Visszaengedik a (fehér)oroszokat Wimbledonba – szigorú ellenőrzés alatt

2023. március 10. 13:56

Bár nem hivatalos, elég biztosan kijelenthető: 2023-ban visszaengedik az orosz és fehérorosz teniszezőket a sportág legfontosabb bajnokságára, Wimbledonba. A játékosok érdekvédelmi szervezetei igen erős fenyegetései hatották meg a Brit Tenisz Szövetséget; még a brit kormány avatkozhat közbe.

2023. március 10. 13:56
null

A Daily Mail úgy tudja, a Brit Tenisz Szövetség feloldja az orosz és fehéroroszt sportolók irányába hozott korlátozásait az idei szezonra. Tavaly a brit kormány nyomására az Ukrajna ellen háborús aggressziót folytató két ország teniszezői nem játszhattak a sportág legrangosabb tornáján, Wimbledonban. Erre válaszul a férfi illetve női játékosok érdekvédelmi szervezetei, az ATP illetve a WTA megfosztotta Wimbledont attól a jogtól, hogy világranglista pontokat osszon.

Ettől wimbledoni bajnoki címet szerezni nem lett kisebb dolog: Novak Djokovic itt tette meg a tavalyi évben a legnagyobb lépését, hogy mára már minden idők legsikeresebb teniszezőjeként tartsa számon a világ.

A nőknél ráadásul faramuci módon egy orosz születésű bajnokt avattak, kazah színekben.

Kiebrudalták az oroszokat Wimbledonból, de az egyikük visszamászott az ablakon kazahként, és meg is nyerheti a tornát

A moszkvai születésű Jelena Ribakina kazah színeket képviselve döntőt játszik a mai napon a legerősebb női sportág legjelentősebb versenyén, a wimbledoni teniszbajnokságon. A tornán, ahonnan kitiltották az oroszokat, de még a fehéroroszokat is - amiért az sem volt drága ár, hogy ezzel egy évre felforgatták a teniszrendszer alapját, a világranglistát.

A szervezetek közötti csatározásoknak ráadásul a háborúban ártatlan, sőt legtöbbször az ellen felszólaló (fehér)orosz sportolók mellett további kárvallottjai is voltak. Legsúlyosabban például Fucsovics Márton szenvedte meg a helyzetet. 

Fucsovics Marci az egyik legnagyobb vesztese, hogy Wimbeldonból kitiltották az oroszokat, majd összedőlt a ranglista-rendszer

Valahol Káin és Ábel környékén kezdődhetett a történet, de szorítkozzunk az eseménylánc utolsó pár szemére. Putyin lerohanja Ukrajnát, ezzel - akármik is az indítékai - az Orosz Föderáció ideiglenesen kiírja magát a civilizált emberi társadalmak sorából.

Abban tavaly az egész világ egyetértett, hogy a lehetséges megoldások messze legrosszabbika lett a végeredmény. Nyomásgyakorlásban továbblépni azonban jóformán csak a játékosok érdekvédelmi szervezete tudott, így várható volt, melyik irányba dől el a patthelyzet. Az ATP és a WTA belengette, hogy minden versenyszervezési lehetőséget elvesznek Nagy-Britanniától – leszámítva Wimbledont, mert ahhoz nincs joguk. A Brit Tenisz Szövetség a friss hírek szerint ettől meghajolt, így a teljes mezőny ott lehet nyáron Wimbledonban.

A fehérorosz Aryna Sabalenka ezzel a hölgyek egyes tornájának talán legnagyobb favoritja lesz. Sabalenka nyerte a legutóbbi Grand Slam-tornát, a januári Ausztrál Opent, és legutóbbi wimbledoni szereplése alkalmával megverte mind a két tavalyi wimbledoni döntőst a speciális képességeket igénylő pályán.

A fő férfi favorit marad Djokovic. De neki sem futott még le az összes pályán kívüli, mégis sportpályafutásokat döntően befolyásoló kör. Nem engedik be az USA-ba oltatlansága miatt a két legfontosabb márciusi versenyre, és kérdéses, hogy augusztusra a Grand Slam-tornára, a US Openre miként alakul a beutazási státusza.

A wimbledoni kérdésekben is még könnyen lehet, hogy lesz fordulat. A brit kormány ugyanis megtagadhatja az orosz és fehérorosz teniszezők beutazását az országba.

Ami biztos: ha ott is lesznek Wimbledonban, a zászlójukat nem használhatják, és minden lépésüket szoros ellenőrzés alatt fogják tartani: semmilyen orosz háborús aggressziót éltető apróságot sem engedhetnek meg maguknak retorzió nélkül.

Nyitókép: Aryna Sabalenka volt a szankcionált sportolók közül az utolsó, aki pályára lépett Wimbledonban, a 2021-es elődöntőben. Fotó: Glyn Kirk / AFP

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ThunderDan
2023. május 15. 19:17
Tavaly is orosz nyert. :)) Drukkoltam nagyon Ribakinának, szép fricska volt.
robertdenyiro
2023. március 18. 23:18
Mindenki gyanús aki nem gyanús. Megmotoznak mindenkit, nincs-e náluk csőgörény.
robertdenyiro
2023. március 17. 17:05
Bravó. Sztálin és hitler elvtársaid sem tudták volna nálad precizebben megfogalmazni a komcsináci propagandádat. Mindketten csettintenék ha látnák milyen szorgalmas kis követőjükké fejlődtél. Tán még nyalókát is kapnál tőlük jutalmul.
Tommaso
2023. március 17. 14:37
Ha valamit is értenél a történelemből, érvelnél a véleményed mellett. De ez eszedbe sem jutott. Vagy igen, csak nincsenek érveid.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!