A három Eb-cím és a 2010-es világelsőség után a spanyolok megnyerték a Nemzetek Ligáját is!

2023. június 18. 23:59

Két büszke nemzet – elképesztő futballistákkal! Ezt igazolta a NL döntője, Spanyolország és Horvátország heroikus küzdelme is.

2023. június 18. 23:59
null
Vámos Tamás

A két csapat a német Felix Zwayer bíró felvezetésével a következő összeállításban kezdte a rotterdami finálét:

Horvátország: Livakovic – Juranovic, Erlic, Sutalo, Perisic – Kovacic, Brozovic, Modric – Pasalic, Kramaric, Ivanusec.

Spanyolország: Unai Simón – Jesús Navas, Laporte, Le Normand, Alba – Fabián Ruiz, Rodri – Asensio, Gavi, Pino – Morata

Érdekességek a meccs előtt: Horvátország 12 gólt szerzett a Nemzetek Ligájában, ebből négyet büntetőből lőttek Brozovicék, ők kapták a sorozatban a legtöbb tizenegyest.

A Sevilla klasszisa a hispániai labdarúgás másik nagy alakja, Luis Suárez csúcsát adta át a múltnak.   

A Real Madrid futballistájának Marco Asensio Willemsen a teljes neve, mindez nem véletlen, hiszen a támadó ugyan Palma de Mallorcán született, de édesanyja holland – nem véletlen, hogy a spanyolok klasszisa különösen boldog volt, amikor kiderült: a Nemzetek Ligája négyes döntőjét Hollandiában rendezik… 

Nagy iramban kezdődött a találkozó, az első 10 percben egyértelműen a második nagy generációjukat felvonultató (nem feledhető a 2018-ban szerzett vb-ezüstjük) horvátok birtokolták többet a labdát.

(Déli szomszédaink első nagy generációja természetesen a többek között Zvonimir Boban, Robert Proszinecski és Davor Suker nevével fémjelzett remek társaság, amelynek a csúcsprodukciója az 1998-as franciaországi világbajnokságon szerzett bronzérem volt.)  

Mégis: az első komoly helyzet a letámadást előszeretettel alkalmazó spanyolok előtt adódott: a 12. percben Gavi szerzett labdát, és 18 méterről alig lőtt kapu mellé.

A 23. percben Kramaric kapott egy remek kiugratást, a magát partjelzőnek képzelő Jesus Navas integetett, de fölöslegesen, hiszen nem volt les, végül az utolsó pillanatban érkező Laporte mentett bravúrosan szögletre – amelyből aztán nem lett semmi…

A 27. percben – egy spanyol szögletet követően – nem mindennapi helyzet alakult ki: Rodri fejelte Moratára a labdát, amely így hagyta el a kapu fölött a játékteret – Livakovic nagyot pózolva röpült, de a horvát kapusnak nem kellett játékba avatkoznia.  

Nem fejetlenül játszottak... Fotó: MTI/AP/Martin Meissner
Nem fejetlenül játszottak... Fotó: MTI/AP/Martin Meissner

A 31. percben a rutinos Modric villámgyorsan végzett el egy szabadrúgást, Perisic élesen fejelt, de a középre tartó labdát Unai Simon magabiztosan védte.

A 39. percben megismétlődött az előző jelenet: Modric beadott, Perisic fejelt, a spanyol kapus hárított. A statisztikus lelkek ezen nem is csodálkoznak; a horvát nemzeti csapat jelenlegi legeredményesebb aktív támadója (37-szer talált be eddig a válogatott mérkőzéseken) a Nemzetek Ligájában még egyszer sem örülhetett… (Talán említenünk sem kell: minden idők legeredményesebb horvát támadója az éppen már emlegetett, 1998-as világbajnokság gólkirálya, Davor Suker 45 találattal, aki cseppet sem mellékesen: manapság a Horvát Labdarúgó Szövetség elnökeként dolgozik.)  

SZÜNET UTÁN

Az 51. percben egy beadást követően mindenki előtt elszállt a labda (Unai Simón is elvétette), így lett jó Juranovicnak, akinek a lövése keresztbe süvített el a kapu mellett. Ez a lehetőség önbizalmat adott a védőnek (cseppet sem mellékesen, Schäfer András csapattársa az Union Berlinben), hogy az egyébként sem csendes, mintegy 20 ezres horvát tábort még nagyobb szurkolásra ösztökélje.

Az 58. percben jött a spanyol válasz: Jordi Alba beadását Marco Asensio alig fejelte fölé, igaz Livakovic rajta volt…  

Egyértelműen a hollandok elleni elődöntőt csupán a hosszabbításban dűlőre vivő horvátok kerültek fölénybe, akiken nagyon látszott:

A 67. percben az Internazionale elleni Bajnokok Ligája-finálét is eldöntő Rodri unta meg a társak tétlenségét, és hatalmas löketet küldött kapura, amely alig suhant mellé.

