Gyulay Zsolt: Engem kitaszított a saját sportágam, így a raktárpakolástól a marketingig mindent meg kellett tanulnom máshol! (VIDEÓ)

2023. december 31. 10:05

Máig fáj a hazai sportvilág egyik legmeghatározóbb sportvezetőjének, hogy a kajak-kenu egykor kitaszította saját magából. Karrierösszegző beszélgetésünkből kiderül, mit keresett Mogyoródon Orlando Bloom és Brad Pitt, mennyi a megtérülése a magyar futamnak évről évre, és mekkora fenyegetettséggel kell számolnunk a párizsi olimpiára.

2023. december 31. 10:05
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Gyulay Zsolt útja a raktárpakolástól a marketingen át a cégvezetésig

Gyulay Zsolt kétszeres olimpiai bajnok kajakos meglepő kijelentéssel zárja a 2023-as esztendőt. Máig fáj neki, hogy a kajak-kenu kitaszította magából, de valahol ennek köszönheti, hogy a Hungaroring Zrt. vezetője lett, persze hosszú évek cégvezetési tapasztalatai után. A Csisztu Sport Cast legújabb epizódjában egy karrierösszegző beszélgetés során számos sorsfordító és személyiséget formáló fejezetét eleveníti fel Gyulay Zsolt élsport utáni életének, aki természetesen azt is összefoglalja, mekkora feladat elé állítja őt és csapatát, hogy egy teljeskörű átépítés közben kell a jövő évi Magyar Nagydíjat megszervezni a Hungaroringen, no, és mindeközben egy tökéletesen felkészített olimpiai csapatot kell majd kivezetnie a párizsi olimpiára. 

A magyar sportélet egyik legmeghatározóbb sportvezetője így emlékszik egy súlyos csalódásként megélt pillanatra, ami a piaci viszonyok közötti talpon maradásra tanította:

„Kellett az is, hogy kilencvenhatban a sportágam kitaszítson magából. Az atlantai olimpia után magától értetődőnek tűnt, hogy majd én leszek a szövetségi kapitány, de nem így lett. Az egóm még repített három-négy évig, aztán bekerültem a magyar valóságba… 

Nagyon elveszettnek éreztem magam, akkor még nem volt olimpiai járadék, és bizony hó végére elfogyott a pénz... Aztán Kisteleki István az Arenához hívott, és ott a raktárostól kezdve a marketingigazgatóig minden voltam. Mindent megtanultam. Szóval bár akkor finoman szólva sem szerencsének éltem meg, hogy nem tudtam bennmaradni a saját sportágamban, ma már azt mondom: így volt jó!”

Gyulay Zsolt
Barcelona, 1992. augusztus 7. Gyulay Zsolt kajakos a férfi kajak egyes 500 méteres versenyszám ezüstérmese a célba érkezés után a XXV. nyári olimpiai játékokon. MTI Fotó: Németh Ferenc

A Hungaroring Zrt. elnök, vezérigazgatója, aki tizennégy éve vezeti sikeresen hazánk egyik legjelentősebb vállalatát, így idézi fel a legnagyobb változásokat a cégen belül:

„Amióta elment Bernie (Ecclestone), teljesen más tempóra kellett kapcsolni. De kijelenthetem, sokkal biztosabb partnerei vagyunk a Libertynek, mint bárki más."

A sportvezető a kényes kérdéseket sem kerülte ki, például azt, hogy mibe kerül a magyar adófizetőknek a mogyoródi futamrendezés évtizedek óta:

„Voltam parlamenti bizottsági meghallgatáson annak idején: senki sem vonta kétségbe, hogy kell a Forma-1 Magyarországnak. A jogdíj magas, de a Forma-1 teljesen máshogy működik, mint más sportág. Itt a jogdíjat kifizetik, és onnantól kezdve mindenért fizetnek. A szállodáért, a kocsibérlésért, a nagy stábokért. Ha azt nézzük, hogy minden évben kimutatható, hogy 

körülbelül a dupláját hozza a Forma−1-es futam, mint amit befektet az állam a jogdíjba, akkor azt mondhatjuk, hogy közel negyven éve hozza a pénzt Magyarországnak.”

