Benfica helyett Lazio? – Hova igazol Kerkez Milos?

2023. július 05. 18:47

A magyar válogatott második legértékesebb játékosának klubváltása úgy tűnt, sínen van, ám a hét elején megjelent hírek szerint a labdarúgó mégsem Portugália, inkább Olaszország felé veszi az irányt. Van még esély a Benficára vagy biztos, hogy Lazióba igazol Kerkez? Egyáltalán melyik lenne jó döntés? Háttér.

2023. július 05. 18:47
Kerkez Milos, a magyar válogatott játékosa a Németország elleni Nemzetek Ligája mérkőzésen

A hét elején robbant a hír, hogy a magyar válogatott második legértékesebb játékosa, Kerkez Milos megegyezett a Lazio csapatával az átigazolásról, és amennyiben együttesének, a holland AZ Alkmaarnak is megfelel a római csapat által kínált összeg, Olaszországban folytatja. 

Mindez azért volt meglepetés, mert a mindössze 19 éves balszélsővel kapcsolatban mindeddig arról szóltak a hírek, hogy nagyon közel áll ahhoz, hogy a Benficához szerződjön. A Transfermarkt.de piaci portálon már 93 százalék volt az átigazolás esélye, és a játékos édesapja is arról beszélt, hogy a portugál csapat ideális lenne a fia számára. 

Lipcse, 2022. szeptember 23.
Kerkez Milos (b) és a német Jonas Hofmann a labdarúgó Nemzetek Ligája A divíziója 3. csoportjában, a Németország-Magyarország mérkõzésen a lipcsei Red Bull Arenában 2022. szeptember 23-án. A magyar válogatott 1-0-ra gyõzött.
Nem ijedős típus – Kerkez Milos első válogatott mérkőzésén a németek ellen
Forrás: MTI/Illyés Tibor

Úgy volt, hogy Kerkez a Benficához igazol – mi történt?

Jó ideje tartotta magát a pletyka, hogy a Benfica szeretné leigazolni Kerkez Milost az AZ-től, és egészen mostanáig úgy tűnt az üzlet a küszöbön áll. Állítólag az AZ 20 millió eurót kért Kerkezért, de a Benfica ezt sokallta. A Correio da Manhã nevű portugál lap cikke szerint végül abban egyeztek meg, hogy 15 millió euróért megveszik Kerkez Milos játékjogának 85 százalékát, azaz 15 százalék a holland klubé marad, és továbbértékesítés esetén arányosan részesülnek a vételárból.  

Mindenki biztosra vette, hogy a játékos a portugálokhoz tart, ám 

az átigazolás azóta sem jött létre; ennek pedig a pletykák szerint az az oka, hogy a Benficának nincs elég pénze Kerkezre. 

Hogy ez a csökkentett, 15 milliós átigazolási díjra vonatkozik vagy a játékos bérigényére, netán mindkettőre, az nem világos.

A lényeg, hogy nincs meg a pénz. Pontosabban egyelőre nincs meg. Mert az is lehetséges, hogy a Benficának sikerül jó áron értékesítenie valamelyik játékosát, és a bevételből telik majd minőségi szélsőhátvédre. Amennyiben a portugálok – akik a hírek szerint még nem mondtak le Kerkez Milosról – mégis megszereznék a kért összeget, a játékos biztosan örömmel igazolna hozzájuk. 

Valószínűleg nem hozna rossz döntést, hisz a friss portugál bajnok a Bajnokok Ligájában szerepel majd a következő szezonban. 

A portugál bajnokság nem feltétlenül erősebb mint a holland, a Benfica azonban mindenképp komolyabb klub, mint az AZ Alkmaar, így megfelelő következő lépcsőfok lehet a játékosnak.

Akárhogy is lesz, a Benficának igyekeznie kell, ha Kerkezt akarják leigazolni, mert a szerb származású magyar játékos iránt számos nagy klub érdeklődik – köztük a hírek szerint a Leicester, az Arsenal, a Lazio, és még jó pár másik klub (édesapja szerint több mint tíz ajánlatot kaptak, és ha a pénzen múlik, Angliába igazolt volna). 

