Visszaül a trónra – ismét Messi nyeri az Aranylabdát?

2023. október 30. 16:54

A világbajnoki aranyérem megszerzése után tulajdonképpen senkit sem lephet meg, ha nyolcadszor is az argentin Lionel Messit koronázzák a futballvilág királyává.

2023. október 30. 16:54
Manchester City's Norwegian striker #09 Erling Haaland prepares to take a penalty during the English Premier League football match between Manchester United and Manchester City at Old Trafford in Manchester, north west England, on October 29, 2023. (Photo

Hiába az angol klubfutball tarolása, a Manchester City triplázása, azaz Premier League-győzelme, FA-kupa sikere és Bajnokok Ligája-trófeája, a 23 éves gólgép, a norvég Erling Haaland vélhetően csak közelről tapsolhat Lionel Messi nyolcadik Aranylabdájához. A díjat életre hívó France Football című szaklap szeptember 6-án hozta nyilvánosságra harminc jelöltjének a nevét, akik közül október 30-án, hétfő este újra az argentin Lionel Messi fejére kerülhet a korona, ismét hajladozhat előtte a futballvilág.

A katari világbajnokságon aratott argentin diadal óta tisztában lehettünk vele, hogy a díj legnagyobb esélyese a nyolcadik sikerére hajtó Lionel Messi, aki klubszinten minden elérhető elismerést bezsebelt, és miután Mario Kempes és Diego Maradona lehengerlő produkciója, azaz 1978 és 1986 után ő is csúcsra vezette a gauchókat, ismét páholyban érezheti magát a legnagyobb egyéni kitüntetésért zajló versenyfutásban. Noha klubszinten már nem nyújtott olyan teljesítményt, mint karrierje csúcsán, időközben pedig a Paris SG-ből áttette a székhelyét David Beckham csapatába, az észak-amerikai bajnokság, az MLS rájátszásáról lemaradó Inter Miamiba, mindezek sem jelentettek akadályt a szavazók számára. A katari világbajnokságon produkált ellenállhatatlan játéka elhomályosította a kluboknál mutatottakat.

Az előzetesen a díj két legnagyobb esélyesének tartott Haaland és Messi közös nevezője Pep Guardiola. A katalán szakember az argentint még a Barcelonában „foglalkoztatta”, a norvég csatárt pedig jelenleg a Manchester Citynél edzi. Véleménye éppen ezért sokatmondó.

Mindig azt mondtam, hogy az Aranylabdának két részből kell állnia – egy Messié, egy pedig a többieké”

– mondta Guardiola,

Erling Haaland eközben első évében tarolt a Cityvel a bajnokságban, az FA-kupában és a Bajnokok Ligájában is, 36 találatával szerzett gólkirályi címet a PL-ben, valamint 12 gólt a BL-ben – úgy tűnik, minden hiába, legalábbis az Aranylabdáért folytatott küzdelemben. A kritikusai a szemére vetik, hogy a legfontosabb pillanatokban, az Inter elleni isztambuli BL-fináléban észrevehetetlen volt a norvég csatár, miközben Messi tündökölt a világbajnokság egésze alatt – csapatkapitányként végig a hátán vitte a társakat. Hét góllal zárta a tornát, ebből ötöt az egyenes kieséses szakaszban szerzett, akkor az ausztráloknak, a hollandoknak, a horvátoknak és a franciáknak is betalált.

Az argentin támadó 36 éves korára tehát a nyolcadik Aranylabdáját is begyűjtheti: 2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019, 2021 után 2023-ban is felülhet a csúcsra. A díjátadó gála 20 óra 45 perckor kezdődik, amint lehull a lepel, a Mandineren azt is megtudhatják, ki lett a győztes és kik lettek az egyéb kategóriák legjobbjai.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: AFP/Paul ELLIS
 

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
angolpuska
2023. október 30. 18:30
Nevetséges, nem érdemli meg Messi.
Roadkill
2023. október 30. 17:50
azt hittem idén a Mudrik kapja, szimpátiából, nameg kiváló teljesítményt nyújtva kerülte el a frontszolgálatot
need-info
2023. október 30. 17:22
Túlfizetett labdakergetők...
Novicsok-5
2023. október 30. 17:01
Haaland kaphatná meg, de Messi fogja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!