Soha többet nincs szükségem sportpszichológusra! – fakadt ki Szoboszlai Dominik

2023. július 14. 14:35

Amióta a válogatott középpályás Liverpoolba igazolt, állandó téma, hogy miként fér be majd a kezdőcsapatba a klub történetének harmadik legdrágább játékosa.

2023. július 14. 14:35
SZOBOSZLAI Dominik

Mindenhol nyilvánosságot kapott, hogy a hatszoros BL (BEK)-győztes alakulat, a Liverpool 70 millió euróért szerződtette Szoboszlai Dominikot. Márpedig ha valakiért ennyi pénzt kifizetett a klub, nyilván nem hagyja a kispadon ücsörögni.

Az Origo terjedelmes cikkben elemezte, miként férhet be mihamarabb a magyar válogatott csapatkapitánya a Mersey-parti együttes kezdőcsapatába.

– Dominik pontosan tudja, hogy miért igazolták le, és tisztában van annak felelősségével is, hogyha ekkora pénzt áldoztak érte, hisznek benne, hogy vele sikeresebb lesz a Liverpool – mondja a játékos ügynöke, Esterházy Mátyás.

A menedzser hozzáteszi: „ez az a felelősség, ami őt élteti. Egyértelműen sikerorientáltak vagyunk, éppen ezért semmi kétség nincs bennünk, hogy Dominik megugorja ezt a lehetőséget, és ezzel tisztában van ő is, nem véletlen, hogy ma már úgy közlekedik, úgy viselkedik, mint aki pontosan tudja, hogy ehhez a szinthez tartozik.”

ESTERHÁZY Mátyás
Esterházy Mátyás: Egyértelműen sikerorientáltak vagyunk! Fotó: MTI/Hegedűs Róbert

A fentieket megerősíti a futballista édesapja, Szoboszlai Zsolt is, aki fia érdekében (is) alapította 2007-ben a Főnix-Gold nevű klubot, ahol Szoboszlai a labdarúgás alapjait tanulta meg: „Dominik eddig egyetlen alkalommal találkozott sportpszichológussal, és ezek után közölte: soha többé nincs szüksége ilyen szakemberre! Akkor ezt mi nem teljesen értettük. Aztán rájöttünk, olyan erős belső adottságai, motivációja van, amellyel képes ezeket a dolgokat kezelni.”

A fő kérdés természetesen az: mikor követelhet magának tartósan helyet a Liverpool kezdőcsapatában Szoboszlai Dominik?

Jürgen Klopp szerint a magyar klasszis a jelent és a jövőt jelenti a Liverpool számára.

„Tudom, hogy mennyire izgatott amiatt, hogy itt lehet velünk, de fontos, hogy megértse, hogy mi is legalább annyira izgatottak vagyunk őmiatta. Nincs rajta nyomás. Még mindig nagyon fiatal, sokat tud fejlődni, éppen ezért türelmesnek kell lennünk vele szemben” – nyugtat meg mindenkit a Liverpool menedzsere.

KLOPP, Jürgen
Jürgen Klopp is bizakodva várja Szoboszlai Dominik bemutatkozását Fotó: MTI/EPA Peter Powell

Az elmúlt szezon nem sikerült túlságosan jól az Anfield Roadon, ezért  szakértők szerint elsősorban a középpályán kell frissíteni, hiszen a 33 éves Jordan Henderson, a 32 éves Thiago Alvcantara és a 29 éves Fabinho nem képes arra, hogy 90 percen keresztül végrehajtsa a Klopp által megkövetelt „gegenpressinget”, és ezt a csapatszintű védekezés is alaposan megsínylette. 

Szoboszlai számára a már Szaúd-Arábia felé kacsingató csapatkapitány, Henderson helyén, a jobb oldali 10-es pozíciójában látnak a szakértők lehetőséget arra, hogy beférjen a Pool kezdőcsapatába. Ráadásul az sem elhanyagolható tényező, hogy Szoboszlai korábbi klubjaiban (az RB Salzburgban és az RB Leipzigben) szintén alapkövetelmény volt a visszatámadás és a védekezés megkezdése az ellenfél térfelén.

Sokat mondó adat: míg Jordan Henderson az előző szezonban, 43 mérkőzésen csupán három gólpasszra (!) volt képes, addig Szoboszlai Dominik az RB Leipzigben 46 meccsen 10 gól/13 gólpassz mutatót produkált, amely elsősorban annak köszönhető, hogy a magyar játékosnak európai szinten is kiemelkedő rúgótechnikája van.   

Mindezekről hamarosan megbizonyosodhatunk a Premier League augusztus közepén rajtoló új szezonjában: a Liverpool a Chelsea ellen kezd idegenben, majd a Bournemouth csapatát fogadja az Anfield Roadon – reményeink szerint már Szoboszlaival a soraiban.

Nyitókép: Szoboszlai Dominik önbizalmával már az első liverpooli edzésén sem volt gond Fotó: livepoolfc.com  

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akkor ki
2023. július 14. 20:27
Hajrá Dominik! Nagyon büszke vagyok rád!
Color
2023. július 14. 17:47
Angliában élő magyarként nagyon szurkolok neked,sikerült is jegyet szereznem az első- Chelsea elleni-meccsre!
Takagi
2023. július 14. 15:31
Igazad van Domi! Erős,okos,tehetseges es tudatos vagy. Hajrá!
kereszt-teny
2023. július 14. 14:50
Nincs más hátra, csak hajrá Dominik
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!