Az elkényeztetett „favágó”, aki 40 évesen írta alá új szerződését – portrénk Pepéről, a portugál legendává váló, elnyűhetetlen brazilról!

2023. május 03. 14:47

A közelmúltban ünnepélyes keretek között szentesítette újabb, 1 éves szerződését a legenda az FC Portóval. Ez alkalomból gyűjtöttünk össze 8 érdekességet az Európa-bajnok és háromszoros BL-győztes futballistáról.

2023. május 03. 14:47
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

1. Képler Laveran Lima Ferreira „Pepe” 1983. február 26-án született a brazíliai Macelo városában. Három nővére van, Karleane, Katiane és Kellyane, nem véletlen, hogy a család legkisebb gyermekét nem csak a szülők, a halászattal és a mezőgazdasági munkákkal foglalatoskodó édesapa, Anael Feitosa Ferreira és a háztartásbeliként dolgozó édesanya, Rosilene de Lima Ferreira, hanem a lánytesók is alaposan elkényeztették. Fentiek ékes bizonyítéka: a „kis” Pepe 17 éves koráig egy ágyban aludt a szüleivel!

Egy német csillagász és egy Nobel-díjas francia orvos „keveréke”

2. A furcsa anyakönyvezett név nem véletlen. A családfő, Anael Ferrreira különleges nevet szándékozott adni kisfiának, és mivel nagy tisztelője volt Johannes Kepler német matematikus-csillagásznak valamint Alphonse Laveran Nobel-díjas orvosnak, aki többek között a malária és az álomkór elleni vakcinát találta fel, ezért találta ki a Képler-Laveran „mixet”.

3. Pepe a 2000-es évek elején gondolt egyet, és 18 éves korában Ezequias nevű játékostársával együtt Európába költözött. Az ismeretlen brazil fiúkat a portugál első osztályú Maritímo szerződtette, de a kezdeti időkben csupán a B-csapatban kaptak bizonyítási lehetőséget.

Egy trófea a sok közül a Real Madriddal: Pepe Cristiano Ronaldóval és Fabio Coentraóval ünnepel Fotó: MTI/EPA Ballesteros
Egy trófea a sok közül a Real Madriddal: Pepe Cristiano Ronaldóval és Fabio Coentraóval ünnepel Fotó: MTI/EPA Ballesteros

4. Rövid időn belül kiderült: főhősünk igazi őstehetség, hamarosan a Maritímo első csapatában játszhatott egyre többet, összesen 66 tétmérkőzésen lépett pályára a klub első és második csapatában. Mindössze három év kellet ahhoz, hogy a Porto fölfedezze őt, és nem kevesebb, mint 1 millió euróért leigazolták Pepét, ráadásul három játékosukat, Tonelt, Evaldót és Ferreirát „csomagban” adták a védőért… A Maritímo vezetői nem gondolkodtak rosszul, hiszen ezen felül azt is a megállapodásba rögzítették: amennyiben a Porto tovább értékesíti Pepe játékjogát, az ár 20 százaléka a madeirai klubot illeti.

10 év a Real Madridban – egy tízmeccses eltiltással megspékelve!

5. Pepe hamar kitűnt a Portóból is (2004-ben és 2007-ben bajnoki címet ünnepelhetett a klubbal), nem véletlen, hogy 2007 nyarán már a Real Madrid csapott le rá! S mivel a királyi gárda 30 millióért szerződtette, a Maritímo sem járt rosszul: könnyű kiszámolni, 6 millió euró csúszott át a funchali klub számlájára. Pepe az egy évtized alatt számos sikert ért el a Madriddal: ötször nyert bajnoki címet, háromszor Bajnokok Ligáját, összesen 334 hivatalos mérkőzésen lépett pályára a Realban. Miután az utolsó idényben Zinedine Zidane alig számított rá, Pepe a török Besiktashoz írt alá hároméves szerződést, és a hírek szerint idényenként 3,25 millió eurót keresett, mindenesetre csupán 52 mérkőzésen lépett pályára.  2020-ban visszatért az európai kezdetekhez: újra az FC Portóhoz írt alá, amely történet a mai napig folytatódik!

6. Mivel Pepe Brazília válogatottjában egyetlen hivatalos mérkőzésen sem lépett pályára, ráadásul 2007 augusztusában megkapta a portugál állampolgárságot, így semmi akadálya nem volt annak, hogy bemutatkozzon a luzitánok legjobbjai között is. Erre már közvetlenül az állampolgársági eskü után. a Lengyelország elleni Eb-selejtezőn sor került. Pepe 133-szor szerepelt „új hazája” válogatottjában, mellyel 2016-ban Európa-bajnoki címet szerzett (lehet feledni a Magyarország elleni, 3-3-as csoportmeccset?...)

7. Pepe személyisége és játéka eléggé megosztó: sokan „favágónak” tartják, sokan kedvelik a játékát, ám karrierje során csupán egyetlen igazán súlyos szabálytalanságot követett el, ám ennek a bélyege egész pályafutása alatt végigkíséri, és nehezen is tudja lemosni magáról. 2008-ban, a Getafe elleni bajnokin nem csak szabálytalankodott ellenfelével, Javier Casqueróval szemben, hanem még bele is rúgott a földön fekvő ellenfelébe! Ezért a rendkívül sportszerűtlen mozdulatért tízmeccses eltiltást kapott a spanyol szövetség fegyelmi bizottságától.

A rutin velük van! Szalai Ádám és Pepe csatája a legutóbbi Európa-bajnokságon Fotó: MTI/Illyés Tibor
A rutin velük van! Szalai Ádám és Pepe csatája a legutóbbi Európa-bajnokságon Fotó: MTI/Illyés Tibor

Zord külső, érző szív...

8. De bármilyen kemény is a pályán, a zord külső ebben az esetben is érző szívet takar: Pepe a mai napig elérzékenyül, ha felesége, Ana Sofia kerül szóba. „Ez a nő a kezdetektől a szívem közepéig hatolt” – meséli, ha élete párja kerül szóba. Még abban az időben jöttek össze, amikor a futballista 2004 és 2007 között az FC Portóban játszott, és szerelme a helyi egyetemen orvostanhallgatóként tanult. Miután Pepe a Real játékosa lett, Madridban került sor az esküvőre. Két kislányuk született: Angeli Sofi 2012-ben, Emily pedig 2015-ben látta meg a napvilágot.

Nyitókép Pepe a katari világbajnokságon is pályára lépett, sőt a Svájc elleni győztes meccsen gólt fejelt! Fotó: MTI/EPA Rolex Dela Pena

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lord Vader
2023. május 03. 20:22
Balhés, ugyanakkor zseniális hátvéd.
Areményhal
2023. május 03. 18:41
Egy gerinctelen mészáros, mesél az arca.
Dr. Greta Grünberg
2023. május 03. 17:56
Ismerjük már Pepét, a békát. Tudjuk, ki ő! Mi, magyarok nem lehetünk békapártiak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!