Érthetetlen... Nem adta meg a Juventus hatalmas büntetőjét a „simogatós” német botránybíró, és a VAR sem avatkozott közbe!

2023. május 12. 14:06

Sokáig emlékezetes marad a Juventus – Sevilla EL-elődöntő, és nem csupán a játékosok teljesítménye, vagy éppen a látványos gólok miatt.

2023. május 12. 14:06
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Ahogy az előzetesen várható volt, papíron hiába volt talán esélyesebb a torinói sztárcsapat, a Sevillának semmi oka nem volt arra, hogy feltartott kezekkel érkezzen Torinóba, már csak azért sem, mert az andalúziaiakról köztudott, hogy az Európa Ligában rendre kiemelkedő teljesítményre képesek, korábba négyszer is (2014, 2015, 2016, 2020) elhódították a második számú európai trófeát.

Éppen ezért nem is volt meglepő, hogy egy kitűnő kontratámadás végén ők szerezték meg a vezetést: Ocampos futott el a jobb szélen, beadását remek érzékkel lépte át Gil, így lett tökéletes en-Neszirinek, és a marokkói gólzsák védhetetlenül lőtt a kapuba.

A legenda, Leonardo Bonucci 12 éve: 500 tétmérkőzés a Juventusban! Fotó: Juventus/Facebook
A legenda, Leonardo Bonucci 12 éve: 500 tétmérkőzés a Juventusban! Fotó: Juventus/Facebook

A második játékrészben érthetően felpörgette a játékot a Juve, a cserék közül Samuel Iling-Junior tűnt a legaktívabbnak, a Zebrák játékával kapcsolatban az egyik legnagyobb kritika, hogy éppen az ifjú angol révén csupán a 61. percben (!) küldték az első lövést Yassine Bunu kapujára.

Nem csoda, hogy a hátrányban lévő torinóiak egyre idegesebben játszottak, már csak azért is, mert a spanyolok sorozatos, apró tüskéi, szabálytalanságai is feltüzelték őket. Ehhez a kellemetlen taktikához méltó partner volt a játékvezető, Daniel Siebert is, aki ugyan rendre lefújogatta a faultokat, de látszott, hogy nem képes megfékezni az indulatokat, és – amit nemzetközi szinten igen ritkán tapasztalni – 

állandó simogatásokkal próbálta nyugtatni a futballistákat, akik ettől – mondani sem kell – talán még idegesebbek lettek…

A német FIFA-bíró a 87. percben tette fel a koronát a teljesítményére: a négy perccel korábban már egy buktatásért sárga lapot kapó Loic Badé – egy beadást követően – a labda helyett egyértelműen Adrien Rabiot bokáját találta el, csúnyán letalpalta honfitársát a tizenhatoson belül, aki lenn is maradt a földön. Siebert továbbot intett, pedig szabad szemmel is látható volt, hogy egyértelmű szabálytalanság történt, arról nem is szólva, hogy a Juventus támadójának bokáján hatalmas seb tátongott (mintegy igazolandó a vétséget), másrészt ezért a tettéért a sevillai védő minimum egy újabb sárga lapot érdemelt volna, így egy piros lap is elmaradt.

Ami még a fentieknél is érthetetlenebb: a VAR-szoba sem látott okot a beavatkozásra,

pedig bőven lett volna indoka arra, hogy kihívják Siebertet videózni, aki ezek után biztos, hogy a büntetőpontra mutatott volna.

Daniel Siebert a katari vébén sem talált el minden szabálytalanságot - de legalább VAR-ozott... Fotó: MTI/EPA Tolga Bozoglu
Daniel Siebert a katari vébén sem talált el minden szabálytalanságot - de legalább VAR-ozott... Fotó: MTI/EPA Tolga Bozoglu
Ám sajnos van egy olyan rossz felfogás a VAR-protokollban, miszerint, ha egy büntetőterületen belüli szabálytalanság esetében nem teljesen egyértelmű, hogy tizenegyesnek kell következnie, akkor jóváhagyják a vezetőbíró ítéletét, akár befújta az esetet, akár „tovább”-ot intett. A csütörtöki EL-rangadón is valószínűleg így gondolkodhatott a VAR-szoba főnöke, a szintén német Bastian Dankert, más kérdés, hogy senki nem szólhatott volna még a sevillaiak részéről sem, ha tizenegyessel folytatódik a mérkőzés.  

