Ezt benézték Kínában is a Liu fivérekkel kapcsolatban – most tisztázták a félreértést

2023. szeptember 26. 15:09

Miközben egyre jobb formában versenyez Kínában a Liu testvérpár, egy velük készült interjúban komoly félreértést kellett tisztázniuk.

2023. szeptember 26. 15:09
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Kínai színekben is egyre több szurkoló követi a Liu fivéreket

Bizonyosan az elmúlt esztendő egyik legmegosztóbb sporthonosítása lett a Liu fivéreké, s nem csupán azért, mert nekünk, magyaroknak fáj az olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázók „elvesztése”. Még akkor is, ha számos fórumon, igen sok szakember kifejtette már, hogy a múltban elért történelmi téli olimpiai sikereiken nem változtat az idő, azok mindig ott lapulnak majd a magyar sporttörténeti emlékeink között. A Mandiner szerzőjének idei, Kínában tett látogatásakor is sokan és sokféle véleményt fogalmaztak meg velük kapcsolatban.

Akadt olyan rajongó, aki évek óta követte a testvérek karrierjét, és nagyon örült annak, hogy a jövőben kínai színekben versenyeznek a korábbi magyar válogatott short-trackesek.

Elhangzott azonban olyan vélemény is egy neve elhallgatását kérő kínai sportújságíró kollégától, hogy számára nem volt szimpatikus a testvérpár döntése, mert sütött róla, hogy az üzleti érdekek és leginkább a pénzkereseti lehetőségek vezérelték mindezt. Sőt azt is hozzátette, hogy szerinte elkéstek a dologgal, mert 

még a Pekingben rendezett téli olimpia előtt lett volna értelme országot váltaniuk, mintegy finoman azt sugallva, hogy talán akkor más lett volna a fogadtatásuk. 

Ez is egy vélemény, mint ahogy az is egy fajtája a vélemény artikulálásának, amely az idei, 2023-24-es short-track szezon közeledtével arról árulkodik, hogy a Liu testvérek igenis nagy, sőt egyre növekvő szurkolótáborra számíthatnak Kínában. 

Ezt is ajánljuk a témában

Legutóbb versenyezni utaztak Hohhotba, a Kínai Népköztársaság északi részére, ahová hatalmas rajongótábor kísérte el őket. Liu Shaolin Sándor több sajtóorgánumnak is adott interjút a versenyt követően, amelyben elmondta: „Szerencsések vagyunk, hogy rengeteg ember jött el szurkolni nekünk. Nem voltam pontosan a legjobb állapotban, de ettől függetlenül ez egy elfogadható eredmény volt. Bejutottam a döntőbe 1000 méteren. Nagyon izgalmas verseny volt és 

minden versenyzőtársamra tisztelettel tekintek, mert ha egyszer kikerülünk a nemzetközi porondra, egyazon országért fogunk küzdeni" 

– nyilatkozta Liu Shaolin Sándor, és ebben az esetben már Kínára gondolt. „Összességében örülünk ennek a mostani lehetőségnek és reméljük, módunk lesz még más országos versenyen is részt venni” – nyilatkozták a helyi sajtónak a Liu fivérek

Ezek a képsorok pedig a rövidpályás gyorskorcsolya elit versenyen készültek  Hohhot-ban, egy igazán eseménydús viadalon, ahol az ifjabbik Liu, a kétszeres olimpiai bajnok Shaoang nagyszerűen szerepelt, ahogy erről a mno.hu is beszámolt

Íme a totális félreértés – ezt cáfolniuk kellett

Az egyre népszerűbb testvérpár eközben egy elég gyakori és igen komoly félreértést is el kellett oszlasson, amit kissé sokan „benéztek” a kínai szurkolók közül. A legtöbben ugyanis azt hitték, hogy a Liu fivérek ikrek. Az erre vonatkozó újságírói kérdésekre úgy reagáltak: 

A leggyakoribb félreértés az, hogy ikrek vagyunk. Valójában van közöttünk néhány év korkülönbség"

– mesélték mosolyogva. Tény, manapság már valóban eltűnni látszik a korkülönbség, hiszen a fiatalabbik Liu fivér is már 25 éves, míg bátyja, Shaolin novemberben lesz 28. 

A Liu fivérek, akik interjút adnak a kínai helyi média képviselőinek. 
Fotó: Képernyőfotó/ weibo

Vagyis mostanra már minden tekintetben eltűnt az a fizikai különbség, amely esetleg a 2018-as pjöngcsangi téli olimpián, a váltóban szerzett olimpiai aranyérmük idején még látszódhatott. A számos kérdés közül, amire válaszoltak, talán az lehetett a legbeszédesebb, amikor a sportra terelődött a szó és arról faggatták őket, mit élnek meg a legjobban ebben a sportágban. 

A szabadságot, hogy a végsőkig feszíthetjük a húrt, és a legjobbat hozhatjuk ki magunkból a verseny során". 

Nyitóképen: weibo/ Liu Shaolin Sándor/Santa_syyyyy

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Búvár Kund
2023. szeptember 27. 20:13
Leszarom őket.
Finale
2023. szeptember 27. 18:13
Nem erdekelnek a Liu fiverek.Elmentek es kesz!
stormy
2023. szeptember 27. 13:47
tessék mondani: hegedűs hadnagyról mikor lesz cikk?
konfitaltkacsa
2023. szeptember 27. 12:59
Sikítok!!! Mandi: gyertek le a szerről!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!