Egy Montenegró elleni győzelemmel kijutunk az Eb-re! – ezt várják a korábbi kapitányok a magyar válogatottól

2023. június 16. 14:48

A Bulgária elleni győzelem után, a Montenegró és a Litvánia elleni Eb-selejtezők előtt magyar edzőket, volt szövetségi kapitányokat kérdeztünk, mit várnak, mit remélnek a magyar válogatottól.

2023. június 16. 14:48
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Bozsik Péter korábbi szövetségi kapitány: A magyar válogatott ma már egy magasabb szintet képvisel

Montenegró ellen nem lesz könnyű, persze, az ember győzelmet remél, de egy döntetlen sem lenne rossz eredmény. Pláne, hogy hazai pályán különösen veszélyes Miodrag Radulovics együttese, ezt bizonyítja, hogy a Nemzetek Ligájában Romániát, míg barátságos mérkőzésen Görögországot is megverték.  Más kérdés, hogy a magyar válogatott ma már egy magasabb szintet képvisel, mint az előbb említett csapatok, de még egyszer mondom: a pontosztozkodással sem lennék elégedetlen. A Litvánia elleni hazai Eb-selejtezővel kapcsolatban egyszerű a képlet: nincs mese, nyerni kell!

A magyar válogatottra elsősorban az egységes csapatjáték a jellemző, de Szoboszlai Dominikon és Sallai Rolandon nagyon sok múlik

a támadójáték hatékonyságát illetően. Ahhoz, hogy e mérkőzéseken sikeresek legyünk, mindegyik(!) játékosunknak legalább 80 százalék körül kell teljesítenie!

A pénteki sajtótájékoztatón Stevan Jovetics még vidám volt - reméljük, szombat este lesz oka a szomorúságra! Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
A pénteki sajtótájékoztatón Stevan Jovetics még vidám volt - reméljük, szombat este lesz oka a szomorúságra! Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Csank János korábbi szövetségi kapitány: Türelem kell és keménység

Ezúttal elsősorban lélektanilag lesz kemény a történet, hiszen mindegyik riválisunknál esélyesebbek vagyunk, és ezt a szituációt is meg kell szoknunk. Természetesen a Montenegró elleni mérkőzés lesz nehezebb, hiszen ők az igazi délszláv, ütközős stílust képviselik. Bízom benne, hogy megoldjuk a feladatot, de ehhez türelem kell és keménység, Az lenne az igazi, ha nyernénk, de a döntetlen sem lenne annyira rossz eredmény. Van néhány játékosunk, akik jó csapatokban, rendszeres nyomás alatt játszanak, most is nekik kell húzni majd a szekeret. A védekezésben Szalai Attila teljesítménye most már meghatározó lesz, de

nagyon kíváncsian várom Kerkez Milos játékát is.

Szoboszlairól tudjuk, hogy kiemelkedő egyéniség, de Sallai Roland is ott van a spiccen. A litvánok ellen várhatóan könnyebb lesz, hiszen ők talán még a bolgároknál is gyengébbek, ezért kötelező a győzelem!  

Mészöly Géza az U19-es válogatott korábbi szövetségi edzője: Óriási esély előtt!

Olyan mérkőzések következnek, amelyekkel kapcsolatban már a szakma és a közvélemény is elvárja, hogy a magyar válogatott sikeres legyen. Egyik meccsen sem lesz egyszerű begyűjteni a három pontot, de ha Montenegróban döntetlent érünk, el, és utána megverjük Litvániát, azt is el tudom fogadni. De a legcsodálatosabb az lenne, ha a nyári időszakot két győzelemmel tudnánk lezárni, hiszen így 100 százalékos teljesítménnyel rajtolna a csapat az Eb-selejtezőkön. Ha ez bekövetkezik, akkor már nem csak a statisztikusok mondhatják azt, hogy óriási esélyünk lesz a csoport első vagy második helyén kijutni az Európa-bajnokságra! Ami a keretet illeti: Szoboszlaitól olyan teljesítményt várok, mint Bulgária ellen, amikor igazi csapatkapitányként nem csak a támadásokból, hanem a védekezésből is kivette a részét. Orbán Willi játéka szintén meghatározó lesz: vezérként irányítsa a védelmet, de már a friss Török Kupa-győztes Szalai Attilától is elvárható, hogy a hátsó alakzat meghatározó játékosa legyen!

Ádám Martin góljaira (is) nagy szükség lesz! Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Ádám Martin góljaira (is) nagy szükség lesz! Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Várhidi Péter korábbi szövetségi kapitány: Ha győzünk Montenegróban, kijutunk az Európa-bajnokságra!

Montenegróval kapcsolatban különleges emlékeim vannak, hiszen én voltam a szövetségi kapitány, amikor a balkáni állam – a függetlenné válásuk után – 2007 tavaszán az első válogatott mérkőzését játszotta. Podgoricában pokoli hangulat várt minket, és most sem számítok kegyesebb fogadtatásra.

Vérmes szurkolótábor előtt, egy viszonylag kisméretű pályán egy nagyon jól felkészített csapattal szemben kell majd helyt állnunk.

A montenegróiaknak rendkívül jó futballistáik vannak, de nagyon hektikusan szerepelnek a különböző selejtezősorozatokban. De a magyar válogatott ma már sokkal egységesebb, jobb együttes annál, hogy tartani kellene az ellenfeleinktől. Mindenesetre ez az idegenbeli találkozó sorsdöntő lesz a továbbjutásunk szempontjából, hiszen ha nyerünk, majd Litvániát is legyőzzük, biztos vagyok benne, hogy egyenes ágon jutunk ki az Európa-bajnokságra. A litvánok nincsenek egy súlycsoportban velünk, hiszen tizenegy poszton tizenegy jobb futballistánk van, de az első gólig ellenük is nagyon meg kell küzdenünk a sikerért. Az egységes védekezés mindkét találkozón nagyon fontos lesz: Orbán meghatározó tagja a hátsó alakzatunknak, sőt ő még a kapu elé is oda tud érni, Szoboszlai Dominik pedig most már kinőtte magát, így tőle joggal várhatunk gólerős, jó teljesítményt!

Nyitókép: Szoboszlai Dominik és Sallai Roland teljesítménye ismét döntő lesz! (MTI/Czeglédi Zsolt)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2023. június 17. 17:38
Nyugalom,bizalom van a csapat iránt. Most már nem azért izgulunk,hogy megtudunk-e menteni egy pontot,hanem azért,hogy sikerül-e öt gólt rúgni. ------- 2. Félidőn túl 0:0 Szorítunk,hogy egy pontot mentünk.
hoci74
2023. június 17. 17:01
Nézem az élőt... vonul a fekete sereg ...balkáni cigányok basszátok az anyátok... hát nem örülök.. nem volt szép.. Nagy drukker vagyok,kurvázzuk a nyugatot, megérdemlik... De ne balkánozzunk.... Szégyen..
fraktoaster
2023. június 16. 20:42
Illúzióim nincsenek, Szerbia lesz a csoportelső. A másik három ellenfél közül Montenegró a legerősebb, ha ellenük hozunk 6 pontot (vagy legalább 4-et), akkor szinte biztos, hogy kijutunk második helyen. Persze, ha kabaréba illő körbeverés lesz a csoportban, az borít mindent.
occam borotvája 5
2023. június 16. 17:47
Szerintem meg ideje lesz helyrerakni a hegyi rácok pofáját. :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!