Ezt a rekordot egyetlen atléta sem fogja már megdönteni Budapesten – mutatjuk a részleteket!

2023. augusztus 25. 13:02

Olyan, a sportághoz kötődő rekord is született a budapesti atlétikai vb alatt, amit egyetlen atléta sem fog tudni megdönteni soha. A csúcsot egy sportújságíró állította fel, itt vannak a hihetetlen részletek.

2023. augusztus 25. 13:02
McLEOD, Carey;
Csisztu Zsuzsa

Ilyen rekordja senkinek nincs, és vélhetően már nem is lesz: Olaf Brockmann osztrák sportújságíró, a Kronen Zeitung munkatársa abszolút rekorder lett. Mind a tizenkilenc szabadtéri atlétikai világbajnokságon részt vett újságíróként, illetve az összes, vagyis mind a 18 fedett pályás világbajnokságot is végigtudósította a híres tollforgató. 

Brockmann ráadásul ezer szállal kötődik Magyarországhoz, mivel felesége, Zita magyar, és egyik lánya is itt él Budapesten, magyar férjével.

„Lenyűgözve nézem a budapesti világbajnokságot! Nekem elhihetik, mert láttam az összeset, hogy a magyar rendezésű vb vélhetően minden idők talán legjobbja lesz, amikor majd véget ér” – nyilatkozta a Mandinernek Brockmann. 

Az idén 99 éves Nemzetközi Sportújságíró-szövetség, az AIPS (International Sport Press Association) immár hagyományosan nagy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy elismerje a rutinos, egy adott sportág iránt leginkább elkötelezett kollégák munkáját.

Így a Budapesten jelenleg is zajló atlétikai világbajnoksághoz kötődően már a tizennegyedik alkalommal rendezte meg azt a „Journalists on the Podium” vagyis a „Újságírók a pódiumon” elnevezésű díjátadót, amelynek ezúttal a Ludwig Múzeumban helyet kapó olasz atlétikai szövetség otthona, a Casa Italia kínált méltó helyszínt.  

A világ minden tájáról összesen 63 újságírót díjaztak, olyanokat, akik pályafutásuk során legalább tíz szabadtéri atlétikai vb-ről tudósítottak eddig. Az idei a 19. világbajnokság díjazottjai között Olaf Brockmann mellett még egy kanadai fotós, az Athletics Canada munkatársa, Claus Andersen volt jelen mind a 19 szabadtéri vb-n, de nála a fedett pályás atlétikai vb-ket tekintve nincs meg a rekord.

Olaf Brockmann, a Kronen Zeitung újságírója rekorder 19 szabadtéri és 18 fedettpályás atlétikai világbajnokság tudósításával. 

Az AIPS olasz elnöke, Gianni Merlo – aki maga is 18 vb-n dolgozott atlétikai szakújságíróként – roppant fontosnak tartja ezt a rendezvényt.

„Kollégák, most végre pár percre rátok is vetül egy kis reflektorfény, olyasmi, amihez nem vagytok hozzászokva, hiszen mindig az atlétikai igazi sztárjait ünneplitek a tudósításaitokban” – fogalmazott az eseményen.

A díjátadón ott volt az atlétika két legendája, hiszen a férfi magasugrás – mindmáig – világcsúcstartója, az olimpiai és világbajnok kubai Javier Sotomayor is gratulált a sportújságíróknak, de megjelent Nawal El Moutawakel, az első afrikai nő, aki valaha olimpiát nyert. Ő az, aki 1984-ben a 400 méteres síkfutásban diadalmaskodott, s Marokkó sportminisztere is lett.

