Magyar játékosokkal előzi az idegenlégiósokkal teli Fradit Bognár György csapata – mutatjuk, miért sikerül nekik!

2023. december 13. 12:33

Erre senki nem számított: hét év után először fordul elő, hogy az őszi záráskor nem a Ferencváros áll a tabella élén. Összeszedtük, minek köszönhető, hogy a téli szünet előtt a Paks vezeti az NB I mezőnyét.

2023. december 13. 12:33
PAKSI FC
Vámos Tamás
Vámos Tamás

1. Bognár György személye

Első helyen kell említeni a korábbi 50-szeres válogatott vezetőedző személyét, aki immár a második etapját tölti Pakson. 2020 szeptemberében – 16 évnyi önkéntes száműzetés után – tért vissza az élvonalba, és kezdésként rögtön egy pikáns mérkőzés jutott neki: korábbi csapata, az MTK ellen 4-0-s győzelemmel nyitott. A 2020/21-es szezont végül a negyedik helyen zárta a csapat úgy, hogy közönségszórakoztató futballt játszottak. 

Az NB I-es mezőnyben a legtöbb gólt (76-ot) a paksi együttes szerezte .

Persze hozzá kell tenni, hogy ők kapták a harmadik legtöbb gólt (64-et) , de mindenki csak csettintett e teljesítmény láttán. Ráadásul a gólkirályt is a Paks adta Hahn János 22 találattal lett a legeredményesebb futballista. 

A következő idényben nem sokat változott a képlet. Szabó Jánosék ugyan lecsúsztk a 6. helyre, de a sok gól ezután is garantálható volt a Paksi FC meccsein. 75 gólt szerzett a csapat, és 63-at kaptak, amivel az élvonal legeredményesebb csatársora és a „leggólképesebb” védelme is az övék lett. 

Abban sem változott a koreográfia, hogy ezúttal is paksi játékos lett a gólkirály,  Ádám Martin személyében, aki kozmikus teljesítménnyel, 33 találattal zárta a szezont!

 A remeklés után kapós lett Bognár György, akit hazahúzott a szíve, az MTK szakmai igazgatója lett, de ez a kiruccanás a vártnál rövidebb ideig tartott: 2023 februárjában már ismét a Paks kispadjára ült le a szakember. Ezt az idényt végül – egy hatos győzelmi szériának is köszönhetően – az ötödik helyen zárták Bödéék (a gólkirály ezúttal is egy paksi, Varga Barnabás lett, 2023 felfedezettje 26-szor volt eredményes – az idei szárnyalását pedig már ismerjük.  Nem véletlenül tartják sokan úgy, hogy Bognár György a hazai szakemberek közül a legjobb – de a Top 3-ban biztos, hogy benne van.

Ezt is ajánljuk a témában

BOGNÁR György
Bognár György 
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

2. A védelem megszilárdítása

Korábban sokszor elhangzott kritikaként, hogy szép-szép a látványos támadójáték, de magára valamit adó csapat nem lehet meg szilárd hátsó alakzat nélkül. Az őszi első hely nagyrészt annak is köszönhető, hogy a szakmai stáb egy stabil védelmet hozott össze. Kihagyhatatlan a válogatottban is debütáló, a Budapest Honvédtól érkező kapus, Szappanos Péter személye, aki számos bravúrjával tartást adott a csapatnak. Ő rövid időn belül igazi vezéregyéniség lett, hangosan irányítja a csapatot, hallgatnak rá a társak, még az oly' rutinos Szabó János is. 