Daniel Sieberték szerencséje. hogy a hosszabbítás hosszabbításában, a 97. percben (itt jegyezzük meg: a bemutatott extra idő – amely jelen esetben 6 perc volt – mindig a plusz játékidő minimum perceit jelöli, tehát jogosan rúghatott még egy szögletet a Juventus) a csereként beállt Federico Gatti fejesével egyenlíteni tudott, ettől függetlenül a játékvezetői csapat végeredményt befolyásoló hibát követett el.

Egyébként a német spori már nem először teljesít gyengébben a nemzetközi porondon: a katari világbajnokságon az Uruguay – Ghána mérkőzésen a dél-amerikaiak hiába győzték le 2-0-ra Ghánát, mégis elátkozták a német sípost, hiszen két jogosnak látszó büntetőt sem ítélt meg a javukra, amely azért lett volna rendkívül fontos, mert a keresztbe verések miatt (a másik ágon Dél-Korea Portugáliát verte) a luzitánok mellett a több gólt szerző ázsiaiak jutottak tovább.

Ahogy egy volt FIFA-bíró fogalmazott: érthetetlen, hogy a mindig megbízható, magas színvonalon teljesítő német játékvezetők között miért nem találtak az illetékesek egy Siebertnél jobb képességű sípost?!...  

Nyitókép A Juve a mérkőzés utolsó pillanatában egyenlített Fotó: Facebook/Juventus

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
reiblistvan
2023. május 12. 20:01
Az új VAR érában is ugyan úgy csalnak mint eddig ! 10-20 kamerával közvetítenek egy meccset , különböző szögekből pár pillanat alatt vissza játsszák a vitás eseményeket! Azért elég sok ember ért a labdarúgáshoz , már nem csak a bírók privilégiuma a szabály értelmezése , és mégis mintha hülye- buta emberek ülnének a VAR szobában ! A lesekkel is csalnak , nem kicsit , vonalazgatnak össze vissza , oda húzzák a vonalat ahova akarják ! 2-3 centis leseket is elbírálnak ! Előbbre állt a támadó!! Egyszerű változás lehetne , bármelyik testrésze még éri támadó a védőjét, az nem les !! Na ezt nem akarják mert hát azzal már nehezebb lenne csalni pl!!
ineedcoffee
2023. május 12. 17:11
Én a cikkíróval szemben másképp láttam a történteket, de utólag nem tudom visszanézni, tehát tévedhetek. A 87-dik percben Badé elrúgta a labdát, majd Rabiot rúgott bele sipcsonttal a labda helyett Badé talpába. De akkor ott nem is igazán reklamált senki. A másik, hogy nekem ellenszenves, hogy ma már nem 90 perc egy focimeccs, hanem ki tudja meddig kell játszani. Első gólig. A futballban NEM TISZTA időt mérnek, a 90 percbe bele van kalkulálva a kiesett játékidő is. Különleges esetben lehet hosszabbítani, de ma már ez kötelező. És senki nem tudja, meddig tart a meccs. Amúgy pedig volt egy tizenegyes-gyanús rárúgott kezezés a vége előtt a Sevilla részéről, amiről nem beszél senki.
lynx
2023. május 12. 16:17
Katarban szerintem az volt a dolga, hogy Uruguayt kiejtse. A foci vébékkel az az érzésem, hogy a győztes neve előre meg van írva és a FIFA a bírókat úgy osztja, hogy ez bejöjjön. Nagy pénzek forognak, na nehogy már egy kis szegény ország hasítson. 1978 Argentína- egy fasza portugál bíró elintéz bennünket az első meccsen, majd a döntőben Argentína megverte a hollandokat, de a díjátadóra a hollandok ki sem álltak a meccset megelőző botrányos argentín viselkedés miatt, pedig a hollandok ott végig verték könnyedén a világot, mi meg vezettünk az argentinok ellen az első meccsen amin kiállították Törőcsiket meg Nyilasit. Szóval nincsenek rossz bírók, csak fentről irányított ítéletek.
Box Hill
2023. május 12. 16:10
Így a VAR-nak semmi értelme. Eladtak egy pár készüléket, oszt jónapot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!