Örömfoci vagy biztonsági játék? – ez a csütörtöki Fradi-Zalgiris mérkőzés nagy kérdése

2023. augusztus 31. 15:38

A Ferencváros hazai pályán érheti el az Európai Konferencia Liga csoportkörét, de a visszavágó nem feltétlenül lesz olyan könnyű, amilyennek elsőre tűnik.

2023. augusztus 31. 15:38
A Ferencváros labdarúgócsapatának játékosai gólt ünnepelnek a Groupama Arénában

A Ferencváros csütörtök este 20 órai kezdettel a litván Zalgiris Vilnius ellen lép pályára a Groupama Arénában az Európai Konferencia Liga harmadik selejtezőjének visszavágóján. A Fradi egy hete idegenben 4:0-ra legyőzte a litván együttest, így jelenleg a zöld-fehérek esélyesebbek, hogy a harmadik számú európai kupasorozat csoportkörébe kerüljenek. 

Amennyiben a Ferencváros legyőzi a Zalgiris Vilniust, ez lesz zsinórban az ötödik idény, amelyben európai kupasorozatban szerepelhet az együttes. A Fradi 2020-ban a Bajnokok Ligájában, 2019-ben, 2021-ben és 2023-ban pedig az Európa-ligában játszhatott a csoportkörben, sőt tavaly a nyolcaddöntőig is eljutptt, ahogy a Bayer Leverkusen búcsúztatta őket. De mire készül az eredmények fényében a Ferencváros és az ellenfél? Örömfocit, vagy biztonsági játékot fog játszani csütörtök este a magyar bajnok? 

Jó formában van a Fradi

Egy biztos, ha az elmúlt mérkőzések statisztikáit nézzük, kizárólag a Puskás Akadémiától elszenvedett 2:1-es vereség rondít bele az egyébként nagyon tetszetős képbe. 

A Ferencváros Máté Csaba vezetőedző keze alatt komoly eredménysort tudhat magáénak, hiszen nyolc mérkőzéséből hetet megnyert, 30 gólt szerzett és mindössze 8-at kapott.

Ez nyilván a nyáron megerősített keretnek is köszönhető, amely úgy tűnik, mostanra kezd szépen összeállni. A nyár igazolásai közül kiemelkedik az eddigi 8 mérkőzésén 7 gólpasszt adó (ebből hármat egy mérkőzésen, fél órán belül!) és egy gólt is szerző izraeli válogatott középpályás, Mohammed Abu Fani, aki új szintre emelte a Fradi támadójátékát. Fontos megemlíteni a nagy visszatérő Cristian Ramírezt, aki a Fehérvárnak rúgott óriási góllal jelezte, hogy kiváló formában van. Igaz, egy apró sérülés miatt három mérkőzést ki kellett hagynia, de a litvánok ellen akár ismét pályára is léphet. 

Ramírez gyönyörű gólja a Fehérvár ellen:

Végül pedig meg kell említeni a játékost, aki talán a legfontosabb lehet most a Ferencvárosnak: a tavalyi gólkirályt, a tavasszal Marco Rossi együttesében is bemutatkozó Varga Barnabást, aki első válogatott gólját épp a litvánok ellen szerezte. 

Varga Barnabás elképesztően kezdett a Fradiban: eddig 10 mérkőzésen összesen 10 gólt szerzett és 4 gólpasszt adott.

A válogatott center ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, „Örülök, hogy át tudtam menteni az előző idény teljesítményét, én is úgy érzem, hogy jó formában vagyok. A 10 gól jó kezdésnek számít. Jó passzban van a csapat, egy bajnokit leszámítva az utóbbi hét-nyolc mérkőzésen jó eredményeket értünk el, így a hangulatra sem lehet panasz. Biztos vagyok benne, hogy a Zalgiris mindent megtesz majd a győzelem érdekében, de hazai pályán szeretnénk a lendületünket megtartani” .

Teljesítményét nézve nem is lehet kérdés, hogy Varga Barna lesz az egyik legfontosabb szereplője a zöld-fehérek idei szezonjának. Nehezíti a Fradi helyzetét, hogy Botka Endre még mindig sérült, így a Zalgiris ellen sem tud majd pályára lépni, de az előző meccseken a szintén frissen igazolt lett középpályás Cebrail Makreckis jól tudta helyettesíteni. 

A Fradi edzője óvatos, de győzelmet szeretne, ahogy a litvánoké is

A Ferencváros vezetőedzője, Máté Csaba a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón úgy fogalmazott „Természetesen a győzelemre törekszünk, de a selejtező ezen fázisában, amikor egyetlen lépésre vagyunk a csoportkörtől, fontos, hogy jól menedzseljük a mérkőzést. 