3. Titkos ászok

A védelem stabilitásával kapcsolatban mindenképpen szót kell ejtenünk két olyan játékosról, akiket még nem igazán fedezett fel a közvélemény. Az egyik, Papp Kristóf hosszú évek óta a Paksi FC kötelékébe tartozik. A 6-os pozícióban hihetetlen magas szintű szűrőmunkát végez, rengeteg labdát szerez, és alkalomadtán a góllövés sem okoz neki nehézséget. Az idény másik nagy felfedezettje a nyáron az MTK-tól érkező Mezei Szabolcs, aki főleg az ősz második felében nyújtott egészen kimagasló teljesítményt. Biztosak vagyunk benne, hogy a neve már szerepel Marco Rossi szövetségi kapitány noteszében is...

4. Nyugodt háttér, remek vezetők

A Paksi FC 2006-ban került föl – története során először – az NB I-be, és azóta töretlenül az elő osztályban szerepel. A remeklés pályán kívüli kulcsfigurái azok a vezetők (Haraszti Zsolt és Balog Judit ügyvezetők valamint Karszt József technikai vezető), akik már az alacsonyabb osztályokban is a klub kötelékébe tartoztak. A csapat az utóbbi időben rendre az élmezőnyben végez. Ez a szakmai teljesítmény mellett óriási vezetői bravúr is, hiszen a Paks sosem tartozott a leggazdagabb klubok közé, jelenleg csupán a Kecskeméti TE gazdálkodik kevesebb pénzből, mint a tolnaiak. Haraszti Zsolttal kapcsolatban azt is meg kell említeni, hogy nem csak tapasztalt klubvezető, hanem edzői tapasztalatait felhasználva a játékosok kiválasztásban is komoly szerepet vállal.

5. Csak magyar futballisták – nincsen öltözői klikkesedés!

A Paks sikerében nagy szerepe van egy sokak által kevésbé fontosnak gondolt tényezőnek, mégpedig, hogy a klub  kizárólag magyar labdarúgókat alkalmaz. 

Ez a kis híján 20 éves filozófia a folyamatos élvonalbeli szereplés és a mostani remeklés egyik alapja. 

Ennek köszönhetően nincsen öltözői klikkesedés, nincs nyelvi akadály, mindenki megérti a másikat, a játékosok meg tudják beszélni a gondokat, és ha úgy alakul, segíteni is tudnak egymásnak. Ez mind hozzájárul a kitűnő hangulathoz. Fontos tényező, hogy a színtiszta magyar klub folymatosan ad lehetőséget a saját nevelésű labdarúgóknak – példaként elég Szabó János, ifjabb Haraszti Zsolt vagy éppen a már ős-paksinak számító Böde Dániel és Hahn János nevét említeni. Ez egy olyan erős mag, amely köré nyugodtan lehet egy jó csapatot építeni.  

BÖDE Dániel; VARGA Barnabás
Tavasszal még csapattársak, ősszel már ellenfelek. Varga Barnabás és Böde Dániel kézfogója 
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

6. Az a bizonyos, kijózanító, Fradi elleni 6-1-es vereség

A klubot jól ismerők váltig állítják: a fordulópontot egy olyan mérkőzés hozta el, amelyet a mai napig sokat emlegetnek Pakson. Az őszi, Groupama Arénában lejátszott meccsen ugyanis olyan dolog történt meg a csapattal, amely az NB I-es fennállás óta még egyszer sem: egy félidő alatt hat gólt kapott az együttes. Nem véletlen, hogy a szünetben alapos fejmosást tartott Bognár György, ennek is volt köszönhető, hogy a második játékrész 0-0-ra végződött. Hogy ez cseppet sem volt véletlen, azt jelzi, hogy a következő hét találkozót veretlenül vívták meg Böde Dánielék, és 17 pontot gyűjtöttek. A lendület végig megmaradt, amelynek jutalma az őszi bajnoki cím lett. A csapat mellett végig kitartó hűséges szurkolók pedig nyugodtan mondhatják: ki tudja, hol van még a vége!

GELLEI Imre
Anno Gellei Imre irányításával kezdődött a Paks NB I-es szereplése 
Fotó: MTI/Czéh Bálint

Gellei Imre: A futball kiszámíthatatlan játék, de azért a Fradi lesz a bajnok...

