Szoboszlainak van egy testrésze, amely egyáltalán nem átlagos méretű – a The Athletic cikke szerint ez lehet a titka

2023. augusztus 24. 18:09

Nem ő az egyetlen klasszis focista, akivel ez a helyzet – a Roberto Carlos, Maradona és Sócrates is hasonló adottságokkal rendelkezett.

2023. augusztus 24. 18:09
Szoboszlai Dominik a Liverpool médianapján

Szoboszlai Dominik kiválóan debütált a Liverpool otthonában az Anfield Roadon a Kerkez Milossal feláll Bournemouth ellen. A magyar labdarúgót a mérkőzés emberének is megválasztották,  nem meglepő, hogy egyre több médium foglalkozik vele. A Nemzeti Sport vette észre a The Athletic elemzését, amely a magyar válogatott csapatkapitányának – csapattársai szerint is – kiváló rúgótechnikájával foglalkozik. 

Szoboszlai korábban már több interjúban beszélt arról, hogy a rengeteg gyakorlás mellett a lábmérete is szerepet játszhat abban, hogy ilyen magas szintű lövőtechnikával rendelkezik. A magyar válogatott csapatkapitányának lába ugyanis meglepően kicsi a 187 centis testmagasságához képest, hiszen európai számozás szerint 41-es cipőt visel. 

Természetesen nem Szoboszlai az egyetlen klasszis játékos ilyen testi adottságokkal, Puskás, Maradona, Sócrates, vagy épp a brazil világbajnok Roberto Carlos  esetében is hasonló volt a helyzet.

Igaz, Puskás, a 39-es lábú Roberto Carlos és Maradona sem volt túl magas, a Sócrates viszont 190 centiméteresre nőtt, de  ehhez megdöbbentően kicsi, 37-es lábméret párosult. 

A cikkben játékos édesapját egy névtelen forrás azzal vádolja, hogy gyerekkorában a lábméreténél kisebb cipőt adott Szoboszlaira, hogy ne nőjön túl nagyra a lábfeje, de Szoboszlai Zsolt a lap kérdésére ezt határozottan cáfolta. 

„Itt egy félreértés történt. Én azt vallom, hogy a gyerekek mindig akkora cipőt hordjanak, amekkora a lábuk. Szokás, hogy nagyobb cipőt vesznek nekik, hogy minél tovább jó legyen, de ez nem tesz jót a lábnak, mert a nagyobb cipő nem tartja a bokát, jobban csúszkál benne a láb, és ez lúdtalphoz, illetve egyéb problémákhoz vezethet. Ezért Dominik mindig akkora cipőt hordott, amekkora a lábmérete volt” – fogalmazott a játékos édesapja.

A The Athletic több szakértőt is megszólaltat a kérdésben, akik pro és kontra érveket is felsorakoztatnak. 

Többségük szerint a lábméretnél jóval fontosabb szempont a megfelelő lövéstechnika tökéletesre csiszolása, a kezek, a lábak és a törzs megfelelő tartása lövés közben. 

Példaként említik Cristiano Ronaldót és Ibrahimovicot, hiszen egyiküknek sem kicsi a lába, mégis kiválóan lőnek kapura. Vagy épp Kevin De Bruynet, aki jelenleg talán a legjobb rúgótechnikával rendelkező aktív játékos, pedig teljesen átlagos a lábmérete. 

A skót válogatottal is dolgozó  Shayne Murphy szerint három tényező határozza meg a rúgótechnikát,  a támasztó láb bokájának rugalmassága, a csípőmozgás, és a két láb ereje, de úgy véli, a lábméret igenis számít. Megjegyzi, hogy a profi labdarúgók gyakran a lábméretüknél fél számmal kisebb cipőt viselnek, mert jobban tudnak rúgni, ha az feszül a lábukon. 

A The Athletic cikke kiemeli, hogy a rúgótechnika minőségét a cipőméret mellett természetesen a tehetség és a rengeteg gyakorlás határozza meg, és persze profi technikai finomhangolás kell ahhoz, hogy Szoboszlai Dominik rúgótechnikájának szintjét elérje az ember. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: LFCTV, Youtube

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gegrolla
2023. augusztus 25. 00:39
A Socratésnek a 190 cm-hez 37-es láb az tényleg röhejes...Meg tudott állni rendesen a talpán, vagy soxor felborult spontán is? :D
powerage
2023. augusztus 24. 20:01
"Szoboszlainak van egy testrésze, amely egyáltalán nem átlagos méretű" Nem szép dolog kiteregetni ország-világ előtt a mikropénisz-problémáit.
Bider-Mayer
2023. augusztus 24. 19:34
Ha a középső lába 41-es az már tekintélyes.
luisbathhelena
2023. augusztus 24. 19:24
kvára mindegy. Sokat kell gyakorolni és beletenni a munkát. Ennyi. A többi rizsa....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!