A repülőgépek fel-, és leszállását is késleltetik a legfontosabb atlétikai döntők alatt a budapesti vébé idején – mutatjuk miért

2023. augusztus 05. 15:21

Amolyan forródrótot épít ki a Budapesti Atlétikai Világbajnokság szervezőbizottsága a Liszt Ferenc repülőtér fel-, és leszállásért felelős irányítótornyával a vébé idejére. A miértekről is részletesen mesélt Gyulai Márton, a vébé szakma vezérigazgató-helyettese az új Nemzeti Atlétikai Központot bemutató videóban.

2023. augusztus 05. 15:21
Lesti Diana a női távolugrás döntőjében 128. Atlétika Magyar Bajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. július 8-án.
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Starpisztoly és repülőgépzaj

Az nem történhet meg, hogy a mondjuk a férfi százméteres síkfutás döntőjének startpisztolyát elnyomja egy hangosan felszálló repülő zaja, márpedig a stadion fölötti légifolyosó erre esélyt adhatna. Ezért a Budapest Airport munkatársaival forródróton leszünk a vébé ideje alatt és amikor kell, késleltetni fogjuk a repülőgépek fel-, és leszállását a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren” 

– avat be minket Gyulai Márton, a Budapest 2023 Nonprofit Zrt., vagyis a budapesti atlétikai világbajnokság szervezőbizottságának sportszakmai vezérigazgató-helyettese csak egy, a külső szemlélőnek láthatatlan, de a vébé sikerét részleteiben is meghatározó kulisszatitokba, amire gondolniuk kell a szervezőknek, ha minden idők legjobb világbajnokságát szeretnék megrendezni Budapesten augusztus 19-27 között.

Az sem titok, hogy a versenyzőket a melegítőpályáról golfkocsikkal hozzák majd át a versenyre a stadion gyomrába egy erre a célra épített kis hídon keresztül, 

s a kocsira szállástól nagyjából három perce marad majd egy-egy atlétának mielőtt kilép a közönség elé, hogy átgondolja mire készül élete egyik legfontosabb szereplése előtt. 

Nemzeti Atlétikai Központ /Forrás_ Budapest 2023 

Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöke, korábbi sprinter olimpikon megmutatta közelről azt is, 

miért a budapesti most a világ leggyorsabb futófelülete, 

de arról is tudomást szereztünk, hogy mekkora büszkeség, hogy a célvonal fölötti 

célfotó szobában egy magyar hölgy, a célfotóbíró Horváth Kriszta vezeti majd azt a testületet, amely eldönti a holtversenynek látszó futamok végső győztesét. 

A Gyulai fivérekkel sétánk során nem hagyhattuk ki a kommentátorállást sem, hiszen édesapjuk, a néha kitűnő magyar atléta és híres sportriporter, Gyulai István, aki a Nemzetközi Atlétikai Szövetség a mai World Athletics (WA) elődjének számító IAAF főtitkára volt, valójában egész életében egy budapesti szabadtéri atlétikai világbajnokságról álmodott. Hogy miképp vélekednek erről az egykori álomról ma a fiai? A Csisztu Sport Cast videóból kiderül!

 

 

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zrx8
2023. augusztus 05. 20:22
Tudtommal 2015 óta nincsenek légifolyosók Magyarországon, hanem szabad légtérhasználat van. Megjegyzem -bár nem kapcsolódik a témába- elég félelmetes, hogy a fel- és leszálló valamit az országon csak átrepülő gépek szabadon flangálnak Budapest belvárosa felett. Biztos, hogy jól van ez így ? Biztos, hogy meg kell várni az első borzalmas katasztrófát, hogy észbe kapjanak az illetékesek ?
backsplash
2023. augusztus 05. 16:02
Fasza!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!