Az öttusa és a súlyemelés egyelőre megmenekült, a boksz sorsa megpecsételődött az olimpián – döntött a NOB

2023. október 14. 10:48

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága magyar sikersportok szempontjából is sorsdöntő ajánlásokat tett: az előzetes műsorból kihagyott öttusa és a súlyemelés programba kerülését támogatja a 2028-as Los Angeles-i olimpiára, az ökölvívásét viszont nem.

2023. október 14. 10:48
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Az öttusa – ugyan új formájában –, de egyelőre megmenekült 

Fontos hírek érkeznek Mumaiból, ahol a NOB közgyűlése 

hétfőn majd Fürjes Balázs rendes NOB-taggá választásáról is dönteni fog.

Ezt megelőzően azonban sorsdöntő, egyes sportágak megtartását vagy akár teljes elsorvasztását is szolgáló döntések is születnek a nemzetközi olimpiai mozgalom csúcsvezetőinek szándéka szerint. Thomas Bach, a NOB elnöke pénteken sajtótájékoztatón jelentette be a vb határozatait.

Az előzetes programról 2021 decemberében döntött a NOB, akkor három sportágat hagyott ki. Most a lovaglást akadályversenyre, vagyis OCR-re (obstacle course racing) cserélő öttusa és a súlyemelés megkapta a végrehajtó bizottság támogatását, ezt a két sportág magyar hagyományait tekintve örömmel nyugtázhattuk. „Ez nagyon jó hír. Én a kezdetektől fogva optimista voltam, mert a nemzetközi szövetség olyan javaslattal állt elő, amely mindenben megfelel a NOB elvárásainak. 

A sportág jövője szempontjából ez mindenképpen nagyon jó, új lehetőségeket teremt, miközben persze fáj a szívünk a lovaglásért” 

– mondta az MTI-nek Mizsér Attila, a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) főtitkára, aki korábban a Mandinernek adott interjújában is beszélt a sportág jövőjéről. Hozzátette, hogy „ahogyan a változtatás elindult, botrányos volt, a semmiből történt meg, de a sportág megerősítése szempontjából jó döntés született a terjeszthetőség, az elérhetőség és a fenntarthatóság szempontjából.”

Ezt is ajánljuk a témában

Ezzel természetesen csak az első lépésen vagyunk túl megmenekülés felé, mert NOB a közgyűlésének meg kell erősítenie majd a végrehajtó bizottság döntését. Egyedül ez jelenthet hosszú távú stabilitást jelentene az öttusának. 

Ahogy Tókióban, úgy utoljára majd a Párizsi olimpián láthatjuk például Gulyás Michelle-t öttusában versenyezni, de legalább megmenekült a sportág az olimpiai programon maradás szempontjából (Photo by Pedro PARDO / AFP)

Martinek János szövetségi kapitány is azt emelte ki, hogy ez nagyon jó hír a sportágnak, mert így az öttusának – a lovaglás helyett már akadályversennyel – van további olimpiai jövője.

A legtöbb sportág működése azon múlik, hogy ott van-e az olimpiai programban” 

– fogalmazott, megemlítve azt is, hogy voltak pozitív jelek, érkeztek ilyen hírek, de csak akkor lehet megnyugodni, ha a végleges döntés megszületik.

A súlyemelés is fellélegezhet

Ugyanezzel az átmeneti nyugalommal folytathatja a munkát mindenki a nemzetközi súlyemelő közösségben, hiszen a maradás mellett szavazott a NOB végrehajtó bizottsága.

„Magyar szempontból ez azt jelenti, hogy megerősítették azt, amiben mi biztosak voltunk”– kezdte az MTI-nek adott értékelését Dobos Imre, a Magyar Súlyemelő Szövetség elnöke. Hozzátette „tökéletesen tisztában vagyunk vele, hogy a világbajnokság alatt a kongresszuson milyen programokat fogadtak el, és az eltelt időszakban, tehát Tokió óta milyen intézkedéseket hozott a világszövetség. Ennek alapján szerintem 

teljes mértékben várható volt, hogy a súlyemelés bent marad, arról nem is beszélve, hogy a súlyemelésnek az első alelnöke amerikai, 

ezért kizártnak tartottam, hogy egy rendező ország által alelnökölt sportágat ne erősítsenek meg az olimpián akkor, ha semmiféle probléma nincs vele.”

