Mutatunk három érdekességet a 3 éve elhunyt Diego Maradonáról

2023. november 26. 05:43

Az argentin világsztár, minden idők egyik legjobb labdarúgója Lionel Messivel ellentétben nagy kanállal ette az életet.

2023. november 26. 05:43
(SP)CHINA-BEIJING-MARADONA-MOURNING (CN)

Amekkora játékos volt, legalább annyira megosztó személyiség is. 60 földi esztendeje minden pillanatát kiélvezte a pályán és a partikon. Igazi ikon volt és marad, Nápolyban a stadiont is róla nevezték el, világszerte tisztelik, elismerik, s számos helyen istenítik Isten kezét. A világbajnok legenda 2020. november 25-én hunyt el, 60 évesen. A Barcelona, a Napoli, majd a Sevilla játékosaként csillogtatta meg a tudását Európában, az argentin válogatott csapatkapitányaként 1986-ban világbajnok, 1990-ben vb 2. lett. Jellemző, hogy az 1994-es tornán menet közben léptették le a nagyszínpadról: tiltott szerek használata miatt nem folytathatta a szereplését a görögök elleni gólja és a Nigériával szembeni újabb győzelem után...

A meghatározó gyökerek

Maradona életét alapvetően befolyásolta a gyerekkora. Szakértők szerint az akkor átélt szörnyűségek vezettek későbbi önpusztító, kábítószeres életmódjához. Tény, hogy nyomornegyedben nőtt fel a Buenos Aires melletti Lanús városában, az argentin főváros központjától délre fekvő Villa Fiorito nevű szegénynegyedben. 

A házukban – amelyet az édesapja saját kezűleg épített – nem volt áram és meleg víz.

 A kis Diego 20 literes kancsókat cipelt, amikor a szomszéd faluba járt vízért. Összesen 6 testvére volt, három nővére után ő volt az első fiúgyermek, két öccse is labdarúgó lett. Eltökélt volt, hogy kitörjön a szegénységből és segítse a családját. 15 évesen kapta meg az első fizetését, amelyből egy televíziót vett a szüleinek.

Korát meghazudtoló tehetség volt

Diego Armando Maradona talentuma korán megmutatkozott. Nem véletlen, hogy a megélhetésért küzdő szülei nagy áldozatot hoztak . Ami manapság szinte természetes világszerte, az ő esetükben egyedi befektetés volt: 3 évesen focilabdát kapott ajándékba, s természetesen éjjel-nappal azzal játszott. 8 évesen az Estrella Rojában kezdte, majd az Argentinos Juniorsban folytatta a pályafutását. 

Mélynövésű, túlkoros tinédzsernek titulálták, az édesanyja a születési anyakönyvi kivonatát mutatta be, hogy igazolja fia életkorát. 

12 évesen a felnőtt meccsek szünetében szórakoztatta a trükkjeivel a közönséget. Még nem volt 16 éves, amikor bemutatkozott az argentin élvonalban a felnőttek között. 

Magyarország is élete részévé vált

Ahogy méltó utódja, Lionel Messi, úgy Diego Maradona is hazánk ellen debütált az argentin labdarúgó-válogatottban. 1977 februárjában még csak 16 évesen küldte be 28 percre az 5-1-es argentin sikert hozó felkészülési találkozón Cesar Menotti, aki csak 2 évvel később (!) szerepeltette az U20-as nemzeti együttesben, és az 1978-as vb-re is „elfelejtette” elvinni. 

Az 1982-es világbajnokságra már nevezte, és ha ott volt, a csoportban lőtt is két gólt Magyarországnak (4-1 az argentinok javára).

 Összesen 91 fellépésen 34 góllal zárt argentin színekben.

2022-ben lezárult a nyomozás Diego Maradona halála ügyében. Akut szívelégtelenséget állapítottak meg, amely tüdőödémához vezetett. Nem sokkal később ügyészi nyomozás indult, hogy környezete, így elsősorban orvosai esetleges hanyagsága mennyiben járult hozzá a halálához. Pontos válaszok máig sincsenek, ám zsenialitása velünk maradt a felvételeken.

Nyitókép: AFP/Peng Ziyang

 

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2024. február 07. 19:23
Nem rég volt szerencsém megtapasztalni Nápolyban, hogy micsoda nagy kultusza van Maradonának.
billysparks
2023. november 26. 08:44
A legnagyobb volt, akit láttam játszani. Pelét, Puskást sajnos nem. Talán Törőcsik volt hozzá hasonlatosan született zseni, hozzá hasonlatos tragikus életúttal.
gebsi1
2023. november 26. 06:15
Kiváló kézilabdás volt, focistának meg olyan mint a többi, akkoriban az élvonalban játszó társai, nem rosszabb de nem is jobb. Erkölcsileg egy nulla volt amikor kétszer is kézzel ütötte be a kapuba a labdát és hallgatott róla.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!