Guardiola és a Manchester City történelmet írt, de Inzaghi és az Inter is emelt fővel térhet haza – nemzetközi sajtószemle a Bl-döntőről

2023. június 11. 18:06

Egekbe emeli a katalán edzőt és BL-győztes csapatát a média, de a korábban esélytelennek gondolt olasz csapat is kap dicséretet bőven, igaz a milánóiakat ez aligha vigasztalja meg.

2023. június 11. 18:06
null

ESPN: A Manchester City beírta magát a labdarúgás történelmébe

Megérdemelt győzelemnek nevezi a Manchester City szombati BL-döntőben aratott diadalát az amerikai ESPN sporttelevízió weboldalán megjelent cikkében. A szerző szerint Pep Guardiola, ez a siker a kékek vezetőedzője eddig is csodálatos edzői karrierjének legnagyobb eredménye, amellyel 

végre választ adott a futballvilág régóta megválaszolatlan kérdésére, miszerint képes-e Messi nélkül is megnyerni Bajnokok Ligáját.

A Manchester City idén triplázott, vagyis egyszerre megnyerte bajnokságot, az FA-kupát és történetésben először a BL-t, ezzel pedig beírta magát a labdarúgás történelmébe. Erre ugyanis mindeddig csak egyetlen angol csapat volt képes, a városi rivális Manchester United, 1998-1999-es idényben, épp egy másik zseniális edző, Sir Alex Ferguson vezetésével, az azóta eltelt 25 év pedig megmutatja mennyire nehéz ezt elérni. 

Az elemzés szerint a City-nek keményen meg kellett dolgoznia a sikerért az Inter ellen, amely feladta nekik a leckét, és büszke lehet a teljesítményére. 

Felidézik, hogy bár a Real Madrid, a Bayern München és az Arsenal egyaránt a világ legjobb csapatai közé tartozik, mégis mindhárom összeolmlott a City nyomása alatt. A manchesteri csapatot ebben a szezonban nem sokan hozták kényelmetlen helyzetbe, de úgy tűnt, az Inter agresszív a játéka a döntő nagy részében kizökkentette a Cityt a ritmusából. Ezt mutatja az is, hogy a találkozón mindössze egy gól született – bár ehhez kellett Ederson két óriási védése is. 

Kicker: A Manchester City-nek a szerencsére is szüksége volt a győzelemhez, de megérdemlik a sikert

„Nem nagy dolog a Manchester City győzelme? A fenét nem!” – írja a BL-döntőről Martin Gruener, a Kicker szerkesztője. A német sportlap cikke szerint

Guardiola csapatának egy adag szerencsére is szüksége volt a sikerhez a döntőben, amely a „felcserélt szerepek” mérkőzése volt.

A szerző szerint mindenki azt hitte, hogy a Manchester City lesz a jobb , az Inter pedig csak szerencsével tud nyerni – de ez éppen fordítva történt. 

Európa jelenlegi legjobb csapata ennek ellenére megérdemli története első BL-győzelmét, hiszen mérlege alapján egyértelmű a dominanciájuk: veretlenül, 32-5-ös gólaránnyal nyerték el a kupát. De tény az is, hogy a döntő nem a manchesteriek legjobb mérkőzése volt, sok volt az idegesség a játékukban.

A szerző Ilkay Gündogan játékát emelte ki, szerinte óriási szerepe volt a döntőben

a korábban két fináléban is a vesztes oldalon álló német középpályásnak - nem csoda, hogy a City mindenképpen szeretné megtartani. Pep Guardiola pedig szerinte az idei szezonban ismét bebizonyította, hogy nem csak stílusteremtő edző, hanem az egyik legjobb tréner is a labdarúgás történetében. 

„Nem kell, hogy tetsszen a hiperaktív személyisége, a vonal melletti gesztusai, és a dumája. De el kell ismerni, hogy olyan játékosokat, mint az ex-dortmunti Manuel Akanji vagy John Stones korábban elképzelhetetlen teljesítményre tette képessé. Míg José Mourinho dühöng, és bármit megtesz a díjakért,

Ennek ellenére képes az elképzelései újraértelmezésére, hiszen évekig makacsul ellenezte, hogy középcsatárral játsszon, de Erling Haalandot végül beillesztette a játékrendszerébe” – fogalmaz a Kicker.

Persze a City ki van tömve arab pénzzel, így joggal mondhatják páran, nem nagy dolog ilyen csapattal Bajnokok Ligáját nyerni, ha Guardiola az Augsburggal, vagy a Bornemouth-tal nyerne, az valami lenne. az a helyzet, hogy Pep keze alatt ezek a csapatok is jól teljesítenének. Lehet, hogy nem nyernének BL-t, bajnokságot, vagy  kupát, de gyönyörű támadófocit játszanának, mindenre kiterjedő világos taktikai elképzelésekkel – vélekedik a német lap szerkesztője. 

Gazzetta dello sport: Az Inter egy egyenrangú ellenfele volt a Manchester City-nek, mégis Guardiola nyert

Nem született bravúros meglepetésgyőzelem a BL-döntőben, az Inter elveszítette a mérkőzést, de a világ talán legerősebb csapata győzte le őket – írja a Gazetta dello Sport. Az olasz sportlap szerint a milánói csapat tagjai büszkék lehetnek, hiszen tökéletes meccstervvel játszottak, és hosszú ideig tartani is tudták ellenfelüket.

A „rettegett” Haaland Acerbi mellett nem tudott gólt rúgni, mégis Guardiola nevetett a végén, hiszen megismételte a Barcelonával elért triplát. Az isztambuli stadion olasz közönsége csalódott volt, az Inter játékosai sírtak, a szurkolók mégis tapssal és énekkel jutalmazták őket helytállásukért. 

Nyitókép: MTI/EPA/Sedat Suna

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Búvár Kund
2023. június 11. 18:32
Pocsék meccs, izgalmas utolsó 20 perc. Ennyi. Sztem taktikailag az Inter a City fölé nőtt. A Citynek mákja volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!