Világbajnokság után, olimpiára készülve – milyen év előtt áll a magyar vízilabda?

2023. augusztus 25. 16:03

Indul a magyar vízilabdaidény, az új edzővel és két világklasszis nyári igazolással felálló Fradi a BVSC ellen kezd a kupában. A csapat szerencsés csoportba került a BL-ben, így akár a triplázásra is esélye lehet. A friss vb-győztes vízilabda-válogatott pedig még mindig motivált, szeretnék az Eb-t, a vb-t és az olimpiát is megnyerni.

2023. augusztus 25. 16:03
Fukuoka, 2023. július 29.
A magyar csapat ünnepli győzelmét a férfi vízilabdatorna döntőjében játszott Magyarország - Görögország mérkőzés végén a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 29-én. A magyar férfi vízilabda-válogatott ötméteresek után 14-13-ra győzött a görög csapat ellen és aranyérmet nyert.
MTI/Koszticsák Szilárd

A hétvégén elkezdődik az újabb hazai vízilabdaidény, pénteken este 19 órakor rendezik ugyanis a Magyar Kupa negyeddöntőjének első mérkőzését, amelyen a az elmúlt öt kiírásban győztes címvédő FTC-Telekom a BVSC-vel találkozik.

Izgalmas összecsapás várható a nyitókörben

A meccs esélyese nyilván a világbajnok válogatott magját adó, nyáron két külföldi játékossal még tovább erősödött Ferencváros, de épp ezért az elvárások is nagy terhet jelenthetnek a csapatnak, amely eddig mindössze egy felkészülési meccset játszott a Genesys OSC ellen. A Ferencvárosnál ráadásul edzőváltás is történt a nyáron, az új edzőnek Nyéki Balázsnak ezek lesznek az első önálló tétmérkőzései.

A BVSC kerete gyengébbnek tűnik, de a csapatot nem terheli győzelmi kényszer, ráadásul már három tétmérkőzést is játszottak a kupában, amelyeket mind magabiztosan megnyertek. Izgalmas összecsapás várható tehát a nyitókörben.  

Budapest, 2021. november 30.
Varga Zsolt, a Ferencváros vezetőedzõje magyaráz a játékosoknak a férfi vízilabda Bajnokok Ligája csoportkörében, a negyedik fordulóban, az FTC-Telekom Waterpolo és a szerb Novi Beograd mérkőzésen a fővárosi Császár-Komjádi Béla Sportuszodában 2021. november 30-án.
MTI/Kovács Tamás
Varga Zsolt, a Ferencváros vezetőedzője magyaráz a játékosoknak a férfi vízilabda Bajnokok Ligája csoportkörében, a negyedik fordulóban, az FTC-Telekom - Novi Beograd mérkőzésen
Kép: MTI/Kovács Tamás

„Nem könnyű ellenfelek, egy különleges együttesről van szó, mert mindig volt egy saját játékstílusa. Mindenképpen jó, hogy egy olyan csapat ellen játszunk először, aki nagyobb erőt képvisel. Mi egy hete dolgozunk együtt teljes kerettel és nagyon jól haladunk. Amit elsőre észrevettem, hogy nagyon jó kvalitásokkal rendelkezünk. Jól értelmezik az új játékosok is a taktikai elemeket, viszont még sok dolog van, amit tisztázni kell, de bőven van időnk a felkészülésre. Ami viszont meglepően jó volt, az a játékosok fizikai állapota. A kétkapus edzésen is azt láttam, hogy jobb állapotban vannak, mint amire számítottam, a hozzáállásukkal pedig szintén elégedett vagyok. Az első héten mindenki bizonyítani akart,

mindenkin látom, hogy meg akarja nyerni a kupát”

– mondta a klub új edzője a Fradi honlapjának a mérkőzéssel kapcsolatos várakozásairól.

Folytatni tudja-e a Ferencváros új edzője, Nyéki Balázs a Varga Zsolt által megkezdett sorozatot?

A 2022/2023-as idény végén a bajnok Fradi edzője, egyben a magyar válogatott szövetségi kapitánya távozott a csapattól, és átadta helyét korábbi segítőjének, Nyéki Balázsnak, vagy ahogy a klubnál becézik, „Süninek”. Nyéki a Ferencváros csapatában nevelkedett, lett felnőtt vízilabdázó, és a zöld-fehérekkel nyert magyar bajnokságot, majd KEK-et.

Az új edző Euro Kupa-győzelemmel, csapatkapitányként vonult vissza a Fradiból, 2017 óta dolgozott Varga Zsolt segítőjeként, és a csapattal minden címet megnyert, amit lehetett. Együtt hódították el a Ferencváros történetének első Bajnokok Ligája-serlegét, a magyar bajnoki címet és a kupát többször. A régi-új tréner tehát otthon van, a játékosok is jól ismerik, egy ilyen edzőváltást valójában „meg sem érez” a csapat, vélhetően gördülékeny lesz az átmenet, és nagyon sok változás nem várható. A játékoskeret minőségét tekintve pedig Nyékinek minden esélye megvan, hogy vezetőedzőként is elődjéhez hasonló sikereket érjen el.

Nagyon nehéz lesz a bajnokságban megszorongatni a Fradi vízilabdacsapatát

Egyértelmű, hogy jelenleg az FTC-Telekom a magyar bajnokság legerősebb csapata, de a Genesys OSC, a Vasas, a Szolnok és a Honvéd is komoly ellenfélnek számít. Az előző idényben mindössze hat ponttal lemaradó OSC kerete átalakulóban van, és saját bevallásuk szerint is gyengültek valamelyest. 