A korábbi szövetségi kapitány az NB I-es debütáláskor lett a Paks vezetőedzője, és három idényen keresztül vezette a tolnai együttest. Kiválóan ismeri tehát a helyi körülményeket, így különösen érdekes lehet, hogy mi a véleménye a csapat szárnyalásáról. 

„Egy kicsit messziről kell kezdjem a történetet. Amikor a paksi vezetők megkerestek, és eljöttk hozzám Keszthelyre, Süli János elnök, Haraszti Zsolt és Balog Judit ügyvezetők egybehangzóan állították: kizárólag magyar játékosokból szeretnének egy ütőképes csapatot kialakítani. Ez muzsika volt a fülemnek, és ez a filozófia szerencsére azóta sem változott. Annak idején sokat beszélgettünk arról is, hogy a környéken (Budapesten, Székesfehérváron, Dunaújvárosban) lakó játékosokat Paksra kéne költöztetni, a városban éljenek, tudomásom szerint ez azóta meg is történt. A szurkolók között járnak, együtt lélegeznek  drukkerekkel, akik idegenbe is elkísérik őket, ez az erős kohézió is sokat segít az eredményességben. Természetesen döntő Bognár György személye, aki sokadvirágzását éli a kispadon, és az sem véletlen, hogy az utóbbi három idény gólkirályát a Paksi FC adta” – fogalmazott kérdésünkre válaszolva az egykori vezetőedző. 

Arra a kérdésre, hogy a tolnaiak megszerezhetik-e bajnoki címet, Gellei így felelt:

„A futballt azért is szeretjük, mert rendkívül kiszámíthatatlan játék. 2017-ben sem a Budapest Honvédnak volt a legerősebb a játékosállománya, mégis a kispestiek lettek a bajnokok. Biztos, hogy a történtek után mindenki az élen álló Paksot akarja megverni, nyilván már a hétvégi rivális, a Fehérvár is feni rájuk a fogát. Kicsit hasonló a helyzet, mint Spanyolországban, ahol a Girona tör borsot a nagyok, a Real Madrid és a Barcelona orra alá. Ezzel együtt úgy érzem: a szezon végén az NB I-ben nem borul a papírforma és a Ferencváros lesz a bajnok...”

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

 

 

     


 

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Temeráf
2023. december 14. 08:31
Ott van még a tavaszi fordulók buzikáim, a Fradi sokkal több meccset játszott mint a Paks! Majd májusban kiderül, hogy a Fradi lesz a bajnok, álmodozzatok csak.
tintapaca
2023. december 13. 16:56
A Fradi által kitermelt nagy pénznek - szponzorok, nemzetközi szereplés -, túl sok gazdája lett hirtelen. A magyar játékosok hiányában nincs motivációja a csapatnak - honnan mondhatnák a szurkolók egy Ububu Habubunak, hogy vvan Fradi-szív? Az is furcsa, hogy a Fradista keménymag - aki jónéhány éve huhigtak az Ajax színes játékosait látva, most lelkesednek értük. Ennyire hat az érzékenyítés? Ha tudnák, hogy a külföldiek szerződtetése mögött jelentős pénzvisszaosztások vannak, faltörő kossal jönnének a meccsekre!
bölcsuhú
2023. december 13. 15:53
Amúgy a mostani négy pont vasárnap estig akár egy pontra is sikeredne, s jöhetne a tavaszi újabb 6-1-es vereség!
bunko-jobbos
2023. december 13. 14:22
A sok fradista nem érti meg itt a lényeget. Akkor összefoglalom nekik: nem az az érdekes, hogy most elsők és megelőzték az istenített Fradikát, hanem az hogy másodikok mondjuk. Szóval az elején vannak ilyen anyagi lehetőségekkel és csak magyarok! Ez a lényeg, nem hogy pont most hol állnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!