenciával játszott,

de arra is képes volt, hogy a tréningeket követően egy súlyzókkal teli hátizsákkal rója a köröket az ETO edzőpályáin.

Paolo Maldini személyesen jött el Győrbe Kerkez Milosért Fotó: etofc.hu
Paolo Maldini személyesen jött el Győrbe Kerkez Milosért Fotó: etofc.hu

Ez a fajta hozzáállás, mondhatjuk, győzni akarás hamar feltűnt a bajnoki mérkőzéseken is, nem csoda, hogy még nem volt 18 éves, amikor a AC Milan legendája, Paolo Maldini felfigyelt rá, aki különgéppel jött el érte Győrbe.

Kerkez Milos: „Szerbia sosem keresett meg, Magyarországon tiszteltek”

Erre így emlékezett egy interjúban:  „Minden olyan gyorsan történt, mivel már csupán két nap volt hátra az átigazolási időszakból. Bevallom: akkoriban még Magyarországon akartam maradni, hogy még többet játsszak, és fizikailag tovább fejlődjek. De hát, ha Paolo Maldini személyesen hív, akkor nem szabad sokat gondolkodni, menni kell!”

Eben az időszakban Milos Kerkez már bemutatkozott a korosztályos magyar válogatottakban, és ekkor hozta meg a karrierjével kapcsolatos, egyik legfontosabb döntését is: „Szerbia sosem keresett meg, Magyarország már tizenöt éves koromban is. Itt mindig tiszteltek, a családommal együtt, ezt sosem felejtem el.

Bár többnyire az első csapat keretével készült – többek között Zlatan Ibrahimoviccsal és a jó barát, Theo Hernándezzel együtt edzett - csupán az AC Milan korosztályos csapataiban kapott lehetőséget az akkor 18 éves tehetség, ezért a távozás mellett döntött. Sokat mondó adat: a holland AZ Alkmaar végül 2 millió eurót fizetett érte.

E mérföldkőre így emlékszik Kerkez Milos: „Őrület volt a Milan első csapatával edzeni. Amikor először készülhettem velük, és megláttam Ibrahimovicot, Hernandezt és Rafael Leaót, szinte fel se fogtam, mi történik velem. Pár hónapja még a tévében néztem őket, most pedig már velük edzettem!  A több játéklehetőség miatt azonban a távozás mellett döntöttem. Volt néhány megkeresés Németországból, de

Ám nem igazoltam volna a klubhoz, ha nem tudtam volna, hogy a csapatkapitány, Owen Wijndal eladását tervezi a klub, hiszen vele nem lett volna egyszerű megküzdenem a csapatba kerülésért. Elmondták, várnom kell néhány hónapot, aztán játszhatok az első csapatban. A várakozás nehéz volt, de a vezetőedző, Pascal Jansen segített, kéthetente elmondta, mik a tervei velem, illetve az édesapám is támogatott, segített, hogy türelmes maradjak”

Megérte a türelem, hiszen Kerkez fokozatosan bejátszotta magát a kezdőcsapatba, és lelkes, megalkuvást nem tűrő játéka miatt nem csak az alkmaari drukkerek egyik kedvence lett, hanem a forduló válogatottjába is többször bekerült. 

E remeklés persze, nem kerülte el a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi figyelmét sem,

aki a tavaly júniusi Nemzetek Ligája-mérkőzések bő keretébe is meghívta a védőt, aki végül a Németország elleni, idegenbeli, Szalai Ádám látványos gólja és a magyar győzelem miatt emlékezetes találkozón debütált az A-válogatottban, és az egyik legjobb teljesítményt nyújtotta. Talán nem véletlen, hogy

ami egy ilyen korú hátvéd esetében kifejezetten magasnak számít. A ballábas játékos jellemzően balhátvédként szerepel, de középpályásként is képes jó teljesítményt nyújtani.

Ezt követően kirobbanthatatlan lett a keretből: több, mint fél órát játszott az Olaszország elleni budapesti NL-, valamint a Luxemburg és Görögország elleni barátságos találkozókon is. Nem nehéz megjósolni: Marco Rossi egészen biztos, hogy számít rá az Észtország elleni barátságos, valamint a Bulgária elleni Eb-selejtezőn is. Lehet, hogy megvan a következő másfél évtized kirobbanthatatlan balhátvédje a magyar válogatottban? Többek között ezt is megkérdeztük a korábbi szövetségi kapitányoktól.

Az AZ Alkmaarban hamar közönségkedvenccé vált Fotó: MTI/EPA Gian Ehrenzeller
Az AZ Alkmaarban hamar közönségkedvenccé vált Fotó: MTI/EPA Gian Ehrenzeller

Csank János: Nem kis dolog, hogy Kerkez Milos ennyire fiatalon kirobbant a hazai futballközegből

Kerkez most valóban berobbant, jó sajtója is van. Győrből indulva kitűnő klubokba igazolt, és az utóbbi időkben egyre jobban játszik. A legutóbbi, Lazio elleni győztes találat előtt is ő szerzett labdát, bepasszolta és egy hatalmas sprintet levágva keresztbe futott, majd győztes gólt rúgott – megjegyzem, kapushiba volt, de ez semmit nem von le a teljesítménye értékéből. Látszik, hogy van önbizalma, nyilván a szövetségi kapitány újra meghívja, és akkor élőben láthatjuk, hogy mi is a dörgés vele kapcsolatban. Mindenesetre nem kis dolog, hogy ennyire fiatalon kirobbant a hazai futballközegből, és neves klubokban áll helyt. De majd csak akkor válik igazán nagy kedvencemmé, ha jól megtanul magyarul…

Bozsik Péter: Milos nem fél senkitől, bátran futballozik, és azt sem drámázza túl, ha hibázik

Talán Győrben láttam őt először játszani, és ami számomra leginkább feltűnő volt Milossal kapcsolatban, az a játékaktivitása. Látszik, hogy balkáni vér folyik az ereiben, nem fél senkitől, bátran futballozik, ugyanakkor azt sem drámázza túl, ha hibázik. Mivel a pályafutása elején jár, a játék minden elemében fejlődnie kell: pontosabb játékra törekedjen, és leginkább technikailag és játékminőségben próbálja kihozni magából a maximumot. De egyáltalán nem féltem, hiszen ha ez a mentalitása megmarad, valamint rutint szerez, akkor hosszú évekre megoldhatja és kibérelheti a magyar válogatottban a balhátvéd posztját.      

Kerkez Milos számára a német világsztár, Thomas Müller megállítása sem jelentett gondot Fotó: MTI/Illyés Tibor 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Unknown
2023. március 12. 14:58
Magángéppel? Gratulálok! Persze ízlések és pofonok.. Számomra a foci egy fapados repülés árát sem éri meg. Számomra!
titoklajos
2023. március 11. 18:35
Hajós Alfréd Papp László Keleti Ágnes Puskás Ferenc és az egész Aranycsapat Balczó András Kubala László Albert Flórián Egerszegi Krisztina Darnyi Tamás Kovács István A Kemény Dénes vezette háromszoros olimpiai bajnok vízilabda válogatott Kovács Katalin Hosszu Katinka Szilágyi Áron Milák Kristóf Elég lesz?
Sclerotic
2023. március 11. 18:35
Segítse őt a Jóisten, hogy még sok örömet szerezzen nekünk!
OrangeOrder
2023. március 11. 18:35
"De majd csak akkor válik igazán nagy kedvencemmé, ha jól megtanul magyarul" Amúgy igen, és hajrá - minden téren!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!