„Hiszem azt, hogy fejlődött a magyar futball” – a szerbek ellen győztes gólt szerző Könyves Norbert a Mandinernek

2023. szeptember 06. 15:57

Az egykori válogatott játékos, akinek góljával idegenben sikerült nyernünk a szerb válogatott ellen, nem félti a csapatot a belgrádi Európa-bajnoki selejtezőtől.

2023. szeptember 06. 15:57
Könyves Norbert
P. Fülöp Gábor

Mesébe illő, könyvbe kívánkozik Könyves Norbert története. A szerbiai Adáról indult labdarúgó kitartással, szorgalommal és tehetséggel a magyar első osztály meghatározó játékosává nőtte ki magát. Közel 300-szor lépett pályára, több mint félszázszor talált be, 30 éves kora után a nemzeti csapatba is bekerült, és debütálásakor – éppen Szerbia ellen – azonnal győztes gólt szerzett. Három éve, amikor legutóbb legyőztük déli szomszédunkat 2020. október 11-én. 

Beugróból lett főszereplő

És akkor előhúzta a cilinderből a nevét Marco Rossi szövetségi kapitány, akinek azonnal bevethető helyettest kellet találnia az éppen formán kívüli kulcsembere, Szalai Ádám helyére. Könyves Norbert jött, játszott, és győzött: a Paks jelenlegi, a Zalaegerszeg akkori szélsője csúcsékként a kezdőcsapatban kapott helyet Belgrádban, a koronavírus-járvány miatt zárt kapus Nemzetek Ligája mérkőzésen. Az 1-0-ra megnyert összecsapáson ő szerezte az egyetlen gólt. Minden benne volt, ami rá jellemző: sprintelt egyet, letámadott, becsúszva szerelte a tétovázó védőket, felpattant, és a kapust kicselezve a hálóba gurított. Könyves Norbert Mandinernek elevenítette fel az élményt.

Mindig bennem van az a jó érzés, amit akkor átéltem. 

A küzdőszellemem nagyon messzire juttatott, ezzel harcoltam ki a válogatottságot is, amit nem adnak ajándékba. Ha hallom, hogy ismét Szerbia-Magyarország mérkőzés lesz, eszembe jutnak az emlékek. Nagyon izgatott voltam, amikor megtudtam, hogy a kezdőcsapat tagja leszek, viszont a pályán olyan volt, mint a többi mérkőzés. Az, hogy sikerült betalálnom, különleges dolog. Szerbiában, ám magyar többségű területen születtem, de semmilyen elégtételt nem jelentett, egyszerűen így hozta a sors.

Kell a támogatás

Könyves számára csak az okozhat hiányérzetet, hogy a covid idején nem lehettek nézők a belgrádi stadion lelátóin, így szerettei is csak a televízión keresztül szoríthattak érte. A történelem annyiban ismétli önmagát, hogy – fegyelmi büntetés miatt – a mostani is zárt kapus találkozó lesz, kizárólag gyerekek és kísérőik népesíthetik be a Rajko Mitics Stadiont, ahogy tavaly az angolok elleni 1-0-s siker alkalmával a magyar fiatalok a Puskás Arénát. 

Én úgy vagyok ezzel az egész »hazai pálya előnye kérdéssel«, mindegy, hogy nekem, vagy ellenem szurkolnak, csak telt ház, hangulat legyen! Ha vannak szurkolók, még jobban motiválják a labdarúgót. Attól azért nem tartok, hogy elaltatja a fiúkat az esetlegesen foghíjas lelátók atmoszférája. Profikról beszélünk, akik a saját feladatukra koncentrálnak, de nem hiába mondják, hogy a szurkolók a csapatok tizenkettedik emberei.

Ezt is ajánljuk a témában

Megmaradt a kötelék

Könyves Norbert már nem tagja a magyar válogatottnak, 2020 őszén 5 mérkőzésen ölthette magára a címeres mezt. A hajrában pályára lépett az Izland elleni drámai Eb-pótselejtezőn. 0-1-es állásnál szállt be, Nego Loic egyenlítő gólját már a gyepen élhette át, majd 93. percben a keresztmozgásával ő teremtette meg a lövőhelyzetet – a góljával csapatot a részben hazai tornára kijuttató – Szoboszlai Dominik részére. 

Tartom néhány válogatott játékossal a kapcsolatot, Fiola Attilával, Ádám Martinnal szoktunk beszélgetni. Sajnos mivel én Pakson vagyok, a család Debrecenben, 5 és 10 éves fiaimmal nem tudom együtt nézni a csütörtök esti mérkőzést, de az is lehet, hogy addigra ideérnek. Egyébként jó állapotban érzem magam, picit óvatosak velem, mert egy éve Diósgyőrben volt egy sérülésem, 60-65 percet játszom, de bírnék már többet is. Nem érzem a koromat, a mérések is bizonyítják, hogy még van bennem.

Nego Loic; Könyves Norbert
Könyves Norbert és Nego Loic gólöröme a Magyarország - Izland labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzésen a Puskás Arénában 2020. november 12-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Nem papíron játsszák a meccset

Három mérkőzést követően Magyarország és Szerbia áll az Európa-bajnoki selejtezőcsoport élén a két kijutó helyen, egyaránt veretlenül, 7-7 ponttal. Ugyanakkor a világranglistán 25., a mieinknél magasabban jegyzett délszlávok az esélyesebbek: közel háromszorosa a játékosaik összesített piaci értéke, és a mieinknél jóval több topligás focistájuk van. 

Papíron erősebbek, de így volt az angolok, franciák, németek esetében is korábban. Kerek a labda, tényleg bármi megtörténhet, és 

hiszem azt, hogy fejlődött annyit a magyar futball, játszik annyi játékosunk külföldön, erős bajnokságban, hogy pariban tudunk lenni mindenkivel, a szerbekkel is.

 – latolgatta az esélyeket Könyves Norbert.

A Szerbia–Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtező mérkőzés csütörtökön, 20 óra 45 perckor kezdődik. Itt, a Mandineren élő szöveges közvetítéssel jelentkezünk!

Nyitókép: MTI/EPA/Andrej Cukic

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap_Bender
2023. szeptember 06. 16:13
Aztán te Jani nem volt még olyan aki visszaüzent, hogy engem aztán ne utasítgass, hanem kapd be a (pontosan azt amire gondoltok). Ennek elment az esze, valami királynak, hadvezérnek vagy a ki a fasznak képzeli magát? Talán egy makarenkói méretes helyrebillenthetné az agyát ebben a nagy melegben!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!