Sztálin és a 6:3

2023. november 25. 10:37

A kommunisták nem naggyá tették a magyar futballt, hanem történelmi bűnöket követtek el ellene.

2023. november 25. 10:37
Szöllősi György
Szöllősi György
Nemzeti Sport

„MIUTÁN MÉG MA IS nagyon erősen él a köztudatban ennek az ellenkezője, fontos, hogy legalább a magyar futball rajongói tisztában legyenek vele: a kommunisták nem naggyá tették a magyar futballt, hanem történelmi bűnöket követtek el ellene, megakasztották, hátráltatták, évtizedekkel vetették vissza a fejlődését, sőt, megkockáztatom, világbajnoki címektől fosztották meg, de érmektől biztosan.

Először 1950-ben, amikor a magyar állami és sportvezetőség – megbocsáthatatlan módon – nem nevezte a magyar válogatottat a világbajnokságra. Máig élnek a köztudatban a homályos hivatalos magyarázatok arról, hogy túlságosan drága lett volna a részvétel a szegény Magyarországnak. Igen, ismerjük, a baloldalnak mindig megfizethetetlenül drága és fölösleges a magyar futball. (Zárójelben: három évvel korábban, még közelebb a világháborúhoz a Fradi még simán elment egy közép-amerikai túrára, és persze az akkor még professzionális viszonyok között pozitív szaldóval, sok pénzzel tért haza a csapat soraiban a neves kölcsönjátékosokkal, Szusza Ferenccel és Puskás Ferenccel.) Jellemző, hogy egyszerre jutottak ugyanerre a megállapításra a Szovjetunió és a vele szolidáris szocialista országok, közöttük olyan korábbi tapasztalt vb-résztvevők, mint Csehszlovákia vagy Románia. És Magyarország, amely az előző, 1938-as vb-n ugyebár ezüstérmes volt, s akkor már másodszor vett részt a mundialon.

És az is jellemző, hogy a »különutas« Jugoszlávia ugyanakkor nem találta drágának a részvételt, és elutazott Brazíliába, ahol ötödik lett. A dobogós csapatokat (Uruguay, Brazília, Svédország) kivétel nélkül legyőztük az előző vagy a következő vb-n, így talán joggal feltételezhetjük, hogy 1950-ben sem lettünk volna esélytelenek, sőt, esélyesek lettünk volna akár az aranyéremre is. Ekkor még aktív játékos volt a 34 esztendős, a '38-as világbajnokságon ezüstérmes és öt gólt szerző Zsengellér Gyula és már két éve válogatott volt Kocsis Sándor, a következő vb ezüstérmese és – 11 góllal – gólkirálya. Puskás ötéves válogatott múlttal büszkélkedhetett már ekkor, amikor nem mehettünk a vb-re. És a pályán voltak olyan klasszisok, akik 1938-ban még, 1954-ben már nem fértek be a válogatottba: Nagymarosi Mihály, Deák Ferenc, Szusza Ferenc, Lakat Károly. Megkockáztatom, hogy minden idők legerősebb magyar játékosállományából válogathatott volna a szövetségi kapitány 1950-ben, ha elindulunk a vb-n, még úgy is, ha a szomorú valóságból indulunk ki, abból, hogy eddigre lezajlott a kommunista hatalomátvétel Magyarországon. Ha nem zajlott volna le, akkor talán egy Sebesnél is nagyobb tudású edző ül a válogatott kispadján, mondjuk, Bukovi Márton vagy a már külföldön lévő Guttmann Béla.”

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Fortepan

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax-2
2023. november 27. 17:41
AZÉRT TETTEK RÓLA A KOMCSIK--HEGYI GYULA ELFFTÁRS AZ OTSH ELNÖKE, SEBES GUSZTI BÁCSI VAGY KUTAS ISTVÁN ELFFTÁÁÁRS OTT LEGYENEK A DICSŐSÉGEK HÚSOSFAZEKÁNÁL...ANNO...P
karaulu
2023. november 26. 11:23
Miért nem lehet x-elni, kedves Mandiner? Olvassák már végig ezeket az alantas, alpári kommenteket. Miért kell ennek kitenni a normális olvasót? Nem attól jó a kommentszekció, hogy minden szemetet végig kell olvasni, hogy megtalálja az ember a néhány értelmes hozzászólást. Normális ember nem reagál az aljas kommentekre, csak az idejét tölti feleslegesen azzal, hogy át kell rajta lapozni. Tiszteljék már meg a saját olvasótáborukat azzal, hogy figyelembe veszik sokunk kérését, és visszaállítják az x-elés lehetőségét.
irmag2
2023. november 26. 10:50
A címadás kinek használt most?
Zokni
2023. november 25. 23:17
Jó lenne, haez faszi kimenne az USA-ba. Ha beengedik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!