A West Ham United történelmi kupagyőzelme: 58 év után, veretlenül nyerték meg az Ekl-trófeát!

2023. június 07. 23:26

Az Európa-konferencialiga prágai döntője végletekig kiélezett csatát hozott, végül egy 90. percben lőtt gól döntötte el a trófea sorsát!

2023. június 07. 23:26
null
Vámos Tamás

A prágai Fortuna Arénában telt ház, 22 ezer fanatikus szurkoló várta a csapatokat, és ahogy azt várni lehetett: a Fiorentina és a West Ham-tábor hatalmas szópárbajba keveredett egymással, természetesen – csak úgy, mint a budapesti Európa Liga-döntőn – hazai, azaz cseh drukkerek is helyet foglalhattak a lelátón, de a hírek szerint több ezer olasz és angol fanatikus is érkezett jegy nélkül, akik a cseh fővárosban elhelyezett óriás kivetítőkön követték nyomon a meccset. A találkozót a spanyol Carlos del Cerro Grande vezette, a csapatok a következő összeállításban kezdték a finálét:

Fiorentina: Terracciano – Milenkovics, Ranieri, Biraghi – Bonaventura, Amrabat, Mandragora – González, Jovics, Kouamé.

West Ham: Aérola – Emerson, Aguerd, Zouma, Coufal – Rice, Soucek – Benrahma, Lucas Paqueta, Bowen – Antonio

– mint ahogy már számos mérkőzésen tette ezt.       

A Fiorentina a mögöttünk hagyott nemzetközi kupaidény leggólképesebb együttese: Jovicsék 36-szor voltak eredményesek, sokat jelző adat: a szombati BL-finálé egyik résztvevője, a Manchester City csupán 32-szer mattolta az ellenfelek védelmét, ám ne feledjük: az Európa-konferencialiga második legeredményesebb egylete éppen a Fiorentina (28 találattal) – így joggal bizakodhattunk egy remek mérkőzésben!  

Remek: már a 38. másodpercben helyzet alakult ki: a nyolc Ekl-meccsen hat gólt szerző (ám a Premier Leauge-ben egyszer sem eredményes) jamaicai válogatott  Michail Antonio próbálkozott középről, de Terracciano biztosan védett.

A 13. percben újra a West Ham United veszélyeztetett: egy lecsorgó labdát a csapatkapitány, a vélhetően az utolsó WHU-mérkőzését játszó, saját nevelésű Derclan Rice zúdította kapura a labdát, amely alig sistergett el a jobb sarok mellett.

A mérkőzés első szögletét a Fiorentina végezhette el: Biraghi – kemény söröspohárzápor kísérete mellett ívlelt be - Milenkovics alig fejelt fölé. Megjegyzendő: a lilák mestere, Vincenzo Italiano nem is titkolta a döntő előtt: „a rögzített játékhelyzetekre különös hangsúlyt fektetünk, hiszen „ezen a szinten jobbára az ilyen szituációk döntenek el egy-egy találkozó!”

Sokat sejtető statisztika: a West Ham fantasztikusan szerepelt idegenben az idei kupaidényben: hat mérkőzésen öt győzelmet és egy döntetlent ért el!

Nem akármilyen csata volt! Fotó: MTI/AP/Petr David Josek
Nem akármilyen csata volt! Fotó: MTI/AP/Petr David Josek

A mérkőzés első sárga lapját a végig karakteresen bíráskodó Cerro Grande az algériai „színészválogatott” tagjának, Mohamed Benrahmának, a West Ham játékosa pontosan tudta, hogy jogosan kapta a figyelmeztetést.

A 35. percben nem akármilyen közjáték zavarta meg a meccset: a nem éppen a fegyelmezettségükről híres West Ham-szurkolók – szokás szerint – ismét pohárzáporral köszöntötték a szögletet végző Cristiano Biraghit, ám

A 40. percben láthattuk az angolok első szögletét, akik rögtön duplázhattak is: a második után ugyan nem alakult ki „meleg” helyzet, de nem sokkal ezután egy szabadrúgás következett, mely után Soucek remekül fejelte középre a labdát, de nem érkeztek a társak.  