Kerkez Milost az elmúlt évben nyújtott teljesítményének köszönhetően sok nagy klub is vinné

Persze nem meglepetés, hogy a rendkívül fiatal tehetségért sorban állnak a komoly európai klubok, hiszen mind az AZ-ben, mind a válogatottban kiváló teljesítményt nyújtott tavaly. A válogatottba tavaly júniusban kapott meghívót, és a szeptemberi, Németország ellen 1–0-ra megnyert Nemzetek Ligája-mérkőzésen mutatkozott be, ahol kezdőként végigjátszotta a találkozót. Azóta pedig gyakorlatilag kirobbanthatatlan a Rossi-csapatból, minden mérkőzésen szerepelt, egy kivételével kezdőként. 

Klubjában a holland AZ Alkmaar-ban  46 mérkőzésen játszott a szezonban (ebből 33 bajnoki), de ami még nagyobb dolog, hogy Kerkez Milos balhátvédként 8 gólpasszt adott és 5 gólt is szerzett. A Lazionak pedig volt alkalma megismerni a magyar labdarúgót, hiszen az európai konferencialiga nyolcaddöntőjében épp az ő góljával győzte le őket Kerkez klubja. 

Nem csoda hát, hogy Kerkez értéke még a napokban az FC Liverpoolba igazolt Szoboszlai Dominikénál is nagyobb mértékben emelkedett. Egy éve ilyenkor 700 ezer euróra becsülték, ma 15 millió az értéke. Saját korosztályában (!) ezzel Kerkez jelenleg a második legértékesebb balhátvéd a Föld nevű bolygón.

Kerkez Milos játékjogának piaci értéke a Transfermarkt.de labdarúgópiaci portál szerint
Kerkez Milos játékjogának piaci értéke a Transfermarkt.de labdarúgópiaci portál szerint
Forrás: Transfermarkt

Mentalitását, munkabírását tökéletesen jellemzi, hogy az egy szezonban lejátszott 54. (!) mérkőzésén, a Litvánia elleni Eb-selejtezőn a nyerésre álló magyar csapatban is minden pillanatban úgy hajtott, mintha az életéért játszana. De Kerkez jóval több egy csupaszív, munkás, rengeteget futó játékosnál: többször megmutatta, hogy amellett, hogy nagyon gyors, kifejezetten jól lő kapura, jól cselez, és kiváló beadásokra is képes. Minden megvan benne, amit egy edző egy modern szélső védőben keres.

Ezt is ajánljuk a témában

A Lazio Kerkez Milost akarja

És Úgy tűnik, a láncdohányos mivoltáról közismert, bankárból lett fociedző, Mauruzio Sarri épp egy ilyen játékost keres a csapatába, hiszen a hírek szerint Kerkezt kifejezetten az ő kérésére igazolná le a klub. Ez is arra utal, hogy a Lazionál a kezdőcsapatban számolnának Kerkezzel, ami nagyon fontos, hiszen a rendszeres játéklehetőségre nagy szüksége van a fejlődéshez. 

Az esély mindenesetre adott, hiszen a Lazio kezdőcsapatában eddig a 24 éves Luca Pellegrini szerepelt Kerkez posztján, ám ő csak kölcsöjátékosként erősítette a fővárosi együttest, a szezon végén visszatért klubjához, a Juventushoz, és nem tudni, a következő idényre visszatér-e. De még ha vissza is tér, nem biztos, hogy veszélyezteti Kerkez játékát, mivel az olasz játékos az elmúlt években nem a legjobb teljesítményt nyújtotta (nyilván nem volt véletlen, hogy a Juve évek óta kölcsönben játszatja a négy éve a Romától 22 millió euróért vásárolt labdarúgót). 

