Szoboszlaiék botrányos meccsét is ő vezette – azzal „vádolják” a bírót, hogy a Tottenhamnek dolgozik

2023. december 06. 13:30

Simon Hooper nem először hoz nagy felháborodást kiváltó játékvezetői döntést. Legutóbb a Liverpool volt ténykedésének kárvallottja, a nyertes pedig akkor is a Tottenham.

2023. december 06. 13:30
Referee Simon Hooper gives a yellow card to Liverpool's Egyptian striker #11 Mohamed Salah during the English Premier League football match between Tottenham Hotspur and Liverpool at Tottenham Hotspur Stadium in London, on September 30, 2023. (Photo by HENRY NICHOLLS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /

Nem újdonság, hogy egy-egy játékvezetői döntés napokig lázban tartja a labdarúgás iránt érdeklődő közvéleményt. Különösen nem szokatlan ez Angliában, ahol egy-egy a Premier League-ben történt érdekes esemény napokig téma a médiában. 

Az viszont már nem olyan gyakori, hogy egy játékvezető nemhogy egy idényen, de pár hónapon belül többször is óriásit tévedjen, ráadásul minden alkalommal ugyanannak a csapatnak a javára.

 Márpedig a hétvégi Man City – Tottenham meccset követően elmondhatjuk, hogy ez is megtörtént. Mint arról beszámoltunk, érthetetlen ítéletet hozott a játékvezető, amikor a 3-3-as állásnál a mérkőzés hajrájában egy Haalandot ért szabálytalanság után a norvég visszaszerezte a labdát és Grealish-hez passzolt, aki egy az egyben vezethette volna a kapura a labdát. Simon Hooper játékvezető ugyanis először nagyon helyesen előnyszabályt alkalmazott, majd amikor már Grealishnél volt a labda, mégis visszafújta a szabálytalanságot.  Az eset a nézőtérről így nézett ki: 

A hiba annyira nyilvánvaló volt, hogy még a közismerten higgadt „jógi”, Erling Haaland nagyon mérges lett – kapott is egy sárgát reklamálásért, és a meccs után a közösségi médiában is – mondjuk így – „nemtetszését fejezte ki” az ítélettel kapcsolatban. Pep Guardiola, a kékek katalán edzője pedig nemes egyszerűséggel dobott egy hátast a bíró ténykedését látva. 

A legfrissebb hírek szerint a Hooper döntését „emberi hibának” minősítette a brit játékvezetői testület, így a bíró nem számíthat eltiltásra emiatt. Haaland ugyanakkor valószínűleg legalább egy mérkőzést ki kell majd hagyjon. A mérkőzés részletes összefoglalóját itt tekintheti meg (a kérdéses jelenet 8:35-től látható). 

Ezt is ajánljuk a témában

Vajon ki vezette Szoboszlaiék Tottenham elleni botrányos meccsét?

De, ahogy említettük nem ez az első idei Premier League-mérkőzés, amely botránnyal ért véget. Biztosan olvasóink is emlékeznek, hogy a Szoboszlai Dominik klubja, a Liverpool egy hosszú utóéletű mérkőzésen szenvedett 2-1-es vereséget a Tottenham otthonában. 

Mit gondolnak, ki vezette azt a mérkőzést? Eltalálták: Simon Hooper.

A mérkőzésen számos olyan ítélet született, amely bármilyen meccset döntően befolyásolna. A Liverpool játékosát, Curtis Jonest veszélyes játékért azonnali piros lappal kiállította a játékvezető, a csapat pedig az első félidő végére hátrányba került. A második félidő elején azonban emberhátrányban is kiegyenlített Klopp együttese, ám a 69. percben Hooper kiosztotta Diogo Jotának a második sárga lapját. 

Utóbbi döntés is vitatható volt, ám a valódi botrány ezután kövekezett. 

