Az Enzo Ferrari-hasonmás, akinek Erdoğan volt az esküvői tanúja, és a „majomketrecből” indulva lett világbajnok – a visszavonuló Mesut Özil portréja

2023. április 01. 15:15

A német világsztár a napokban jelentette be, hogy 34 évesen visszavonul – itt van tíz érdekesség, amit mindenképpen érdemes tudni róla!

2023. április 01. 15:15
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

1. Nagyon szegény bevándorló családból származik. Mesut Özil muszlim vallású török bevándorlók gyermekeként Németországban, a Ruhr-vidéki Gelsenkirchen Bismarck kerületében született 1988. október 15-én. Egy bátyja (Mutlu), és két húga (Nese és Dugyu) van. Szülei nagy szegénységben nevelték fel őket, szinte egyik napról a másikra éltek. Édesapja, Musztafa Özil eleinte fémfeldolgozó munkásként, majd egy baromfiüzlet eladójaként dolgozott. Amikor már látszott, hogy Mesutból klasszis futballista válhat, az édesapa otthagyta az állását, és a fia menedzsere lett. Nem véletlen, hogy Özil később gyakran nyilatkozta:

a futball volt az egyetlen kitörési lehetőség a családjuk számára.

2. Özil és a majomketrec: Hősünk a kezdeti lépéseket az általános iskolában tette meg, és később mosolyogva mesélte, hogy amikor csak tehette, a szabadidejét a „Monkey cage” (Majomketrec) nevet viselő, kerítéssel körbevett pályán töltötte. A labdarúgás mellett a sakkozást is kipróbálta, és hogy ebben a sportágban sem volt tehetségtelen, bizonyítja: iskolájában nem csak a labdarúgócsapat, hanem a sakk-klub tagja is volt. Azt is hozzátette, 

remek térlátását annak is köszönhette, hogy a sakk mellett a matematikában sem volt gyenge, ezért a pályán is mindig a legjobb megoldásokat találta meg.

3. Bátyjának nagyon sokat köszönhet. Bár Mutlu Özilből sosem lett klasszis futballista, Mesut később elmesélte: rengeteget tanult a bátyjától, aki nagyon sokat futballozott vele. „Az átlag feletti technikai tudásom és a játékkészségem alapjait egyértelműen neki köszönhetem, így egész életemben hálás leszek neki!” Erős bizalmi kapcsolat alakult ki kettejük között, ezt a tényt erősíti, hogy miután apjával nézetletérései adódtak, Mutlu lett Mesut Özil menedzsere.

Legnagyobb klubsikereit az Arsenallal érte el Fotó: MTI/EPA/Gerry Penny
Legnagyobb klubsikereit az Arsenallal érte el Fotó: MTI/EPA/Gerry Penny

4. Nagyon összeveszett az apjával. Az édesapával annyira megromlott a viszonya, hogy miután Mesut kirúgta, Musztafa Özil beperelte világklasszis fiát és 495.000 fontot (több mint 210 millió forintot) követelt a marketingcégétől. De a világklasszis futballista sem volt rest: 800 ezer fontra (mintegy 345 millió forintra) visszaperelte édesapját, mondván alig dolgozott az elmúlt évek alatt, de a jutalékokat folyamatosan zsebre vágta. Ez a jogi procedúra ugyan végül peren kívüli megegyezéssel zárult, de

nemcsak az apa és a fia kapcsolatát tette tönkre, hanem a család is széthullott: az édesanya, Gulizar Mesut mellé állt, és elvált a férjétől…

5. Amilyen kicsi, olyan ügyes gyerek volt. Mesut Özilről szó szerint ezt mondták a tanárai: „amikor először megláttuk őt, utána kellett néznünk: valóban hány éves? Hiszen nagyon kicsi volt, és a termetéből adódóan igen csendes, félénk, introvertált személyiség benyomását keltette. De amint pályára lépett iskolánk futballcsapatában, ő lett az extrovertált, a legnagyobb sztár! Kicsit hatásvadász is volt: amikor csak tehette, kidüllesztett mellkassal játszott, de fölösleges volt túljátszania magát: a futballtudása révén hamar ő lett az iskolacsapatunk legnagyobb csillaga!”

6. Mint korábban jeleztük, Mesut Özil családja muszlim vallású, és ezt ő sosem tagadta meg. Játékospályafutása alatt így nyilatkozott erről: „Minden meccs előtt felolvasok a Koránból, mielőtt kimegyek a pályára. Ez segít engem abban, hogy az egész meccs alatt maximálisan tudjak koncentrálni. A mérkőzés előtti szertartásomat minden csapattársam tiszteletben tartja, tudják, hogy ilyenkor nem is szólhatnak hozzám” 

Erős vallási kötődése miatt a válogatott mérkőzések előtt sem a német himnuszt énekelte, hanem a Korán verseit szavalta…