A képen: Csisztu Zsuzsa, az AIPS alelnöke, az esemény műsorvezetője, Gianni Merlo, az AIPS elnöke, Nawal El Moutawakel, Evelyn Watta, az AIPS alelnöke, Javier Sotomayor, a férfi magasugrás világcsúcstartója

Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke és Novotny Zoltán a Magyar Sportújságírók Szövetségének tiszteletbeli elnöke is megtisztelte jelenlétével az eseményt, illetve Fürjes Balázs, az atlétikai világbajnokság rendezésének társelnöke, aki külön kiemelte a sajtó fontosságát: 

Megtiszteltetés, hogy itt vannak. Először a sportolók, másodszor a szurkolók, harmadszor a média – ez az a három csoport, amely lehetővé teszi a sikeres versenyrendezést. 

Önök fontos részét képezik a világbajnokságnak, és hálás vagyok, hogy találkozhatok az atlétikai világbajnokságok történetének leghűségesebb újságíróival” – nyilatkozta Fürjes – akivel a világbajnokságot félidőnél értékelő interjúnkat itt olvashatják –, majd beszédét egy megemlékezés követte, amelyben a néhai kitűnő magyar sportújságíró és egykori atléta, illetve a nemzetközi atlétikai szövetséget, az akkori IAAF-et és az AIPS-t is főtitkárként irányító Gyulai István fiai, Gyulai Miklós, a vb másik társelnöke és a MASZ elnöke, és Gyulai Márton, a vb szervezőbizottságának társigazgatója vehetett át elismerést édesapjuk örökségének folytatóiként. 

Ezt is ajánljuk a témában

A képen: Gianni Merlo, az AIPS elnöke és a díjat átvevő Gyulai fivérek, Gyulai Márton, a szervezőbizottság társ-igazgatója és Gyulai Miklós, a szervezőbizottság egyik társelnöke

Beszédükben ők is elmondták, hogy a már eddig is hatalmas sikereket bezsebelő budapesti atlétikai világbajnokság valójában édesapjuk megvalósult álma.

A 63 világhírű kolléga között hat magyar médiaszakember is elismerő oklevelet kapott, a díjátadásban Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke és az AIPS Europe alelnöke is segédkezett, együtt Csisztu Zsuzsával, a Mandiner Sport rovatvezetőjével, az AIPS alelnökével, aki az esemény műsorvezetője is volt. 

Az AIPS elismeréséért járó oklevél.

Havas Judit 14 világbajnokságon dolgozott, míg Csinta Samu erdélyi újságíró, a Nemzeti Sport állandó publicistája, valamint Szabó Gábor 12 vb-ről tudósított. Rajtuk kívül Zádor Pétert (11), Deák Horváth Pétert (10) és Szalay Pétert (10) díjazta a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség. 

 WA CBudapest 2023
Sportújságírók a Pódiumon díjazottjai. WAC Budapest 2023

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fenrir
2023. augusztus 25. 17:12
Kent Brockman rokona?
Tolókapu
2023. augusztus 25. 17:12
Nagy gratuláció!
iimre
2023. augusztus 25. 15:44
"KuntaKinte 2023. augusztus 25. 15:08 Köszönjük, és gratulálunk. Sok erőt, jó egészséget a bácsinak!" :DDD MIlyen bácsinak? A kommunikációs csapat lett ennyi idős. (Na jó, a fickó is 66 éves. https://tinyurl.com/29u5rt8e) "Az idén 99 éves Nemzetközi Sportújságíró-szövetség, az AIPS (International Sport Press Association) immár hagyományosan nagy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy…"
nakatomi
2023. augusztus 25. 13:30
Azon túlmenően, hogy egyet értek a hosszú időn át a sportot magasszinten népszerűsítő sportújságírók elismerésének fontosságával, azt különösen üdvözlendőnek tartom, és gratulálok Csisztu Zsuzsáéknak az ötlehtez, hogy erre Budapesten került sor. Ugyanis az újságírók azok, akik a leginkább befolyásolni tudják a nemzetközi közvéleményt. Nem mellékes tehát, hogy milyen benyomásokkal, milyen szájízzel távoznak Budapestről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!