A Liverpool ugyanis nem adta fel, és Luis Díaz révén kettős emberhátrányban is szabályos gólt szerzett. Igen ám, csakhogy Hooper lesre hivatkozva érvénytelenítette azt. 

A Liverpool mindezzel együtt is csak egy 96. percben született öngóllal szenvedett vereséget.

A mérkőzést követően a Profi Játékvezetők Szövetsége (PGMOL) is elismerte, hibás döntés született, szó sem volt lesről: „A PGMOL elismeri, hogy a Tottenham Hotspur–Liverpool mérkőzés első félidejében jelentős emberi hiba történt. A Luis Díaz által lőtt gólt a játékvezetők helyszíni csapata les miatt érvénytelenítette. Ez egyértelmű és nyilvánvaló ténybeli hiba volt, és a gólt a VAR beavatkozásával meg kellett volna ítélni. A VAR azonban elmulasztotta a beavatkozást” 

A VAR-szobában dolgozók büntetést is kaptak, Hooperre nézve azonban nem volt következménye a történteknek. A kérdéses szituációt itt tekinthetik meg (a háttérben az hallható, mi hangzott el az eset alatt a VAR-szobában): 

Az esettel kapcsolatban akkor Bede Ferenc egykori FIFA-játékvezetőt kérdeztük, aki megerősítette, hogy hibás döntés született. 

Mindez nyilván nem lenne annyira érdekes, ha nem éppen az angol bajnoki címre egyaránt esélyes Manchester City, Liverpool és Tottenham mérkőzésein történt volna, ahol egy-egy mérkőzést eldöntő tévedés akár az egész idény végeredményét is befolyásolhatja. 

Mivel Hoopert a Manchester City - Tottenham mérkőzésen hozott ítélete miatt nem marasztalták el, Szoboszlaiék csütörtökön ismét találkozhatnak vele, ugyanis este ő fogja vezetni a Sheffield United - Liverpool mérkőzést. 

Ezt is ajánljuk a témában

Keményen támadják Hoopert a szurkolók

A történtek után a szurkolók közül sokan odáig mentek, hogy azzal „gyanúsítják” Hoopert, hogy a „Tottenhamnek dolgozik”, vagy legalábbis nekik szurkol, mert rendszerint az ő javukra téved. A Redditen hosszú fórumbeszélgetések foglalkoznak a kérdéssel.  A bíróról már mémek is készültek, többek közt olyan is, amelyik a londoni klub mezében ábrázolja Hoopert, aki a készítő szerint megérdemli a a „Meccs embere” címet.  

Az egykori liverpooli játékos Ryan Babel már korábban is közzétett hasonlót az X-en:

Hogy a bíró milyen viszonyt ápol a Tottenhammel, nem tudni, de Hooper biztosan tévedett már más csapat javára is. Legutóbb például a mostanában nagyon gyengén szereplő Manchester United volt a „kedvezményezett”, amikor augusztusban a Wolverhampton elleni mérkőzésükön nem fújt be egy egyértelmű tizenegyest. A Manchester Unitedhez nyáron aláíró kapus, André Onana ugyanis szó szerint letarolta Sasa Kalajdzicot, a Farkasok  támadóját, Hooper azonban továbbengedte a meccset, és a videóbíró sem jelzett szabálytalanságot. 

A mérkőzést követően Jonathan Moss, a Játékvezetői Testület elnöke személyesen elnzézést kért a tévedésért Gary O'Neil-től, a Wolves menedzserétől, ami elég egyértelművé teszi a helyzetet. Simon Hooper és társai akkor egy meccsre eltiltást kaptak a tévedésért. Amennyiben valakiben még ezután kétség maradt volna, nézze meg videón a kérdéses szituációt, és döntse el maga, hogy szabályos volt-e az említett megmozdulás:

Nyitókép: HENRY NICHOLLS / AFP

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2023. december 06. 16:44
Ez olyan , mint a mi ballib bíráink - nem lehet őket bírálni, leváltani - szentemberek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!