A Zalgiris jobb csapat, mint a korábbi, máltai ellenfelünk volt, láthattuk az első, Litvániában lejátszott mérkőzésen is, hogy egy hiba milyen irányba terelhet egy meccset. Fontos, hogy mi semmilyen hibát ne kövessünk el, ne érezze azt a Zalgiris, hogy lehet esélye. 

Biztos vagyok benne, hogy nem feltartott kezekkel jönnek a litvánok, mi sem ezt tennénk a helyükben. Ellenfelünk korábban tiszteletre méltó eredményeket ért el, elég, ha a Galatasaray elleni BL-selejtezőt említem, ahol egy döntetlen után szűken maradt csak alul a Zalgiris. Szeretnénk gólra törően játszani a folytatásban is, de látni kell, hogy minden mérkőzés más és más. A célunk minél több gólt szerezni, ám abban nem vagyok biztos, hogy mindig sikerülni fog olyan eredménnyel zárni, mint akár legutóbb, a Paks ellen”.

A vilniusi csapat edzője, Vladimir Cherubin pedig úgy fogalmazott, „Az első meccsen nem túl jó eredmény született számunkra, sok és jelentős hibákat vétettünk. A visszavágón megteszünk mindent annak érdekében, hogy ezeket a hibákat ne ismételjük meg. Kockáztatni fogunk, de csak annyira, hogy biztonságosan játsszunk, hiszen tisztában vagyunk azzal, ha kapunk még egy gólt, akkor sokkal nehezebb lesz a helyzetünk. Ezt mindenképpen el akarjuk kerülni”

Jól sikerült főpróba után szoros mérkőzés jöhet a Zalgiris Vilnius ellen

A Ferencváros számára az előző, Paks elleni mérkőzésen kiváló formát mutatott, a főpróbán 6:1-re győzött a csapat, Varga Barnabás pedig mesterhármast szerzett egykori klubja ellen (nem is ünnepelte meg góljait). Máté Csaba valószínűleg legfeljebb egy-két poszton változtat majd az előző mérkőzésen pályára lépő Dibusz – Makreckis, S. Mmaee, I. Cissé, Civic – Sigér, Abu Fani – A. Traoré, Zachariassen, Marquinhos – Varga B. felállásban pályára lépett kezdőcsapaton, azaz várhatóan marad a 4-2-3-1 formáció. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az első mérkőzésen elért gólarány csalóka lehet, hiszen bár valóban a Fradi szerzett vezetést a 17. percben, a többi gól azt követően született, hogy a litvánok egy játékosát a 62. percben kiállította a játékvezető, és a labdát még azzal együtt is az ellenfél birtokolta többet, hogy közel fél órát emberhátrányban kellett játszaniuk.

A vilniusi együttes egyáltalán nem rossz csapat, ezért ha a Groupamában nem történik hasonló eset, a korábbinál szorosabb eredményre lehet számítani. A mi tippünk, hogy amennyiben a mérkőzést nem befolyásolja valami váratlan körülmény, a jó formában lévő Ferencváros itthon egy góllal nyer a meccs két kulcsszereplője pedig az utóbbi időben csúcsteljesítményt nyújtó Abu Fani és Varga Barnabás lehet. 

A mérkőzést élőben az M4 sport közvetíti.

A Zalgiris Vilnius elleni idegenbeli mékőzés összefoglalóját itt nézheti meg:

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vip era
2023. augusztus 31. 19:34
Ezt a meccset le kell játszani,a koncentrációt a csoportból továbbjutásra és a bajnokikra kell élesíteni.
files32
2023. augusztus 31. 17:29
Hajrá Fradi!
Reszelő Aladár
2023. augusztus 31. 16:22
Máté Csaba óta ez a harmadik párharc visszavágója. Mindegyik odavágón sikerült elrendezni a komoly kérdéseket, a visszavágók pedig kevesebb gólt és taktikusabb játékot hoztak. Múltkor 5 gólos előnyben volt a csapat, most csak 4, de ezzel bőven ki lehet húzni Hogy milyen meccset látunk, azt az első gól határozza meg. Ha mi lőjük, az akkor ellenfél kb csomagolhat is. Ha ők lövik, akkor rohamozni fognak, mi pedig kontrából büntethetünk. Annyi biztos, hogy nekik lesz sürgősebb.
survivor
2023. augusztus 31. 15:45
Majd jó megvédik Litvániát---a lengyelek ellen. Egy kis államszövetség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!