A 76. percben a csereként beállt Ansu Fati ugrott ki, Livakovic becsúszva rúgta el előle a labdát, amely azonban Fabián Ruiz elé került, de a középpályás a kapu fölé csavart. Rögtön ezután spanyol sorozattüzet láthattunk: kezdésként ismét a Barca fiatal csillaga próbálkozott, a labda kipattant, Fabián Ruiz Erlicbe bombázott, végül Asensio csavart a kapu mellé.

A kapusokon semmi sem múlt: Dominik Livakovic a rendes játékidőben több bravúrt is bemutatott Fotó: MTI/AP/Peter Dejong
A kapusokon semmi sem múlt: Dominik Livakovic a rendes játékidőben több bravúrt is bemutatott Fotó: MTI/AP/Peter Dejong

Csupán a 82. percben került elő a mérkőzés első sárga lapja: Gavri kapta Modric földre viteléért.

Ansu Fati eldönthette volna! A Barca támadója a 85. percben az ugyancsak csereként beállt Mikel Merino középre adását egyből kapura lőtte, Livakovic már verve volt, végül a gólvonal előtt helyezkedő Perisicben akadt el a labda!

A hosszabbítás első percében a csereként beálló Dani Olmo passzát a „hazai környezetben” játszó Asensio alig zúdította a kapu mellé!

A 2X15 perces extra játékidő első említésre méltó eseménye Nacho sárga lapja, aki Majert döntötte fel hátulról. Zwayer belelendült: közvetlenül ezután Rodri Modricot húzta vissza, ugyancsak egy kártyalapért…

több mint ígéretesen tört be a 16-oson belülre, Nacho a testi épségét sem kímélve szerelte, természetesen a horvátok 11-est reklamáltak, de a játékvezető – és a VAR - nem látott okot a beavatkozásra…

A 104. percben a spanyolok előtt adódott óriási gólszerzési lehetőség: Asensio lövése a blokkoló Erlicről éppen Dani Olmo elé pattant, aki nagy helyzetben a kapu fölé durrantott!

A hosszabbítás első félidejének utolsó eseménye: kisebb csetepatét láthattunk a spanyol kapu előtt, mely után a labda Brzovic elé pattant, aki tekert egy egészségeset, de Livakovic elvetődve védett.

A 108. percben Fati beadása után Dani Olmo négy védő között is kapura tudott lőni, de szögletre pattant a labda!

A hosszabbítás második félidejében sem jött össze Rodrinak, ami a BL-döntőben igen: nem tudta dűlőre vinni a dolgot, hiszen ígéretes helyzetben kapura suhintotta a labdát, amely szögletre pattant.

A láthatóan elfáradó horvátok sem adták föl: Kovacic lövése szögletre pattant, egymás után két sarokrúgás következett, a második volt ígéretesebben, de Unai Simon lehúzta a labdát!

Ez volt a találkozó utolsó nagy lehetősége, a tizenegyesrúgásokat a horvátok kezdték: Vlasic a kapu bal oldalába vágta a labdát, de Joselu sem kegyelmezett - 1-1!

Brzovic szokás szerint magabiztosan végezte el a 11-est, de miért éppen Rodri hibázott volna? Immár 2-2!

A legenda, Luka Modric az elmozduló spanyol kapus felett a kapu közepébe vágta a labdát, majd Migel Merino - bár megtorpant – szintén eredményes volt – 3-3!

A mérkőzés döntő jelenete: Unai Simon hárítja Lovro Majer tizenegyesét! Fotó: MTI/AP/Peter Dejong
A mérkőzés döntő jelenete: Unai Simon hárítja Lovro Majer tizenegyesét! Fotó: MTI/AP/Peter Dejong

A csereként beállva remeklő Majer lövését azonban bravúrral védte Unai Simón, óriási lehetőség előtt a spanyolok: Asensio be is rúgja – 4-3 immár a hispánoknak!    

Perisicen óriási a teher, mindenképpen be kell rúgnia! Meg is teszi, ezután a spanyol középhátvéden, Lapoert-on a világ szeme, aki azonban a felső kapufára bombázta a labdát – 4-4 az állás!

Kezdődik tehát minden elölről: Pericic lövését is kivédte Unai Simon, ezek után Carvajal megy a mennybe, értékesíti a 11-est, így 5-4-re Spanyolország diadalmaskodik – övék a Nemzetek Ligája-trófea!

Nyitókép A spanyolok ünnepelnek - megvan az újabb trófea! Fotó: MTI/AP/Martin Meissner

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ekeke
2023. június 19. 02:22
Így kell tizenegyeseket rúgni ahogyan azt a spanyolok tették. És ez még akkor is igaz,ha Laportae kijött a felső kapufáról. Az összes a felső léc alá ment,Livacovicnak esélye sem volt. A másik oldalon Unai kettőt megfogott és véget vetett a 15 éves horvát nyerő sorozatának.
-Zsolt-
2023. június 19. 02:00
A balos Pedro Sanchez tudja hogyan kell sikeres nemzeti focit csinálni, az inflációt 3%-on tartani, az alapvető élelmiszerek ÁFA-ját 0%-on. Úgy, hogy közben egyszer sem vernyákol az ukránok, Brüsszel meg a szankciók miatt. Lenne mit tanulni tőle a mi demagóg szájhős szarospistánknak! 🤣 🤣 🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!