Frissítve: kiütöttük a törököket! - A világelit közelségéért teniszezett a magyar férfi válogatott

2023. szeptember 15. 16:15

Marozsán Fábián és Piros Zsombor vezetésével fogadja Törökországot a magyar Davis-kupa csapat Keszthelyen. Toronymagas esélyesei vagyunk a párharcnak, aminek célja, hogy jövőre ismét a világ legnagyobb tenisznemzeteivel játszhassunk.

2023. szeptember 15. 16:15
MAROZSÁN Fábián; MANNARINO, Adrian
Balázs Boldizsár

Két éve ilyentájt Piros Zsombor élete meccseivel a magyar Davis-kupa csapat olyan tenisznagyhatalmakat szorongatott a világ legnézettebb egyéni sportágának legpatinásabb csapatversenyében, mint Ausztrália és Horvátország.

Ezt is ajánljuk a témában

Most hétvégén az azóta már a világranglista legjobb 100-at is megközelítő Piros és a világelső tavaszi megverésével az év legnagyobb teniszszenzációját okozó Marozsán Fábián vezetésével Törökországot fogadjuk Keszthelyen. A versenysorozat ugyanaz, a Davis-kupa, ahol most a rivaldafényben játszó elitcsoport és a másodvonal közötti légüres térben, az osztályozón kellett eldönteni, ki kerül a nagyok közé jövőre, és kinek kell jövőre újrapróbálkoznia. 

A párharc esélyese egyértelműen a magyar csapat volt. Még úgy is, hogy a Roland Garroson Djokovicsot tie-breakre kényszerítő, Wimbledonban Medvegyevtől az első játszmát el is csenő Fucsovics Márton nem vállalta a játékot. Ugyanis a világranglistán Marozsán mögött álló Piros Zsombor is több mint száz hellyel előzi meg a törökök legjobbját, Ilkelt.

Mivel a párharc két egyes, majd egy páros, és – szükség szerint – ismét egy vagy két egyes meccsből áll, a képlet egyszerűnek tűnt: bőven elég az egyes meccseken hozni a papírformát. Ráadásul a párosmeccsen is a Marozsán-Valkusz Máté páros is esélyesebbnek számított.

A vereségre tehát gondolni sem volt szabad. Tudtuk, ha sikerrel vesszük a kötelezőt, akkor jövő év elején ismét találkozhatunk egy nagyágyúval: idén közel jártunk ahhoz, hogy Franciaországot legyőzzük, de a torna történelmileg legsikeresebb európai csapata egy szoros, 3-2-es összessítésű győzelemmel meg tudta úszni a tatabányai látogatást.

A párharc első meccsén Marozsán Fábián szettet és adogatójátékot sem veszítve 7-5, 6-2 arányban győzte le a törökök második emberét, Celikbileket. Piros Zsombor révén már 2-0-ra vezet Magyarország, miután megverte a legjobbjukat (6-2, 6-3 Ilkel ellen), így nagyon megnyugtató előnnyel mehet pihenni a csapat a mai folytatás előtt.

És immár 3-0-ra vezet a törökök ellen, biztosította a bennmaradását az első osztálynak számító Világcsoportban a magyar férfi tenisz Davis Kupa-csapat. A Keszthelyen zajló osztályozón ma a párost is megnyerték a mieink: Marozsán Fábián és Valkusz Máté kettőse 6-3, 6-3-ra verte a Celikbilek-Ilkel duót, és - bár még játszanak egyes mérkőzést - lezárta a párharcot.

Miközben az elitcsoportban egyencsarnokok egyenpályáin játszanak, addig a leghangulatosabb helyszíne a hétvégén a Görögország-Szlovákia párharcnak van.

 

Nyitókép: Marozsán Fábián a francia Adrian Mannarino ellen játszik az amerikai nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének második fordulójában a New York-i Flushing Meadowsban 2023. augusztus 30-án.
MTI/AP/John Minchillo

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!