Orlando Bloom és Brad Pitt is bevételt hoz a Hungaroringnek

Gyulay Zsolt a külső szemlélők számára nem látható bevételekről is több kulisszatitkot árult el:

„ Számos hollywoodi produkció forgott itt, a legtöbb bevételünk ezekből származott. Múltkor éppen jöttem, és Orlando Bloom itt kocogott reggel; Brad Pitték is jönnek vissza jövőre az F−1-es sorozattal.”

Ha Gyulay Zsolt szakmai élete és élsport utáni pályája kerül szóba, kikerülhetetlen, hogy az egyik legtöbb kritikát hozó tevékenységéről, a Nemzeti Dohányboltok rendszerének kialakításáról is beszéljünk: „Harmincötezer helyről hatezerre csökkentettük az elárusító helyek számát. 

Elsőként vezettük be az online regisztrációt és az egész kasszarendszert. Teljesen kifehérítettük az iparágat, négy év alatt lemenedzseltük az egész folyamatot. 

Na, ez egy nagy próbatétel volt, óriási büszkeség, mert azt az ötven embert én vettem fel – van köztük olyan, aki ma is velem dolgozik. A semmiből kellett kitalálni, hogy hogy legyen.”

A többféle, egész embert kívánó feladatok és munkakörök mellett a három lánygyerekes, többszörös nagypapa Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöki feladatait is hatalmas intenzitással viszi – az előző elnökkel, Kulcsár Krisztiánnal ellentétben – fizetés nélküli, társadalmi pozícióban. Ráadásul a következő év kiemelt teendőket tartogat a párizsi olimpiára készülő magyar olimpiai csapat számára, amelynél kiderült, az események időzítésére is nagyon oda kellett figyelnie:

A 2024-es olimpia rajtjához igazították a jövő évi Magyar Nagydíjat

„Hála Istennek sikerült elcserélni a futamot a belgákkal, mert ők azt nem vették észre, hogy akkor van az olimpiai megnyitó. Úgyhogy majd itt, 

Mogyoródon kicsekkolok, és megyek Párizsba. Persze nem miattam cseréltünk, hanem hogy ne azon a hétvégén legyen az F−1-es futam, amikor Szilágyi Áron remélhetőleg menetel.”

Párizs nagyon készül. Azt, hogy a megnyitón miként tudják majd szavatolni sok százezer ember biztonságát a Szajnán… Ez egy kérdés. A múltkor mentünk falubejárásra a kollégákkal gumicsizmában. A szállodából elindultunk metróval – azért ott föl kell készülni mindenre! Egyébként a falu jól néz ki. Kicsi, de szerintem nagyon jól kezelhető, de hát mások a viszonyok, mint nálunk. 

Azt mondják a szervezők, hogy a versenyzők nyugodtan metrózhatnak; én nem nagyon ajánlanám. Látni a franciákon, hogy nagyon készülnek a biztonságra. Remélhetőleg addigra már tűzszünet is lesz" 

– mutatott rá az elnök a olimpiához, a bojkottmentességhez kötődő egyik legfontosabb kritériumra, amely mindannyiunk reménye 2024-re. 

A teljes Gyulay Zsolttal készült beszélgetést itt megnézheti:

 A nyitóképen: Gyulay Zsolt. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

 

 

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EX_Terminator
2024. január 01. 03:47
megdöglesz
alexandrosz-2
2023. december 31. 17:16
A sportkarrierjéért tiszteletet érdemel. A többi pedig egy nernyik fasszopóról szól.
smokey-eye
2023. december 31. 15:51
Olimpiai bajnok, sikeres sportvezető, nagycsaládos apa, nagyapa . Vagyis minden amit a libsi trollok annyira irigyelnek és ezért gyűlölnek . Fröcsögjetek csak, nem tudtok ártani neki ! Boldog újévet (majdnem) mindenkinek !
jetinyugger
2023. december 31. 10:51
Gyulay egy szintén az adófizetőkön élősködő fasz. A tevékenysége nagyon káros, rengeteg adópénzben van, amiből semmi sem jön vissza.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!