Az aranylabdás Albert Flórián és Sándor Károly nyomában – hatalmas mérföldkő előtt a magyar labdarúgó!

2023. október 16. 06:02

Kallódó teremfocistából lett kihagyhatatlan alapember a harmadik Európa-bajnoki szereplése előtt álló játékos. Mandiner-interjú!

2023. október 16. 06:02
null
P. Fülöp Gábor

Különös dolog a számmisztika. Két korszakos labdarúgó klasszisunk is egyaránt 75 mérkőzéssel zárta válogatott pályafutását. Az 1928-ban született Sándor Károly 27, a nála tizenhárom esztendővel fiatalabb Albert Flórián 31 góllal és számtalan csodás, felejthetetlen megmozdulással örvendeztette meg a nagyérdeműt a nemzeti csapatban. Előbbi, a mindössze 158 centiméteresre nőtt MTK-legenda szélső, „Csikar” kvalitásaira jellemző, két világbajnokságon is képviselte hazánkat, az Aranycsapat kapusa, Grosics Gyula után viselhette a csapatkapitányi karszalagot. Utóbbi, a Fradi-bálvány „Császár” Magyarország egyetlen Aranylabdával (Európa legjobbjának járó elismeréssel) díjazott focistája volt, világválogatott csatár, aki a rádióriporter, későbbi MLSZ-elnök, Szepesi György szerint a Puskás-Bozsik-Czibor-Hidegkuti fémjelezte Aranycsapatba is befért volna, ha korábban születik meg.

És hogy hogyan jön a két kiválósághoz Nagy Ádám? Nos, a mai – a 109-szerepléssel magyar rekorder Dzsudzsák Balázs és a 86-tal zárt Szalai Ádám utáni – nemzeti tizenegyünk legtöbbször pályára lépett játékosa jelentős mérföldkőhöz érkezik. Hetvenötödször viselheti majd a címeres mezt a keddi, Litvánia elleni idegenbeli Európa-bajnoki selejtezőn, és az örökrangsor 17. helyére léphet Albert és Sándor mellé. A halk szavú, ám – ha kérdezik – általában karakteres vélemény formáló labdaszerző specialista számára duplán különleges lehet a mérkőzés: ha Magyarország győz, vagy döntetlent ér el és Szerbia nem tudja legyőzni Montenegrót, kijut a jövő évi Európa-bajnokságra.

Még matematikailag nem biztosítottuk be a továbbjutást. Ha nem változik a csapat hozzáállása, a szerbek ellen is látott győztes mentalitással lépünk pályára Litvániában, akkor szinte biztos vagyok benne, hogy a mérkőzés után arról beszélhetünk: biztos a kvalifikáció. Hazai pályán közel hetvenezer szurkoló előtt kiraktuk a szívünket-lelkünket a pályára, és az erőviszonyok ellenére mi hagyhattuk el győztesen a játékteret Szerbiával szemben – kezdte lapunknak a 28 éves Nagy Ádám.

Hungary v Serbia: Group G - UEFA EURO 2024 European Qualifiers
Nagy Ádám nem kispályás, de azért néha nagypályán is futsalozik 
Fotó: Mandiner/Trenka Attila

A vékony dongájú, az utánpótlásban kis híján elkallódó középpályás a felnőtt pályafutása kezdetén Gera Zoltántól leshette el a szakma fortélyait. Alig, hogy NB I-es futballista lett a Ferencvárosban, bekerült a válogatott keretébe, és 2015 őszén Belfastban, az Észak-írek elleni (1-1) Európa-bajnoki selejtezőn Elek Ákos sérülése miatt a mély vízbe dobta Bernd Storck akkori szövetségi kapitány. A 20 éves fiú megragadta a lehetőséget, olyannyira, hogy a norvégok elleni pótselejtezőkön és a 2016-os Európa-bajnokságon is alapember lett. Azóta is az annak ellenére is, hogy klubjaiban (Bologna, Bristol City, Pisa) nem mindig kapta és kapja meg a megfelelő bizalmat. Az olasz másodosztályban legutóbb szeptember közepén cserélték be, azóta háromszor a kispadon ücsörgött.  

Nehezen élem meg a mellőzöttséget. A szerbek elleni teljesítményemhez talán már az a rutin is hozzájárult, amelyet megszereztem az évek alatt. Az eddigi 74 válogatottság egy fantasztikus érzés, nagyon örülök neki. 

Remélem, kedden meglesz a hetvenötödik, az egy nagyon szép állomás lenne!

Nyilván összességében ez egy nehéz időszak a számomra, de úgy érzem, minimálisan lehetett azt észrevenni, hogy a klubomban az elmúlt hetekben kevesebb játéklehetőséghez jutottam. Dolgozom rajta, hogy Pisában visszaverekedjem magam a kezdőcsapatba, hogy hétről hétre mérkőzéseket játsszak, és még jobb formában tudjak a válogatott rendelkezésére állni – beszélt a terveiről Nagy Ádám.

Ezt is ajánljuk a témában

Olaszországban sohasem könnyű egy fiatal helyzete. 21 évesen került Détári Lajos korábbi egyesületéhez Bolognába, ahol félszáz első osztályú találkozón szerepelt három év alatt. Két esztendő angliai légióskodás után újra Itáliába szerződött, a feljutásról lemaradt, s azóta is a másodosztályban játszik a csapata, többnyire nélküle. Marco Rossi – aki csalódott amiatt, hogy hazájában nem sokra becsülik a munkáját – azonban töretlenül bízik Nagy Ádámban és több, a klubjában mellőzött játékosában.

„Abszolút egyetértek a „Misterrel”, az olasz foci még mindig nagyon bezárt. Nyilván Marco Rossi ért el szép sikereket a magyar válogatottal, de talán mondhatom, ameddig nem fog szülőhazájában egy első osztályú csapattal bizonyítani, addig nem fogják annyira elismerni a munkásságát. Nemzeti csapatunkkal minimálisan foglalkozik az olasz sajtó, ez egy sajnálatos dolog. Ezért is bánom, hogy 2022 őszén, amikor a Nemzetek Ligájában a csoportelsőségért játszottunk velük itthon, kikaptunk. Úgy érzem, ha akkor legyőzzük őket, felkerülhettünk volna az ottani focitérképre. Most például azt mondhatják, a magyarok megverték a szerbeket, az élen állnak, gyenge a csoportjuk. Lehet érezni rajtuk ezt a mentalitást, én már megszoktam„ – avatott be a háttérbe a középpályás, aki a 2018 őszén munkába állt szövetségi kapitányunk tevékenységét is értékelte a Mandinernek.  

Hatalmas nagy fegyvertény, hogy több mint öt éve együtt dolgozunk. Nyilván ez meg is látszik a csapaton, mert szerintem nagyon egyben vagyunk. Mindenki tisztában van vele, hol a helye védekezésben, támadásban különböző játékhelyzetekben. 

Sokszor nevetünk, és egymás között azt mondjuk, jó lenne, ha ez egy klubcsapat lenne!

 Örülünk ennek az Eb-selejtező sorozatnak, szépen halmozzuk az eredményeket. Érezzük a szurkolók szeretetét, és szeretném, ha ez sokáig így folytatódna!” – nyilatkozta a hetvenötödik válogatottságára készülő Nagy Ádám.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
need-info
2023. október 16. 08:01
Őt tartom a legintelligensebbnek a focistáink közül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!