Óriási a felháborodás a törökországi bíróverés után – felfüggesztették a bajnokságot!

2023. december 12. 15:35

A török Eb-rendezés egyelőre nem forog veszélyben.

2023. december 12. 15:35

Mint arról beszámoltunk, a hétfő esti Ankaragücü–Rizespor török élvonalbeli bajnoki mérkőzés (1–1) végén, miután a vendégek a 97. percben kiegyenlítettek, a hazai klub elnöke, Faruk Koca megütötte Halil Umut Meler FIFA-játékvezetőt. Egy pillanat alatt elszabadult a pokol a pályán. A történtek ismeretében a szövetség bejelentette, hogy határozatlan időre az összes bajnokságot felfüggeszti, és a döntéshozók rendkívüli ülésen vitatják meg, mit tegyenek az erőszak ellen.

De mi is történt pontosan? Ilyet tényleg még a filmekben sem látunk: az Ankaragücü elnöke, Faruk Koca nemes egyszerűséggel berohant a pályára, és behúzott egyet Halil Umut Melernek (a Rizespor meccskeretének ezúttal nem volt tagja a korábbi zalaegerszegi, válogatottban is számításba vett Mocsi Attila). Kedden a török bíróság azonnal elrendelte Koca letartóztatását, és előzetes letartóztatásba helyezte az erőszakos cselekmények másik két gyanúsítottját egy köztisztviselő megsebesítése miatt – közölte Yilmaz Tunc igazságügyi miniszter.

A kihallgatások és a nyomozás folytatódik”

– mondta Tunc az X közösségi médiaplatformon (korábban Twitter). Három további gyanúsítottal szemben bírósági ellenőrzés elrendeléséről döntöttek.

Az Ankaragücü szurkolói a meccs után betörtek a pályára, és megrúgták a játékvezetőt, aki végül a rendőrség segítségével jutott el az öltözőbe.

A Török Labdarúgó Szövetség közleményben ítélte el az „embertelen és aljas” támadást.

„Nyomon követjük Halil Umut Meler egészségi állapotát, és mielőbbi felépülést kívánunk a játékvezetőnek.

Ez az embertelen és aljas támadás a török futball valamennyi érdekeltje ellen irányult.

Mindenki, aki a játékvezetőket inzultálta és a játékvezetők elleni bűncselekményekre buzdított, bűnrészes ebben az aljas bűncselekményben. A felelős klubot, a klub elnökét, menedzsereit és a Halil Umut Melert megtámadó bűnözőket a legszigorúbb módon fogják megbüntetni. A Török Labdarúgó Szövetség igazgatótanácsának döntése értelmében minden bajnokságban határozatlan időre elhalasztják a mérkőzéseket.”

A FIFA elnöke, Gianni Infantino is elítélte a támadásokat.

„A futballban egyáltalán nincs helye az erőszaknak, sem a pályán, sem azon kívül. Az Ankaragücü és a Rizespor mérkőzését követő események teljesen elfogadhatatlanok, és nincs helyük a labdarúgásban.

A játékvezetők nélkül nincs futball. A játékvezetőknek, a játékosoknak és a szurkolóknak is biztonságban kell lenniük, hogy élvezhessék a játékot.

Felszólítom az illetékes hatóságokat, hogy biztosítsák ennek szigorú végrehajtását és tiszteletben tartását minden szinten.” – fogalmazott az olasz-svájci sportvezető.

Ezt is ajánljuk a témában

A történtek fényében különösen érdekes, hogy a Török Labdarúgó Szövetség biztosítékot kapott az UEFA-tól a 2032-es Európa-bajnokság Olaszországgal közös rendezésére vonatkozóan.

A Török Labdarúgó Szövetség elnöke, Mehmet Buyukeksi kijelentette, már egyeztetett Aleksander Ceferin UEFA-elnökkel, aki elmondta, hogy a hétfői incidens nem veszélyezteti a projektet.

„Célunk, hogy biztosítsuk a futballhoz való megfelelő körülményeket Törökországban, és a lehető leggyorsabban, problémamentesen folytatódjanak a bajnokságok. Jelenleg a játékvezetőink mentális egészsége a legfontosabb. Más kérdések most nem fontosak.”

Az incidens gyorsan eljutott Recep Tayyip Erdogan török elnökig, akit a médián keresztül ítélte el a támadást.

„Elítélem a Halil Umut Meler játékvezető elleni támadást, és mielőbbi felépülést kívánok neki.

A sport békét és testvériséget jelent. A sport összeegyeztethetetlen az erőszakkal. Soha nem engedjük meg, hogy erőszak történjen a török sportban

– jelentette ki Erdogan.

Az Ankaragücü hivatalosan is bocsánatot kért az ország futballközösségétől a 2017 óta FIFA-játékvezetőként tevékenykedő 37 éves Melert ért erőszakos eset miatt.

Fotó: Emin Sansar/Anadolu via AFP

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
galancza-2
2023. december 12. 20:41
Honvéd
galancza-2
2023. december 12. 20:31
Magyarországot azonnal ki kell zárni az eb-ről..... Pár éve amikor a Krajova-Hinvéd meccsen az oláh "szurkolók" meg dobták a bírót ,akkor nem háborgott a fifa, uefa. Pedig a bírót ápolni kellet.Ha jól emlékszem nem is tudta befejezni a meccset,hanem tartalék bíróval fejezték be az uefa telefonos utasítására. És az oláhok teljesen nevetséges büntetést kaptak.
Interista
2023. december 12. 17:35
Ha a labdarúgó szövetségek szankcionálnák a kapitális játékvezetői hibákat, akkor ilyen események valószínüleg nem lennének. De... mivel nagyon nagy ívben szarnak bele, így a játékvezetők azt csinálnak amit csak akarnak. Keletkezett egy mentálisan súlyosan sérült társadalom, akiket játékvezetőknek hívnak. Minden sportban teljes mértékben szarnak a szabályokra. Mindenek felettinek érzik magukat. Még1x, mentálisan súlyosan sérültek! Ha a LSZ-ek nem büntetik ezeket, akkor ne csodálkozzon senki, ha a szurkoló fogja. Senki nem ronthatja el több 10ezer ember szórakozását. Büntetlenül. Ideje lenne a szövetségeknek, leginkább a 2 maffia szervezet -fifa, uefa- szabályozást és retorziókat bevezetni a sporikkal szemben. Ebben kell egyértelműen tisztázni a szabályokat ! Az elkészült szabályozást megosztani a klubokkal, játékosokkal, szurkolókkal ! Így lehet rend ! De a jelenlegi struccpolitika csak ennél nagyobb gondokhoz fog vezetni !
dimaggio
2023. december 12. 16:22
Az Amnesty fogja védeni a bírót .Az ütés emberi jog .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!