Maradunk végig – minden másodpercben a pályán, így vált kulcsemberré a Liverpoolban Szoboszlai!

2023. október 28. 11:12

Egyetlen másodpercet sem hagyott ki az idei bajnoki szezonban a liverpooliak magyar középpályása, Szoboszlai Dominik, aki 23 évesen az első, zsinórban pedig a 10. Premier League-mérkőzésére készül.

2023. október 28. 11:12
Szoboszlai Dominik, a Liverpool játékosa a Tottenham Hotspur elleni mérkőzésen az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság 2023. szeptember 30-i játéknapján Londonban.
Szabó Péter

Sűrű heteken van túl a Liverpool magyar középpályása, Szoboszlai Dominik, aki a nyári érkezése óta az eddigi összes Premier League-meccset végigjátszotta a Vörösök mezében, miközben a magyar válogatott csapatkapitányaként az Eb-selejtezőkön is kulcsszerepe volt a sikeres menetelésben. Ráfért tehát a pihenés, hogy egészségesen bírja az erőltetett menetet, éppen elég a sérült a nemzeti csapat háza táján. Tisztában van ezzel menedzsere, Jürgen Klopp is, aki teljesítménye elismeréseként jelölte a kispadra a Toulouse elleni Európa-liga-találkozón, ahol az angolok nélküle is gáláztak a francia gárda ellen. Kimondatlan tény, a Pool nem a második számú európai kupasorozatot tartja fókuszban, sokkal inkább a bajnokságra koncentrál, ehhez pedig elengedhetetlen egy jó formában lévő, nem kizsigerelt Szoboszlai Dominik is.

Ezt is ajánljuk a témában

Klopp, a csapattársak, valamint a klub korábbi legendái is szuperlatívuszokban beszélnek a 23. születésnapját a héten ünneplő középpályásról, aki nem fecsérelt sok időt a beilleszkedésre, valósággal berobbant az angol ligába. Minden poszton megoldja a rá bízott feladatot, extra teljesítményre képes a középpálya több posztján is, így az sem okozna fejtörést a szakmai stábnak, ha például a csütörtökön az El-ben betaláló holland Ryan Gravenberch is hétről hétre a klasszisát igazoló játékkal rukkolna elő. Akár együtt is tudnának játszani a nyáron újjáépített középpályán, ahová Dominik mellett az argentin világbajnok Alexis Mac Allister, a rutinos japán Wataru Endo és a holland reménység, Ryan Gravenberch is érkezett. A Bayerntől igazolt ifjú Ajax-nevelés nem véletlenül csere a PL-ben, Dominik jelenleg előrébb jár a rangsorban, ezért is lehet elismerésként tekinteni a hétközi pihenőjére. No, meg a 70 milliós ára is árulkodó, kis híján többet fizettek érte, mint a másik három kollégájáért...

A német menedzser folyamatosan dicséri, nem rejti véka alá mennyire odáig van Dominik játékáért.

„Ez a srác lenyűgöző, nagyon okos, nagyon kedves, egy igazán rendes gyerek. Mindenkivel megtalálja a hangot. Tudják, vannak azok az emberek, akik belépnek egy szobába, és azonnal mindenkihez kapcsolódni tudnak. Benne megvan ez a karizma – vagy nevezze mindenki ahogy akarja.

Azonnal beilleszkedett a csapatba, ez egyértelmű volt, és olyan boldog volt, hogy hozzánk csatlakozott. Nagyon szívmelengető volt látni, milyen sokat jelent neki, hogy itt lehet.

Amennyiben valaki ilyen lelkülettel éli az életét, az nagyon sokat segít, hogy a legjobbat hozza ki magából a pályán. Ő pedig ezt teszi nagyjából kezdettől fogva. Egy ösztönösen a csapatba illeszkedő srác, hihetetlen kitartással, ezt azonnal éreztem – mondta róla Klopp.

A német menedzseren kívül a csapattársakkal is hamar megvolt az összhang, Trent Alexander-Arnolddal jól egymásra hangolódtak, és amint arról mi is beszámoltunk, Virgil van Dijk, a Liverpool holland játékosa egy interjúban „egy külön fajhoz tartozónak” minősítette Szoboszlai Dominikot. Dicsérte a magyar sportoló energiáját és futómennyiségét.

„Szoboszlai egy külön kategória. Az energiája, a futómennyisége, és az, hogy mindig akarja a labdát, folyamatosan kontrázik... Ez az, amit mi akarunk”

– nyilatkozta.

A válogatottból visszatérő magyar középpályás a legutóbbi meccsén is elképesztő statisztikát produkált: az Everton elleni derbin 93 százalékos pontossággal passzolt, hosszú labdái háromnegyede célba talált, négy helyzetet alakított ki társai számára, emellett párharcai felét megnyerte.

Ezt is ajánljuk a témában

Ilyen előzmények után vasárnap délután jöhet tehát zsinórban 10. PL-mérkőzés, amikor Szoboszlai a Liverpool kezdőjében szerepelhet, a szeptember eleje óta nyeretlen Nottingham ellen hazai pályán – az angol futballban nincsenek előre lefutott meccsek, de a liverpooli szurkolók már előre kalkulálnak a három ponttal.

Az elegendő játéklehetőség és a remek forma a válogatott miatt is kiemelten fontos Dominik esetében, hiszen a mieinknek mindössze egyetlen pontra van szükségük az Európa-bajnokságra való kijutáshoz, amelyet a bolgárok elleni idegenbeli és a Montenegró elleni hazai mérkőzésen kell összeszorgoskodnunk. Az utóbbi hetek azonban villámsebességgel terelték Marco Rossi szövetségi kapitány feje fölé a viharfelhőket: Willi Orbán, Fiola Attila és Varga Barnabás után Sallai Roland is kiesett a kulcsemberek közül. A lipcseiek védője ugyan már elkezdte az edzésmunkát, a visszatérésének az időpontja azonban még kérdéses, abban pedig csak bízhatunk, hogy nem kell újabb távolmaradóval kalkulálnia a kopasz mesternek.

Ezt is ajánljuk a témában

Már csak ezért is szurkolhatunk a válogatott arcának és csapatkapitányának az ihletett formájáért, amelyet a mindennapokban a klubjában alapozhat meg. Minden játékperc hozzátesz a fejlődéséhez akár 6-os, akár 8-as pozícióban is kápráztatja el a középpályán az angol publikumot.

Vasárnap 15 órától élő, szöveges közvetítéssel követjük a Liverpool–Nottingham PL-mérkőzést a Mandineren!

Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
need-info
2023. október 28. 14:46
Úgy hallottam, hogy vált kézilabdásnak, mert már unja a Liverpoolt...
akkor ki
2023. október 28. 13:57
Hajrá Dominik! MANDI! Miért nem tudjátok betenni azt a fotót, amikor a bődületes gólt rúgta?! Ezt a kacska fotót felejtsétek már el! Hajrá Dominik!
akkor ki
2023. október 28. 13:53
Diszlájkos libsik kuss innen!
Takagi
2023. október 28. 13:45
Hajrá Domi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!