Esélyünk lehet az újabb nagy bravúrra! – a hihetetlen kosárdráma után Rátgéber László a Mandinernek

2023. június 22. 15:23

Csehország legyőzésével 26 év után újra Európa legjobb négy csapata közé jutott a magyar válogatott, ráadásul az olimpiai selejtezőtornára is mehetünk!

2023. június 22. 15:23
null
Vámos Tamás

Az első és a negyedik negyedben nyújtott gyengébb játék ellenére a csoportgyőztes magyar válogatott 62:61-re legyőzte Csehországot a női kosárlabda Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében, így a kontinens legjobb négy csapata közé került.

Rendkívül nehezen melegedtünk bele a meccsbe, az első negyedben hibát hibára halmoztunk, így örülhettünk, hogy ellenfelünk csupán 11:7-re vezetett. A második játékrészben fokozatosan magukra találtak Cyesha Goree-ék, felgyorsult a játékunk, aminek meg is lett az eredménye: hétpontos előnnyel fordultunk a nagyszünetre.

Sőt: a harmadik negyedben már 17 ponttal is elhúzott Székely Norbert együttese, de

ahelyett, hogy további eredményes játékkal a földbe döngöltük volna a cseheket, megijedtünk a lehetőségtől,

és engedtük feljönni őket, de az utolsó negyedre még így is kilencpontos előnnyel fordultunk.

Az utolsó tíz percben a lendületbe jövő csehek fokozatosan jöttek a „torkunkra”, a rengeteg hibás megoldásunkat ki is használták, és a lehető legrosszabbkor, öt másodperccel a vége előtt (!) meg is fordították a meccset.

Amikor már azt hittük, mindennek vége, a segítségünkre sietett a videóbíró:

Studer Ágnes csatája után nálunk maradt a labda, majd a bedobás után – az egyetlen jó megoldást választva – Dubei Debóra tempódobása után visszaszereztük a vezetést, és hiába volt még hátra három másodperc, ezt az esélyt már nem engedtük ki a kezünk közül: 62:61-re legyőztük Csehországot, így 26 év után újra Eb-elődöntőbe jutott a magyar válogatott, amely így az olimpiai selejtezőtornára is jogot szerzett.     

Itt a videó a győztes kosárról: 

 

Rátgéber László optimistán várja a további mérkőzéseket Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Rátgéber László optimistán várja a további mérkőzéseket Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

„Várom a jó játékot az elődöntőben és a döntőben”

Közvetlenül a lefújás után Rátgéber Lászlót a Testnevelési Egyetemen sikerült elérnünk. A mesteredző délelőtt vizsgáztatott, de a nem mindennapi izgalmakat hozó mérkőzést egy ugyancsak korábbi szövetségi kapitánnyal, Sterbenz Tamással izgulta végig.

Megérdemelten nyertünk, és az a jó, hogy ezúttal kevésbé jó játékkal, azt is mondhatnánk rutinból hoztuk a meccset. Igaz, a végén szerencsénk is volt, hiszen 17 pontos előny után sikerült izgalmassá tenni a mérkőzést. Ezek után várom a jó játékot az elődöntőben és a döntőben. A magyar női kosárlabda-válogatott pedig oda került, ahol a helye van: Európa legjobb négy csapata közé!

Miért pont ennek a társaságnak sikerült elérnie ezt a bravúrt? Miben más ez a csapat, mint a korábbiak?

Emlékszem, 1997-ben a Budapest Sportcsarnokban jutottunk a legjobb négy közé, annak a csapatnak az alappillére a Balogh Judit, Csák Magdona, Németh Ágnes hármas volt, de akkor is már feltűnt egy-két olyan reményteljes fiatal, mint például Iványi Dalma. Számomra külön örömteli, hogy a mai csapat egyik kulcsjátékosa a Rátgéber Akadémia korábbi játékosa, Kiss Virág. Reméljük, a maiak túlszárnyalják az elődöket: Franciaország és Belgium erősebbnek tűni, de Spanyolország ellen akár 50 százalék esélyünk is lehet egy újabb nagy bravúrra!

Nyitókép Nem akármilyen csata volt! A labdával: Goree Cyesha Fotó: MTI/Kovács Tamás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pandalala
2023. június 23. 01:37
Hajrá, magyarock!! :-))
vip era
2023. június 22. 20:22
Éremért játszhatunk,megvan az olimpiai és a VB selejtező!Bravó lányok,bravó edző team!
röviden
2023. június 22. 20:19
Sérült centerekkel, amikor az alapjátékunk rájuk épül. Tanúim vannak rá, hogy a szerb meccs után megjósoltam a magyar-belga döntőt.
Gullwing
2023. június 22. 19:13
Remek! Hajrá Lányok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!