Ezt Puskás sem élte át

2023. július 05. 08:24

Ne féljünk a nagy szavaktól, Szoboszlaival olyasmi történt, ami a magyar futballban még soha.

2023. július 05. 08:24
Szöllősi György
Szöllősi György
Nemzeti Sport

„Szoboszlai Dominik Liverpoolba szerződése után rengetegen sokféleképpen próbálják értelmezni, magyarázni, feldolgozni, hogy mit is jelent, mihez is hasonlítható az a magyar futballban teljességgel szokatlan helyzet, amelyben napok óta csodálkozunk, örülünk, borzongunk, hitetlenkedünk, lelkendezünk. Szabados Gábor sportközgazdász a Sportrádiónak mondta a következőt: »Nem akarok nagy szavakat használni, de azt gondolom, hogy Puskás Ferenc Real Madridba, illetve Kocsis és Czibor Barcelonába igazolása óta nem volt olyan, hogy magyar labdarúgó ilyen szintű csapatba került volna.« Kovács Gergő, a Mandiner publicistája hasonlóan fogalmazott: »Szoboszlai Dominik a klubfutball csúcsára ért, Puskásék óta nem történt magyar focistával ilyen.«

Nos, hadd vitatkozzak ezekkel az állításokkal.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kovács Gergő

Mandiner

Idézőjel

Tovább emelkedik a magyar foci renoméja: Szoboszlai azt jelentheti majd Magyarországnak, amit Messi Argentínának vagy Modric Horvátországnak.

Ami ugyanis most Szoboszlai Dominkkal és a Liverpoollal történik, az bizony még Puskásnak, Kocsisnak, Czibornak, Kubalának, Nyersnek, vagy a később az ugyancsak a világ akkori kiemelkedő klubjaihoz szerződő Varga Zoltánnak (Ajax), Kű Lajosnak (Bruges), Ladinszky Attilának (Feyenoord) sem adatott meg. Ők mind olyan áron lehettek egy világhírű nyugati klub játékosai, hogy soha többé nem szerepelhettek a magyar válogatottban, hogy aztán a világsikereiket kimondottan titkolni, bagatellizálni, sőt tagadni igyekezett a hivatalos Magyarország. 

Ezzel szemben Szoboszlai Dominik jelenleg a magyar válogatott csapatkapitánya, s az angliai szerződés nem megfosztja ettől a titulusától, hanem megerősíti benne. A Liverpool-meccsek közvetítései a legnézettebb és nem a tiltott kategóriába tartoznak majd, ahogy bizony a Puskás-féle Madriddal történt. A magyar futballt évtizedekig terrorizáló, torz, álamatőr rendszerben sokáig vagy nem igazolhattak az őket csábító nagycsapatokhoz a legjobbjaink (Bozsik Józsefet az Atlético Madrid, Sándor Károlyt és Bene Ferencet a Real Madrid, Albert Flóriánt a Flamengo, Mészöly Kálmánt az Internazionale szerződtette volna), vagy ha megtették, azzal fölégették a hidat maguk mögött. Később csak harmincon túl engedélyezték a külföldi szerződést a legjobb magyar játékosoknak. 

Détári Lajost ugyan kiengedték Frankfurtba 24 évesen 1987-ben, de aztán éppen a hazai sportvezetők túlzott követelései miatt nem léphetett tovább a Juventusba. Vagyis a magyar sportvezetők negyven éven át mindent megtettek, hogy megakadályozzák az ilyen átigazolásokat. Később már mehettek volna a futballistáink, csak éppen nem vitték őket. Egészen mostanáig. Amikor ráadásul a nemzetközileg legsikeresebb angol klub vásárolt meg az eddigi rekordösszegek többszöröséért egy 22 éves magyar támadót. Az igazán nagy angol klubokhoz bizony még a magyar futballtörténet legjobbjai sem jutottak el.

Ne féljünk tehát a nagy szavaktól, 2023. július 2-án olyasmi történt, ami a magyar futballban még soha.”

Nyitókép: Facebook
 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
solyomtomi-2
2023. július 08. 10:52
Mondjuk pont a Liverpool igazolt azért pár magyart már, úgyhogy ez ordas nagy baromság akkor is, ha az viszont teljesen jogos, hogy Puskásék óta a legnagyobb magyar igazolás Szoboszlai...
lájkbajnok
2023. július 05. 12:56
Szivárványos klubba igazolt.
Genusnextgen
2023. július 05. 10:42
Miért hypolják ezt a srácot ennyire? A válogatottban alig mutat valamit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!