Egyetlen másodpercen múlt, ezüstérem a hazai karate-világbajnokságon

2023. október 28. 14:44

Az utolsó pillanatig harcban állt az aranyért, végül ezüstérmet nyert Hárspataki Gábor a férfi 75 kilogrammosok között küzdelemben a budapesti 26. karate-világbajnokságon.

2023. október 28. 14:44

Az egész világbajnokságon sugárzott róla a magabiztosság, így a 75 kilogrammosok között küzdelemben (kumite) a döntőben is bizonyítani szeretett volna az MTK 27 éves, olimpiai bronzérmes karatékája.

Ellenfele az egyiptomi Abdalla Abdelaziz volt, aki ellen egy határozott, fejre mért ütéssel megszerezte a vezetést. Az afrikai ellenfele a videóbíró segítségével fordított, miután testrúgásért két pontot kapott. A folytatásban taktikai csata zajlott a tatamin, majd az utolsó percre fordulva felpörögtek az események, Hárspataki támadott, de Abdelaziznak ítéltek pontot a bírók, majd egy újabb ütéssel szépített a magyar versenyző. Az utolsó pillanatokban egy hárompontos akcióval úgy tűnt, Hárspataki eldöntötte a világbajnoki cím sorsát, ez azonban a videós elemzés alapján időn túl történt, így végül maradt a 3-2-es vereség.

Egyetlen másodpercen múlt a világbajnoki cím...

A mérkőzést követően óvást nyújtottak be a magyarok, mivel az egyiptomi versenyző menekülés közben elesett, amiért egy újabb intést is kiérdemelhetett volna a korábbi négy mellé. A vizsgálat során kiderült, hogy a földre érkezés is időn túl történt, így végül az ötödik intés begyűjtéséért nem léptették le Abdelazizt, így a végeredmény nem változott.

A csaknem harmincperces csúszást követően került sor az eredményhirdetésre, melyen Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke adta át az érmeket.

Az ezüstérmes is mosolyoghat – Hárspataki Gábor másodikként végzett a budapesti karate-világbajnokságon Fotó: Trenka Attila/Mandiner

A 27 éves magyar karatéka koszovói, francia, üzbég, olasz és – semleges színekben induló – orosz ellenfelet legyőzve menetelt az elődöntőig, melyben a bosnyák U21-es vb-ezüstérmes Hamza Turulját is felülmúlta, ezzel verekedte be magát szerdán a fináléba. Az óvás okozta szombat délutáni kisebb felfordulás után aranyéremnek is örülhetett a magyar közönség, ugyanis a tanulásban akadályozottak között szereplő Kákosy Olívia parakaratés megvédte világbajnoki címét, ezzel megszerezte a magyar válogatott második érmét.

„Nagyon büszke vagyok arra, hogy ezüstérem lóg a nyakamban és még büszkébb vagyok, hogy ezt itthon szereztem. Arról nem is beszélve, hogy a sportállamtitkárság, a szövetség, a szakosztályom, az edzőim és mindenki segítsége által egy ilyen szép világbajnokságot tudtunk megrendezni. 

Az ezüstéremhez képest is százszázalékos a büszkeségem, de én egy más színű éremre vágytam, és annak kellene most a nyakamban lógnia

 – mondta az MTI-nek az olimpiai bronzérmes karatéka.

„Mindent kihoztunk ebből, amit tudtunk. A közönség minket egy aranyéremhez segített, de sajnos nem azt akasztották a nyakamba” – hangsúlyozta a 27 éves versenyző. Hozzátette, hogy felkészülését több sérülés is hátráltatta, a márciusi Európa-bajnokságon hat helyen tört el a kéztőcsontja, és az első komolyabb versenye szeptemberben volt, így nagyon rövid ideje maradt a felkészülésre.

„A miénk nem egy monoton sportág, a taktikát követve sem mindig az történik, amit szeretnénk, de ezt szerintem az összes küzdősportoló elmondhatja. Fókuszban kell maradni a végéig, amiben a mentális edzőim nagyon sokat segítettek. A mentális rész mellett pedig az ösztönösség is fontos, a spontán reakciók kihasználása, és szerencsére ebben mi jók vagyunk, ezt itt meg is mutattuk a közönségnek” – zárta gondolatait a magyar csapat első érmét szerző karatés, Hárspataki Gábor, aki már többször bizonyította, hogy az utolsó másodpercekben is képes meglepetést okozni.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2023. október 28. 17:27
Emelem kalapom, hatalmas gratula!
Takagi
2023. október 28. 17:09
Gratulálok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!