Már nem csak délibáb a City triplázása – helyszíni beszámoló Manchesterből

2023. május 02. 09:45

A Manchester City az éllovas Arsenal kiütésével saját kezébe vette a sorsát a Premier League hajrájában, és ha nem is egykönnyen, de lemásolhatja a városi rivális United 1999-es triplázását. Riportunk Manchesterből.

2023. május 02. 09:45
null

Czövek Oszkár írása

A Manchester United sokáig emlékezetes mérkőzésen, a rendes játékidő hosszabbításában fordítva hódította el a Bajnokok Ligája-serleget 24 évvel ezelőtt a Bayern München ellen, és a Peter Schmeichelt, David Beckhamet, Andy Cole-t felvonultató együttes abban az idényben hazája bajnokságában és az FA-kupában sem talált legyőzőre.

6:3 Manchesterben is

Időközben a City jócskán megizmosodott, 2012 óta hat bajnoki címet szerzett, és az idén akár a triplázás is összejöhet, ennek megfelelően a népszerűségi verseny fokozatosan kiegyenlítődött Manchester vörös és égszínkék fele között. A Nemzeti Futballmúzeum digitális tartalmait koordináló Craig Dobson kérdésünkre elmondta, az erőviszonyok attól függően változnak, hogy a városnak éppen mely szegletében korzózunk, de bármelyik csapat szerepel hazai pályán, szép számú futballturista tűnik fel az utcákon és a lelátókon. 

 

A londoni 6:3-at Angliában sem felejtették el
A londoni 6:3-at Angliában sem felejtették el

 

Érkezésem hírére Craig akkurátus házigazdaként külön készült a 2012 óta Manchesterben üzemelő múzeum magyar vonatkozásaiból. Az „évszázad mérkőzését”, a londoni 6:3-at számos módon és eszközzel feldolgozza az igényesen, interaktívan kialakított tárlat – jóllehet a Donald Trump volt amerikai, Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnököt ábrázoló festményt nehéz mire vélni. Aki viszont a tavaly elhunyt ikon, Pelé által aláírt brazil válogatott mezt szeretné megvásárolni, a legjobb helyre tér be, igaz, félmillió forinttal (1185 fonttal) szegényebben sétál ki az ajtón.

 

Aláírt futballereklyék elvitelre
Aláírt futballereklyék elvitelre

 

A szurkolók hallgattak Guardiolára

A nézelődők zöme ekkorra már City-dresszt húzott, aznap este ugyanis az öt ponttal vezető, de két bajnokival többet játszó Arsenal lépett pályára az Etihad-stadionban. A szezon meccsének harangozták be a csúcsrangadót, és Pep Guardiola, a hazaiak menedzsere kérte a szurkolókat, már három órával kezdés előtt érkezzenek meg és eresszék ki a hangjukat. Kívánsága teljesült, késő délután lépni is alig lehetett a klublegendáról, Colin Bellről elnevezett főlelátónál, a kellemes napsütésben, langymelegben kígyóztak a sorok a sörcsapoknál és a hotdogos bódéknál.

 

A City-drukkerek is mindent beleadtak a csúcsrangadón
A City-drukkerek is mindent beleadtak a csúcsrangadón

 

Odabent a stadionban is megkapták a kellő támogatást a manchesteri játékosok: szemközt a „Mindenhova követni foglak”, a kapu mögött a „Maine Road, Moss Side” óriásdrapi fogadta a bevonuló csapatokat, fülsiketítő zaj kíséretében. A három karéjba rendeződő vendégdrukkerek igyekeztek tartani a tempót, de a sokszoros létszámhátrányt képtelenség volt ledolgozni.

 

Félelmetes hangulat az Etihadban
Félelmetes hangulat az Etihadban

 

Sakk-matt

Nem telt el hét perc, és a pályán is előnybe került a City, a meccs emberének választott Kevin De Bruyne a bal alsó sarkot lőtte ki. A belga karmester fordulás után a hosszút nézte meg magának, a két találat között pedig John Stones fejesénél a videóbíró hosszas tanakodás után nem ítélt lest. A kegyelemdöfést – nem mellesleg két asszisztja után – az ezúttal is feltartóztathatatlan, 33. bajnoki gólját jegyző Erling Haaland adta meg az utolsó pillanatokban. A tiszta helyzetek alapján az Ágyúsok jóval nagyobb zakóba is belefuthattak volna, amit menedzserük, Mikel Arteta sportszerűen elismert a lefújást követő sajtótájékoztatón. Guardiola ezzel éles kontrasztban igencsak elégedetten értékelt, külön méltatva az egymás gondolatait is olvasó De Bruyne, Haaland párost.

És a ráadás

Az Etihadból távozva feltűnést keltett, hogy szurkolók tömege hirtelenjében egy irányba kezd szaladni: Noel Gallaghert rohamozták meg. A hatalmas City-drukker énekes-dalszerző pár aláírást, közös fotót is bevállalt, sokaknak még emlékezetesebbé téve az estét. 

 

Gallagher nem úszta meg a szurkolók rohamát
Gallagher nem úszta meg a szurkolók rohamát

 

Volt ok az örömre, ugyanis az égszínkékek sikerükkel a saját kezükbe vették a sorsukat, és ha kitart jelenlegi formájuk, nem botlanak, akkor május legvégén csapatkapitányuk, Ilkay Gündogan lökheti magasba a Premier League-trófeát. Ami talán csak a kezdet: június 3-án a Manchester Uniteddel FA-kupa-döntőt játszanak a londoni Wembleyben, egy héttel később pedig Bajnokok Ligája-finálét Isztambulban – feltéve, hogy az elődöntőben sikerül búcsúztatniuk a címvédő Real Madridot.

Még többet, még jobbat

A jelen sikerei a klubvezetőket arra sarkallja, hogy az amúgy is rendkívül modern Etihad-stadiont tovább korszerűsítsék. A napokban bemutatott elképzelések szerint az északi lelátó befogadóképességét 7700-zal növelik, az összkapacitást 60 ezer fölé tornászva. Emellett az arénát megtoldják U-alakban, és az új épületrészben múzeum, ajándékbolt, szálloda, valamint egy háromezer férőhelyes, fedett köztér kap helyet. A fejlesztés 300 millió fontból, mintegy 130 milliárd forintból valósul meg.

 

Vincent Kompany korábbi csapatkapitány szobra a stadionnál
Vincent Kompany korábbi csapatkapitány szobra a stadionnál

 

PREMIER LEAGUE, 33. FORDULÓ:

Manchester City-Arsenal 4-1 (De Bruyne 7., 54., Stones 45+1., Haaland 90+5., ill. Holding 86.)

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA:

1. Manchester City 76 (32 mérkőzés), 2. Arsenal 75 pont (33), 3. Newcastle United 65 (33), 4. Manchester United 63 (32)

A képeket a szerző készítette

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Temeráf
2023. május 07. 08:38
Nem lesz tripla mert AC Milan nem hadja azt a döntőben!
Herczeg Miklós
2023. május 02. 17:55
Nagy élmény lehetett a stadionban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!