„Titkon bíztam abban, hogy a fiam felülmúl majd engem!” – idősebb Lisztes Krisztián a Mandinernek

2023. április 03. 16:58

Nem mindennapi pillanatokat élhetett át a MOL Fehérvár elleni bajnokin a Fradi legendája. Fia, Krisztián 17 évesen, élete második NB I-es mérkőzésén két gólt szerzett!

2023. április 03. 16:58
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Tényleg egész nap csörög a telefonja?

Valóban sokan hívnak, de egyáltalán nem bánom, édes teher fogadni a gratulációkat.

Krisztián fia elárulta: ön előzetesen megérezte, hogy komoly szerepet kap majd a vasárnapi bajnokin.

Valóban csak egy megérzés volt, de láttam a fiamon, hogy a majdnem egyhónapos bokasérülés után milyen keményen dolgozott, és ő is elmondta, hogy remek erőben érzi magát. Sajnos e sérülés miatt nem utazhatott el az U19-es válogatottal Angliába, az Eb-selejtezőkre sem. Szóval nagyon jó formában érezte magát, ahogy mesélte, már az egymás közötti játék során is remekül használta ki a helyzeteit, és szerencsére az utóbbi időben egyre több dicséretet kapott Sztanyiszlav Csercseszovtól is.

Én a harmadik meccsemen voltam először eredményes az élvonalban, míg Krisz a Fehérvár ellen a második alkalommal lépett pályára az NB I-ben. 

Ifj. Lisztes Krisztián góljai a Fehérvár ellen

Gondolom, nem mindennapi érzések kerítették hatalmába a Fradi első találatánál. S nem sokkal ezután már Krisztián duplázni is tudott!

Nyilvánvaló nagyon, nagyon megható volt ez a játékrész. A szünetben kicsit elhúzódott a beszélgetésem az ismerősökkel, ez az oka, hogy csak a tévéből láttam az első nagy helyzetét – ekkor jöttem rá, hogy egyáltalán becserélték! Gyorsan a lelátóra siettem; a meccset egyébként Batik Bencével és a korábbi válogatott Guzmics Richárddal néztem végig, és ők tökéletesen átérezték, mennyire izgulok a fiamért, és mit éltem át a két góljánál.

Mit élt át?                           

Nyilván büszke voltam, és meghatott, de pontosabb, ha azt mondom: leírhatatlan érzések kerítettek hatalmukba! A második találat pedig tényleg a hab volt a tortán, nyilván akkor lett volna igazán teljes az öröm, ha a csapat 2-1-re vagy 3-2-re meg is nyeri a mérkőzést – de ne legyünk telhetetlenek. Hiszen  az a szeretet, ahogy a közönség ünnepelte a fiamat, szívbe markoló volt. Természetesen fel is vettem videóra…

Gondolom, már beszéltek egymással a vasárnapi mérkőzés óta. Mit mondott Krisztiánnak?

Nyilván csak gratulálni tudtam neki, de ő pontosan érzi, hogy én mit érzek, nagyon büszke voltam rá. Együtt lakunk, úgyhogy igazából ma, hétfő este tudjuk majd átbeszélni a mérkőzés legfontosabb mozzanatait. A leglényegesebb, hogy Krisz bebizonyította: lehet rá számítani, nagyon fontos, hogy ezek után ugyanolyan energiákat mozgósítson a minél több játéklehetőség érdekében, mint az elmúlt hetekben, hónapokban.   

Ifj. Lisztes Krisztián történelmi, első gólja az NB I-ben Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Ifj. Lisztes Krisztián történelmi, első gólja az NB I-ben Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Meddig röpítheti ez a két gól ifjabb Lisztes Krisztiánt?

Ez egy remek belépő volt, nem több, nem kevesebb, természetes, hogy még egy kicsit a fellegekben jár – így voltam ezzel én is 1993 decemberében, amikor egy Debrecen elleni találkozón megszereztem az első NB I-es találatomat. De megfelelően kell minden sikert feldolgozni, hamar vissza kell térni a földre, hiszen a hétvégén már következik egy újabb fontos bajnoki a remek formába lendülő Paks ellen. A hétköznapokon továbbra is rendkívül keményen kell dolgozni azért, hogy Csercseszov mester újra őt húzza elő a varázscilinderéből…

Milyen futballista válhat Krisztiánból? Túlszárnyalhatja az édesapját?

Rajta múlik! Mindenesetre nagyon jó adottságai vannak, igazi versenyzőtípus. Voltam az edzője is, és mindig a teljesítménye alapján értékeltem őt.

a szorgalmával, a kitartásával. Neki is akadtak hullámvölgyei; amikor hirtelen megnőtt, elvesztette a dinamikáját, de szerencsére ma már kijött a gödörből, és bizonyította, a legnehezebb helyzetből is talpra tud állni. Nagyon örülök, hogy ma már ott tart, hogy ha a szakmai stáb úgy ítéli meg, tartósan is lehet rá számítani az első csapatnál.