A klubhoz eddig hat játékos érkezett, köztük a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának fia, Simone Rossi, de távozott három friss világbajnok, Manhercz Krisztián, Angyal Dánielés Lévai Márton, ami jelentős vérveszteséget jelent nekik. 

Az új keretnek Varga Dániel vezetőedző szerint is időre van szüksége, hogy összecsiszolódjon, így az őszi szezonban nem várható a tavalyihoz hasonló teljesítmény a csapattól. A bivalyerős kerettel rendelkező bajnoki címvédő Ferencváros ezzel szemben még tovább erősödött a nyáron, hiszen két világklasszis játékost leigazolt a klub az olimpiai, világ- és Európa-bajnok szerb Dusan Mandics és az olasz világbajnok pólós Edoardo di Somma személyében.

A Fradi tehát a legnagyobb esélyes, az ellenfeleknek nagyon nehéz dolga lesz ellenük. Meglepetéseredmény akkor születhet, ha a zöld-fehér csapat hibázik, az OSC a vártnál hamarabb összeáll, és a többiek is nagyon jól teljesítenek. 

Mire juthat a BL-ben a Fradi?

A Bajnokok Ligájában a Ferencváros a horvát Jadran Splittel, a montenegrói Jadran Herceg Novival és egy selejtezőből érkező csapattal alkot majd egy csoportot. Az FTC-Telekom ezzel a szerencsés sorsolással az elején elkerülte ugyan legnagyobb riválisait – köztük az olasz Pro Reccót – de így is nehéz mérkőzésekre számíthatnak, hiszen a Bl-győzelemért végül a legjobbak ellen is nyerni kell. 

Eb, vb és olimpia áll előttünk  – mi várhat a magyar vízilabdára a következő évben?

A válogatott kiválóan összeállt, ez egyértelműen látszott a világbajnokságon, ahol a nagyon nehéz meccseken is végül a magyarok tudtak az utolsó pillanatig koncentrálni, és nyerni. Így volt ez az elődöntőben a spanyolok ellen, ahol Manhercz Krisztián utolsó másodpercben szerzett góljával tudtunk nyerni, és a döntőben a görögök ellen is, ahol a szétlövésben Vogel Soma fantasztikus teljesítményének köszönhetően a magyar vízilabda-válogatott tudott diadalmaskodni. 

Nagy előny, hogy a világbajnokság megnyerésével a magyar pólóválogatott kvalifikálta magát a párizsi olimpiára, így a kijutási kényszer terhe sem nyomja tovább a vállukat, 

sokkal felszabadultabban játszhatnak, mint például az olasz vagy a spanyol csapat. Nagy reményeket adhat, hogy a válogatottba elkezdtek beépülni az olyan fiatal játékosok mint Gyapjas Viktor, Molnár Erik, Nagy Ákos, Vismeg Zsombor vagy épp Vigvári Vince, aki idén kétszeres világbajnok lett, hiszen az U20-as válogatottal veretlenül nyerték meg az utánpótlás vb-t, ráadásul ő lett a torna legjobb játékosa. A folyamatos utánpótlás tehát biztosított, a válogatott kiváló bő kerettel készülhet a versenyekre, amelyeket természetesen meg is akarnak nyerni. 

Legalábbis Manhercz Krisztián, a vb egyik hőse biztosan. A világbajnok pólós a Nemzeti Sport kérdésére válaszolva úgy fogalmazott, „Elterveztük, hogy tizenkét hónapon belül szeretnénk megnyerni a vébét, az Európa-bajnokságot és az olimpiát. Az első lépést megtettük, hogy elérjük a célunkat, de szó sincs arról, hogy a következő tornákon egyértelmű esélyesek lennénk. Jó úton járunk, folytatjuk a munkát, de előbb még az ünneplésé és a pihenésé a főszerep.”

Ezt is ajánljuk a témában

Győzelemre tudja-e vezetni a párizsi olimpián a pólóválogatottat Varga Zsolt? 

Jósolni senki sem tud, de a magyar szurkolók régóta várják, hogy a Kemény Dénes edzette, három olimpiai bajnoki címert nyert aranygeneráció, a nemzet aranyai után végre újra megnyerje a játékokat a magyar vízilabda válogatott. Erre Párizsban minden esélye megvan a magyar pólóválogatottnak, a fukuokai vb-n megmutatta a csapat, hogy mire képes, és ennél még csak jobb, erősebb lesz a válogatott. Persze nem lesz könnyű dolga a csapatnak, hiszen a szerbek, a spanyolok, az olaszok és a döntőben a mieinket megszorongató görög csapat is nagyon komoly játékerőt képvisel. 

Az előttünk álló Európa-bajnokság biztosan jó erőfelmérő lesz a vízilabda-válogatottnak, és egyben lehetőség, hogy kipróbáljuk magunkat a legnehezebb ellenfelek ellen. 

Varga Zsolt szövetségi kapitány számára pedig könnyebbséget jelenthet, hogy átadta a Ferencváros edzői tisztségét, és minden figyelmét és energiáját a válogatottnak szentelheti, ami növeli tovább növelheti pólócsapatunk győzelmi esélyét.

Végül egy kis ízelítő a magyar válogatott játékából a világbajnoki döntőből, ami talán az olvasót is meggyőzi arról, hogy ez a válogatott képes lehet az olimpiai győzelemre! 

 Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. augusztus 25. 16:53
Remélem, hogy minden rendben lesz és mindig nyerők lesznek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!