Vetélytársa lehetne még esetleg a Sparta Praha-tól, kölcsönből visszatérő 22 éves Dimitrije Kamenovic, akivel azonban – szerb lévén – kiválóan megértenék egymást. Csakúgy mint a középpályás Szergej Milinkovics-Szaviccsal. Már amennyiben utóbbi nem megy el idejekorán levezetni Szaúd-Arábiába, hanem marad az olasz főváros égszínkék felében.

Kerkez karakteréhez alapvetően passzolna a Lazio stílusa, ráadásul a magyar válogatott játékos számára nem idegen az olasz futballközeg, hiszen korábban egy évet eltöltött az AC Milannál. 

A pletykák szerint túlzott harciassága miatt tanácsolták el, ami hihető egy olyan csapatnál, ahol akkor a legendás Paolo Maldini volt a sportigazgató, aki azt az elvet vallja, hogy a becsúszás csak egy kényszermegoldás, amit akkor alkalmaz az ember, ha a csapat elrontott valamit, és másképp nem tudja javítani. 

Persze Kerkez még mindig nagyon fiatal, rengeteget fog fejlődni nem csak a játéktudása, hanem a hozzáállása is. Ehhez valószínűleg jó terep lenne a Lazio csapata, amely másodikként végzett a bajnokságban, azaz jövőre biztosan ott lesz a Bajnokok Ligájában. Az olasz bajnokság még mai állapotában is a világ 4 legerősebb ligája között szerepel, mindenképp erősebb mint a holland, és egy Lazio szintű klub tökéletes következő lépcsőfok lehet a magyar válogatott játékos karrierjében. 

De elengedi-e Kerkezt az AZ Alkmaar?

Mivel a játékos és a Lazio között a hírek szerint megszületett az egyezség a szerődés feltételeit illetően, 

már csak az a kérdés, hogy az AZ és a Lazio is meg tudnak-e egyezni.

Holland sportújságíró kollégáktól származó információink szerint az alkmaar-is egyesület 15 milliót szeretne Kerkezért, és előfordulhat olyan szerződés-konstrukció, amelyben közvetlenül csak 12 milliót kell kifizetnie a vevőnek, de ennél lejjebb nem hajlandók menni. 

Úgy tűnik, a hollandok is rájöttek, hogy túlzás volna többet kérni valakiért, aki mögött egyelőre egy nagyon jó szezon van. Hozzátesszük: az AZ még így is nagyon jól jár, hiszen másfél éve mindössze 1,8 millió euróért vették meg a magyar válogatott játékjogát, aki ráadásul nem kiegészítő ember volt, hanem egy teljes szezonon keresztül komoly segítségére volt a klubnak.

Valószínűleg azt is belátták, hogy a játékost el kell engedni, hiszen nincs értelme egy motiválatlan (Kerkez esetében meglehetősen furcsa leírni ezt a kifejezést) labdarúgót megtartani, akinek emiatt esetleg a teljesítményével párhuzamosan az értéke is csökken. Márpedig az látszik, hogy Kerkez Milos többre hivatott annál, hogy az európai konferencialigában vitézkedjen a holland bajnokság negyedik helyén végzett klub mezében. Reméljük a legjobb lehetőséget választja!

Ön mit gondol, melyik lenne a legjobb választás Kerkez Milos számára? Szavazzon!

Ön szerint hová igazoljon Kerkez Milos





 

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2023. július 06. 17:49
A FRADI nem tud annyit fizetni érte, amennyit pl. a LAZIO. A FRADI 1,5-2,5 millió eurós összegeket tud maximum fordítani egy-egy játékosra, de ez is limitált!
mrmunder
2023. július 06. 08:59
konzervatívként üdvözölném ha a magyar válogatottban, urambocsássmeg esetleg zömmel Fradiban is magyarok fociznának
Takagi
2023. július 05. 20:38
Nagyon tehetséges, szorgalmas. Barhol megállja majd a helyét.
Búvár Kund
2023. július 05. 20:04
Sztem neki bármelyik jó lenne. Angliai ajánlatai is vannak. Legalábbis azt nyilatkozta az apja 1-2 hete. Jó mentalitású, nem féltem. Bárhol kiharcolja a helyét a kezdőben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!