Orbán kiesése a kijutásunkat is veszélyeztetheti – volt válogatott csapatkapitány a Mandinernek

2023. szeptember 13. 14:55

„Tartsuk szárazon a puskaporunkat!" – a nemzeti együttest féltő Nagy Antal a Mandinernek.

2023. szeptember 13. 14:55
SZALAI Attila; MILOS, Kerkez; ORBÁN, Willi
P. Fülöp Gábor

Azt mondják, nincs pótolhatatlan játékos. Valószínűleg inkább több olyan van, aki helyett igenis bátran be lehet vetni mást anélkül, hogy egy csapat megsínylené. Nos, Willi Orbán a kivételek közé tartozik, főképp a magyar labdarúgó-válogatottban. A Németországban született, magyar és lengyel felmenőkkel is rendelkező belső védő jelenléte (vagy távolléte) kulcsfontosságú Marco Rossi együttesében. A csendes, halk szavú, a mutatott játékával és viselkedésével követendő irányt adó focistára – ha csak nem történik csoda – nem számíthat az Európa-bajnoki selejtezősorozat második felében a mieink olasz trénere. A Csehország elleni (1-1) vasárnapi felkészülési mérkőzésen a 61. percben lecserélt Orbánról kiderült, hogy – bár eleinte úgy tűnt, gyorsan gyógyuló térdsérülést szenvedett – akár 10 hétre, azaz két és fél hónapra kidőlhetett sorból. Hogy mekkora érvágást jelent a kiesése, már a csehek elleni utolsó fél órában érződött. Nem csak a Lang Ádám röviden hazafejelt labdájából szerzett vendég gólra érdemes gondolni, hanem arra is, hogy szinte elillant az addig stabil védősorunk magabiztossága – hangsúlyozta lapunknak Nagy Antal, korábbi 32-szeres válogatott labdarúgó, az 1986-os világbajnokságon szerepelt magyar válogatott csapatkapitánya.

Láttuk, hogy mi történt a csehek ellen, miután le kellett cserélni? Na, akkora veszteség az ő kiesése. Pont mielőtt bejelentették, hogy súlyos a sérülése, mondtam, imádkozzunk, ne legyen komoly baja, mert akkor borzasztó nehéz helyzetbe kerülünk. És 

sajnos borzasztó nehéz helyzetbe kerültünk. 

Ugyanis nem egy játékos, hanem a védekezésünk központja esett ki. Nem csak a játéka kimagasló, hanem a személyisége. Ahogy köré rendeződik az egész hátvédsor, az nagyon sokat számít. Marco Rossinak most van egy olyan feladata, amit megmondom őszintén, ebben a pillanatban nem tudom, hogyan old meg. Hol talál egy Orbán szintű védőt? Szerintem a felállás megmarad: három belső bekk és két szélső, csak kellene egy kis, vagy egy nagy másik Willi Orbán valahonnan. A védelem stabilitását korábban a sérülése után lassan tétmérkőzésen is visszatérő kapus, Gulácsi Péter és a szintén Lipcsében játszó Willi Orbán összeszokott kettőse adta. A legerősebb tartópillért kiütötte az élet alólunk. Nem irigylem a szövetségi kapitányt.”

Nagy
Budapest, 1985. május 13. A Mexikói Labdarúgó Világbajnokság 24-es döntõjébe jutott magyar labdarúgó válogatott portréi és csapatképe. A képen: Nagy Antal. MTI Fotó: Wéber Lajos

