Másfél évtizedet kellett rá várni – brutális idővel döntötték meg Michael Phelps világrekordját (VIDEÓ)

2023. július 28. 22:14

Az amerikai klasszis a medence széléről nézte végig, ahogy a 21 éves Léon Marchand megdönti a pekingi olimpián beállított világcsúcsát.

2023. július 28. 22:14

Július 14-én vette kezdetét Japánban a vizes világbajnokság, ahol hétfőn rendezték a férfi 400 méter vegyesúszás döntőjét. A versenyszámban a 2008-as pekingi olimpián állította be a világrekordot a magyarok által jól ismert Michael Phelps. 4:03.84-es idejével történelmi sikert aratott, Cseh László másodikként ért be mögötte.

Az amerikai zseni olimpiai úszását itt nézheti vissza:

Másfél évtizedet kellett rá várni, de Fukuokában megtört a jég:

León Marchand megdöntötte Michael Phelps világrekordját.

A francia 1,34 másodpercet faragott az amerikai világklasszis 2008-as idejéből. „Ez őrület volt, az egyik legfájdalmasabb dolog, amit valaha átéltem. Elképesztő, hogy ezt itt sikerült megcsinálni, és az idő őrületes” – mondta Marchand a medence mellett a 4:02.50-es győzelme után.

„Hihetetlen érzés, minden nap erre edzek. Két másodperccel gyorsabb vagyok az előző rekordomnál, megdöntöttem a világcsúcsot, ez elképesztő... Nem is tudom, mit mondjak, annyira boldog vagyok” – fogalmazott a siker után a francia úszó az Olympics.com beszámolója szerint.

Michael Phelps a medence mellől nézte végig, ahogy letaszítják trónjáról

Az elején úgy tűnt, nem lesz sima a futam, de ahogy ezt a magyar vízilabdások is megtanulták, elég a végén vezetni. A rajtot követően az amerikai Carson Foster 50 méteren át vezetett, de León Marchand a második hossz végére utolérte az amerikait. Onnan a francia lassan, de biztosan kezdett felzárkózni Fosterhez – és Phelps világrekordjához. Az egyes pályán egyébként a magyar Holló Balázs úszott, aki végül a nyolcadikként ért be.

A 21 éves Marchand – a mellúszás után – 300 méteren már 2,77 másodperccel volt Michael Phelps ideje előtt, de a végére kissé elapadt ez az előny. Foster 4,06 másodperccel lemaradva (4:06.56), a japán Seto Daiya (4:09.41) pedig harmadikként ért célba.

Különös pikantériája az eseményeknek, hogy Michael Phelps adta át a „trónfosztó” León Marchandnak az aranyérmet. A francia a tavalyi budapesti vb-n 0,44 másodpercre megközelítette már az amerikai rekordját, viszont az új világcsúcsra még egy évet kellett várni. Érdekesség, hogy a Marchandot Bob Bowman, Phelps korábbi mentora edzi.

Az amerikai klasszis egyébként bajnokhoz méltóan viselkedett a verseny alatt: állva, tapsolva követte végig Marchand úszását. „Egyszerűen fel vagyok dobva ettől a teljesítménytől” – fogalmazott Phelps a Fox News beszámolója szerint.

Az új világrekordot jelentő úszást és Michael Phelps gratulációját itt nézheti vissza:

„Kell még a tapasztalat, de mindezek ellenére sikerült előre lépnem, a tavalyi vb-hez képest összeszedettebben tudtam odaállni és leúszni a döntőt. Helyezésben nem sikerült javulni, de az idő elfogadható és lassan közeledünk oda, hogy helyezésben is előrébb tudjak lépni” – nyilatkozta az MTI-nek Holló Balázs, aki elmondta, biztos volt abban, hogy Marchand világcsúcsot úszik majd, sőt, néhány versenytársával együtt a 4:01 perces időt sem tartották kizártnak.

Nem mondom, hogy testközelből láttam, mert messze volt, de elmondhatom, hogy egy medencében voltam vele, ez is egy jó élmény

– tette hozzá a magyar úszó.

Nyitókép: MANAN VATSYAYANA / AFP

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!