7. Mesut Özil karrierjének legfontosabb állomásai: kezdetben kisebb gelsenkircheni klubokban szerepelt, majd Essen érintésével igazolt szülővárosa elitklubjába, a Schalke 04-hez. Tehetsége hamar feltűnt, és két év múlva a Werder Bremen 4,3 millió euróért szerződtette, ahol három éven át, 2011 júniusáig szerepelt. Érdekesség, hogy 100. Bundesliga találkozóját éppen a Schalke ellen játszotta. 2010 augusztásában a Real Madrid kivásárolta a szerződéséből, a hírek szerint 15 millió euróért. Három évig szerepelt a királyi gárdában, legkiemelkedőbb az első szezonja volt, ekkor 29 gólpasszal járult hozzá a Real sikereihez. 2013-ban az angol Arsenal szerződtette Mesut Özilt, amely karrierje legjobb döntése volt. Nyolc évet töltött az Ágyúsoknál, mindent összevetve 254 találkozón lépett pályára, amelyeken 44-szer volt eredményes és 77 gólpasszt adott. Pályafutása utolsó két évében „hazatért”: a török Fenerbahce, majd a Basaksehir játékosa lett. A német válogatottban 92-szer lépett pályára (23 gólt szerzett) a legjelentősebb sikerei: világbajnoki cím (2014), vb-bronzérem (2010), Európa-bajnoki bronzérem (2012, 2016).

A hasonlóság megdöbbentő... Fotó: legit.ng
A hasonlóság megdöbbentő... Fotó: legit.ng

8. Özil, és Enzo Ferrari: A rajongók közül

sokan úgy tartják, hogy Mesut Özil nem más, mint a legendás autóversenyző és autógyáros, Enzo Ferrari reinkarnációja.

Ami tény: az olasz üzletember 1988. augusztus 14-én hunyt el Modenában, míg a futballvilágklasszis rá két hónapra, október 15-én látta meg a napvilágot. De ami igazán döbbenetes: a két sportember közötti kísérteties hasonlóság.

9. Mesut Özil híressé vált a jótékonykodásairól is: a 2014-es világbajnoki címért kapott teljes honoráriumát (a hírek szerint mintegy 500 ezer dollárt) a brazil gyermekek gyógykezelésére adományozta. 2016-ban egy jordániai menekülttáborba látogatott, és gondoskodott a szíriai polgárháború következtében kitelepített gyermekekről is.

10. Özilnek Erdoğan volt az esküvői tanúja, és kampányolt is a török elnökkel. Németországban nagy botrányt kavart, hogy a német válogatott Mesut Özil, valamint szintén török származású válogatottbeli csapattársa, Ilkay Gündogan a 2018-as világbajnokság előtt találkozott Recep Tayip Erdoğan török elnökkel, és közös fényképeket készítettek. A focisták mezeket ajándékoztak a politikusnak, az egyiken az a mondat szerepelt, hogy „nagy tisztelettel az elnökömnek".

Özilt és Gündogant az Erdoğan való találkozás miatt rengeteg, kritika, sőt rasszista támadás is érte.

Reinhard Grindel, a Német Labdarúgó Szövetség elnöke is elmondta: a szervezet természetesen tiszteli a migráns hátterű játékosok különleges helyzetét, ám a futball és a szövetség által képviselt értékeket Erdoğan nem tiszteli eléggé, és nem jó, hogy a futballisták hagyják, hogy kampánycélokra használják fel őket. A Twitteren is sok kritikus bejegyzés született, sokan azt követelték, hogy Öziléket tegyék ki a nemzeti csapatból. Erre azonban nem volt szükség, mert a labdarúgó a németek nagyon gyenge vb-szereplését követően visszavonult a válogatottságtól. Mesut Özil 2019-ben vette feleségül szerelmét, Amine Gülsét, és az egyik tanújuk maga a török elnök volt. 

Nyitókép A német válogatottal világ- és Európa-bajnoki címert is szerzett Fotó: MTI/EPA/Armando Babani 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hessami Ahmoud
2023. április 01. 19:50
Nagy játékos, nagy példakép!
yanoo
2023. április 01. 18:29
ám a futball és a szövetség által képviselt értékeket Erdogan nem tiszteli eléggé, és nem jó, hogy a futballisták hagyják, hogy kampánycélokra használják fel őket. Viszont ha szivárványos szalaggal térdel a pályán, akkor a legnagyobb istencsászárkirály! Fontos, hogy a sportban nincs kettősmérce, csak a teljesítmény számít.
lendvaiildiko
2023. április 01. 17:22
Minek asszimilálódni? Pár év és fordul az asszimiláció iránya! Amúgy pedig ciki dolog, ha valaki olyan néphez asszimilálódik, mely két rettenetes világháborút robbantott ki, emberek millióit ölte meg, középeurópa népeit mint élvhagyandó szolganépet Ázsiába telepítette volna ki. Kései utódaik lehet, hogy világoskék és rózsaszín tüllben pompáznak, de más népeket kioktatnak demokráciából...
Micó
2023. április 01. 17:20
Rendes török. Az én csapatomban is játszott. Ne alázzuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!