Világsztárokat is megállított

Az elmúlt időszakban a Willi Orbán–Lang Ádám–Szalai Attila belső hármas megbonthatatlan volt, egyetlen gólt kaptunk például az eddigi négy Eb-selejtezőnkön, azt is Szalai rúgta a saját kapunkba. A felnőtt magyar válogatottban éppen a Rossi-éra elején, 2018 őszén bemutatkozó Orbán azóta 43 mérkőzésen játszott, 6 gólt is betett a közösbe. Játékintelligenciájára jellemző, hogy mindössze 5 sárga lapot kapott védő létére. Pedig Kylian Mbappé, Karim Benzema, Harry Kane, Thomas Müller, Robert Lewandowski, Alexandar Mitrovics és Dusan Vlahovics is szembejött vele... A nemzeti tizenegy legutóbbi 15 mérkőzésén – a csehek elleni kényszerű cserét leszámítva – végig a pályán volt. Amikor Willi Orbán nélkül  mentünk a csatába, akadtak problémák. Nyilván nem kizárólag a hiánya miatt, de 2019-ben nélküle buktuk el a sorsdöntő cardiffi, utolsó Eb-selejtezőt (Wales-Magyarország 2-0), és egyenes ági kijutás helyett csak a 4. lettünk a csoportban. Akkor kisebb műtét miatt maradt távol Orbán, aki lemaradt a Puskás Aréna nyitómeccséről is, amit 2-1-re Uruguay nyert meg. A 66 esztendős Nagy Antal szerint a labdakihozataloknál fog különösen hiányozni a 30 éves Willi Orbán.

A szerb válogatott úgy fog Budapestre jönni, ahogy Belgrádban a második félidőben játszott, gyakorlatilag nekünk esett. Ellenük és a csehekkel szembeni találkozón is kirajzolódott, hogy most már nagyjából minden ellenfelünk rádöbbent a megoldásra: ha nekünk jön erőből, és letámad a tizenhatosunknál, akkor mi előre íveljük a labdát, amit vissza is szerez. Vélhetően a Puskás Arénában már a kezdő sípszótól ilyen harcmodorral lép fel Szerbia. Hiába játszunk még idegenben két gyengébb csapattal, októberben Litvániában, novemberben Bulgáriában. Nem elsősorban az ellenük begyűjthető 6 pont a kulcskérdés, hanem a riválisok elleni két hazai fellépés. Szerbia, majd Montenegró ellen meg kell nyerni a mérkőzéseket saját közönségünk előtt. Itthon nem szabad hibázni!

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nem bízhatjuk el magunkat

Joggal merül fel a kérdés, miért kell aggódnunk egyetlen labdarúgó kiválása miatt? A csoportot úgyis vezetjük eggyel kevesebbet játszva minden csapatnál. Így is ugyanúgy 10 pontunk van, mint Szerbiának, kettővel előzzük meg Montenegrót. Matematikailag azonban még számos forgatókönyv megvalósulhat. Nagy Antal amondó, ne igyunk előre a medve bőrére, mert Willi Orbán nélkül változhatnak az erőviszonyok. 

Csak idegeskedek, aggódok előre. Holott minden adott ahhoz, ha nem hibázunk, hogy simán kijussunk az Európa-bajnokságra. És azt mondjuk, hogy ez aztán egy csapat! Ehhez az említett hazai rangadókat meg kell nyerni. És itt veszek egy mély lélegzetet, fújok egyet. Ha valaki erre nekem garanciát adna, nagyon megköszönném. Ahogy a mondás is tartja, tartsuk csak szárazon a puskaporunkat, mert itt még háború lehet. 

Most, hogy kiesett Orbán, azt mondom, nagyon szárazon kell tartani a puskaport, mert itt még nagy harc lesz a kvalifikációt érő első két helyért. 

Azt kívánom, hogy gúnyosan nézzenek rám a végén, és a szemre vessék, hogy »ettől féltél?«.  Szívesen elviselném, ha emiatt zrikálnának.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karcsi_Charlie
2023. szeptember 16. 22:05
Ne mán, hogy megint a Zorbán legyen ezért is a hibás. Anyátok...
Sclerotic
2023. szeptember 14. 14:47
Lang, Orbán, Szalai... Valójában csak Orbán igazi focista közülük! Azt hogy miért kell Szalait játszatni, igazán nem értem! Már évek óta bambácska megoldásai vannak csupán.
Zolotarjov
2023. szeptember 13. 17:26
Ha nem jutunk ki, ő megmondta előre, ha kijutunk, akkor meg úgyse foglalkozik senki azzal, hogy mit mondott Nagy Anti.. Ögyes..
papamaci57
2023. szeptember 13. 17:25
Amúgy mi a f@sznak kellett a bunkó csehekkel játszanunk? És ha Szoboszlait rugják le?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!