A hazai szövetség vezetője beszélt a sportág doppingérzékenységéről is, és kiemelte, hogy a tokiói ötkarikás játékokon és a legutóbbi világbajnokságon semmilyen doppingprobléma nem merült fel, ami jól mutatja, hogy a NOB által elvárt lépéseket a nemzetközi szövetség megtette. 

Az ökölvívás sorsa átmenetileg megpecsételődött

Az öttusával és súlyemeléssel szemben az ökölvívás sorsa erősen billeg, hiszen nem kapta meg a végrehajtó bizottság támogatását és ez elsősorban sportpolitikai okokra vezethető vissza. Jelen pillanatban ugyanis nincs olyan nemzetközi szövetsége a sportágnak az amtőrök között, amelyet a NOB elfogad partnernek. A korábban AIBA, jelenleg IBA nevű ökölvívó-szövetséget 2019-ben függesztette fel a NOB, ezzel kizárta a tokiói játékok boksztornájának rendezéséből, majd később úgy döntött, a párizsi olimpia ökölvívó versenyét és kvalifikációját sem rendezheti meg. A helyzet idén annyira tarthatatlanná vált a két szervezet között, hogy 

a NOB idén júniusban – példátlan módon – az úgynevezett elismert státuszból az el nem ismert státuszba sorolta az orosz Umar Kremljov által vezetett IBA-t. 

A sportágban tavasszal új szövetséget alapítottak az IBA-val szemben álló nemzetek az Egyesült Államok vezetésével, de a World Boxingot (WB) a NOB még nem ismerte el, ami nem is csoda, hiszen egyelőre elég kis létszámú tagságot tudhat maga mögött.

Sosem fogok belefáradni abba, hogy elmondjam, mi akarjuk, hogy az ökölvívás ott legyen az olimpia műsorán” 

– fogalmazott pénteken Bach, utalva arra, hogy nem zárja ki a boksz szereplését Los Angelesben.

Bach azt is bejelentette, hogy 

az amerikai szervezők által javasolt öt sportág, a flag football, a krikett, a lacrosse, a fallabda, illetve baseball/softball felvételét támogatja a vb.

A helyi szervezőknek először a tokiói játékok előtt volt lehetőségük arra, hogy sportágakat jelöljenek a programba, miután a NOB lehetőséget adott erre. A műsorba így felvett sportok nem válnak az olimpia állandó sportágaivá, csak az adott játékokon szerepelhetnek. 

A nyitóképen: Thomas Bach bejelenti a NOB vb döntését Mumbaiban, a NOB 141. közgyűlése előtt. Fotó:  INDRANIL MUKHERJEE / AFP

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. október 14. 12:12
A NOB legalább olyan szemét, mint az EU. Az öttusa a lovaglás nélkül és főleg a mostani körülmények között szinte a 0-ra ment. Régen az öttusában ezek a versenyszámok nagyon látogatottak voltak, minden ágát beleértve. Most egy stadionban lebonyolítják. Elvesztette azt a vonzatát, melyet egy-egy sportág képvisel. A többit nem tudom, de ez a világ nem maradhat így! Nem tudom kik és miről döntenek, de seggbe kell rúgni őket és el kell zavarni mindegyiket a francba!
survivor
2023. október 14. 12:10
Ökölvívás klasszikus olimpiai sport.
bölcsuhú
2023. október 14. 11:58
Egyre több hülyeséget tesznek be a programba, a valódi sportágak kárára!
Syr Wullam
2023. október 14. 11:10
Kellett a hely a fedettpályás leszbikusoknak. :-/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!