Muszáj párhuzamot vonni az ön nevével fémjelzett 1995-ös BL-csapattal. A Fradiban márt akkor is játszottak külföldi labdarúgók, a két védő, az orosz Szergej Kuznyecov, a szerb Dejan Milovanovics, vagy éppen a közönségkedvenc támadók, a nigériai Babatunde Fatusi vagy éppen a két szerb gólzsák, Goran Kopunovics és Zoran Kuntics – de mégsem beszélhettünk légiósdömpingről. Miként éli meg, hogy manapság az első csapatban csak elvétve jutnak szóhoz a magyar tehetségek?

Ez is egy folyamat része, és ha a nemzetközi eredményeket nézzük, ez egyfajta visszaigazolás. hogy jó úton jár a Fradi. Ugyanakkor Krisztián a remek példa arra, hogy igenis vannak ígéretes magyar játékosok, akik ha megkapják a lehetőséget, bizonyítani tudják a tehetségüket, az alázatukat, mely révén beverekedhetik magukat a Fradi első csapatába. Most már elárulhatom: sokan féltették Kriszt, nem ajánlották, hogy hosszú távú szerződést kössön a Ferencvárossal.

Tíz évet játszottam Németországban, így pontosan tudom, hogy milyen a légiósok élete. A Bundesligában már a 2000-es  évek elején jellemző volt – mint ahogy a profi futballközegben bárhol a világon – hogy egyre több külföldi futballista játszott a csapatokban. Ugyanakkor abban is biztos vagyok, hogy a Ferencvárosban is megvan a szándék, hogy minél több magyar fiatal kapjon lehetőséget. Mindenki azon dolgozik az utánpótlásban, hogy a klubnak minőségi magyar játékosai is legyenek.

A két Lisztes Krisztiánnal kapcsolatban mostanában gyakran felemlegetik, hogy mindketten 17 évesen szerezték első NB I-es találatukat. Ugyanakkor arra kevesen emlékeznek, hogy azon a bizonyos 1993. decemberi mérkőzésen kiállította önt Puhl Sándor játékvezető.

Az első félidő közepén visszahúzásért kaptam egy sárga lapot, majd a játékrész végén Lipcsei Peti adott egy remek gólpasszt, mely után nem volt nehéz dolgom a kapuba találni. A második félidőben engem is elvitt az ifjonti hév: egy kapu előtti labdára két ütemmel később érkeztem, eltaláltam az egyik debreceni hátvéd lábát, aki el is játszotta, hogy nagyon fáj neki. Ezzel együtt jogos volt mindkét sárga lap, de amikor fiatal az ember, akkor belemegy a hasonló, lehetetlen csínekbe is.

A név kötelez! - tudja ezt már ifjabb Lisztes Krisztián is Fotó: Facebook
A név kötelez! - tudja ezt már ifjabb Lisztes Krisztián is Fotó: Facebook

Beszéltünk már a nemzetközi szereplésről. Miként élte át az Európa Liga-menetelést? Tényleg csak a sok sérülés miatt nem jött össze a Leverkusen elleni bravúr?

Ezen a szinten már apróságok döntenek, már az is fantasztikus siker, hogy idáig eljutott a csapat. Ha nem sérül meg Besic, Samy Mmaee és még három játékos, ha nem adják el Laidounit, talán összejöhetett volna a bravúr. De a futballban nincsen ha… A két meccs alapján jobb volt a Leverkusen, de ez is mutatja, hogy nem szabad hátradőlni. Az újabb bajnoki címet meg kell nyerni, és úgy kell hozzállni a mérkőzésekhez, ahogy azt Kubatov Gábor elnök és Sztanyiszlav Csercseszov is elmondta: nagyot kell álmodni!

a légiósok topbajnokságokba kerülhetnek; biztos vagyok benne, hogy ez a folyamat állandó marad, és akkor a Ferencváros egy ütőképes csapattal valóban még merészebb álmokat tűzhet ki maga elé!

Nyitókép: Előttem az utódom! A két Lisztes Krisztián egyaránt boldog lehet. Fotó: fradi.hu 

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nuknuk
2023. április 03. 20:29
Unalmasak ezek az álfocisták.
Láncfűrészes Attasé
2023. április 03. 18:50
Minél több agyondícsérés, dinasztikus kapcsolati nepot nepotizmus és pénzöntés kell, ez tesz jót az NB1-nek! További állami tízmilliárdok kellenek a focinak, a csuti akadémia is milyen sikeres, ömlenek a tehetségek, már legalább 50 magyar játszik topligában! A magyarfoci gulyáskommunizmusa, egy feneketlen pénznyelő, ami csak állandósítja a posványt, ezért vannak 1-2 ezren átlagban az NB1-es meccseken, a Fradit kivéve.
Draco Paladin
2023. április 03. 18:18
Na mar csak tetko kell meg zsele, aztan mehet is faszhuszarnak Orban brigadjaba.
barkasfarkas
2023. április 03. 18:11
Most kell két lábbal állni a földön! Lisztes Krisztián nem múlta még felül Lisztes Krisztiánt. Mármint a fiatalabb az idősebbet. Utóbbi volt az, aki gólokat szerzett fontos nemzetközi meccseken, éveket játszott a Bundesligában, bajnoki címre segítette a csapatát biztos kezdőként. A fiú remekül mutatkozott be, és nagy jövő áll előtte, ha alázatosan és kitartóan dolgozik. Ne kapassuk el, ne hagyjuk, hogy megszédüljön!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!