Biraghi fejsérülése miatt négy percet is hosszabbított a játékvezetői csapat, de elmaradt a slusszpoén: ugyanis Luka Jovics egy Aéroláról kiapattanó labdát – testi épségét sem kímélve – a hálóba fejelte, de a szerb támadó pár milliméteres lesről érkezett a kapu elé.

SZÜNET UTÁN

Tovább folytatódott a kemény csata, ezt jelzi, hogy alig volt folyamatos a játék, a futballisták egy része folyamatosan sérülésre panaszkodva feküdt a gyepen.

Láss csodát! A Fiorentina első kaput eltaláló lövésére az 57. percig kellett várni:  Kouamé próbálkozott 23 méterről,  Aérola magabiztosan védett.    

Rögtön ezután a VAR is munkába állt: miután Bowen mellel átvette, Biraghi egyértelműen kézzel ütötte el a labdát a tizenhatoson belül. A West Ham-szurkolók óriási üdvrivalgással fogadták, hogy a spanyol vezetőbíró videózott egy kicsit – majd pár másodperc múlva Cerro Ggande meg is adta a büntetőt!

A 62. percben Benrahma állt a labda mögé, és kegyetlenül a bal felső sarokba zúdította a labdát – Terraccianónak esélye sem volt a hárításra – mondanunk sem kell: felrobbant a lelátó! West Ham United - Fiorentina 1-0.

Ám a West Ham United csupán percekig tudta megőrizni az előnyét: a 67. percben – egy előre ívelés után - González bravúrosan fejelte középre a labdát, amely után Bonaventura – kissé szorongatott helyzetből – kilőtte a hosszú sarkot - Fiorentina – West Ham United 1-1!   

Giacomo Bonaventura még egyenlített... Fotó: MTI/EPA/Filip Singer
Giacomo Bonaventura még egyenlített... Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

Lendületbe jöttek a lilák: egy remek támadás végén, a csereként beállt brazil gólzsák, Cabral hátragurított labdáját Mandragora alig tekerte a jobb  felső sarok mellé!

A 77. percben a mindkét kapu előtt rendkívül agilis Bonaventura próbálkozott egy lökettel, de a labda Aérola zsákmánya lett.

Majd Tomás Soucek percei következtek, nem sokon múlt, hogy a Slavia Praha neveltje szülővárosában eldöntsön egy európai kupadöntőt: előbb remek tekerését hárította bravúrral Terracciano, majd a cseh légiós fejesét is hárította a Fiorentina kapusa.

A 89. percben Amrabat durrantott rá egy lövést, Aérola üggyel-bajjal hárított.

a 90. percben döntött el egy nemzetközi kupadöntőt! Lucas Paqueta fantasztikus labdájával ugrott ki bőven a leshatáron belülről, végignyargalt a Fiorentina térfelén, és bár a Fiorentina kapusa beleért, magabiztosan lőtte ki a hosszú sarkot. West Ham United – Fiorentina 2-1!

A West Ham mestere, David Moyes 60 évesen ért fel karrierje csúcsára Fotó: MTI/AP/Petr David Josek
A West Ham mestere, David Moyes 60 évesen ért fel karrierje csúcsára Fotó: MTI/AP/Petr David Josek

A hosszabbításban már nem történt említésre méltó esemény, így a West Ham United veretlenül, 58 év után nyert meg újra egy európai kupasorozatot (1965-ben a londoniak KEK-győztesek lettek), és 40 év után végeztek bármilyen sorozat élén (1983-ban egy F.A.-Kupát gyűjtöttek be)!

A Fiorentina játékosai pedig azért is különösen szomorúak lehetnek, mert két héten belül két finálét vesztettek el: az Olasz Kupa döntője után az Európa-konferencialiga utolsó meccsén sem diadalmaskodtak... 

Nyitókép Egy nagy menetelés vége - a West Ham United az idei Európa-konferencialiga győztese! Fotó: MTI/AP/Darko Bandic       

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BlancoAgilon38
2023. június 08. 06:41
Örülök neki. Szeretem a brit futballt. A WHU pedig szimpatikus csapat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!