Magyar futballistasors: elárverezik az olimpiai bajnok legenda aranyérmét!

2024. január 03. 17:29

Ihász Kálmán 1964-ben, Tokióban nyert medálja magántulajdonba került, és ezek után bocsátják aukcióra.

2024. január 03. 17:29
null
Vámos Tamás

A 2019 januárjában 77 éves korában elhunyt legendás hátvéd ereklyéjére január 19-ig lehet licitálni, mint a Mandiner megtudta, a több helyen megjelent információval ellentétben a Magyar Olimpiai Bizottságnak semmi köze a történtekhez.

Ihász Kálmán egyik legféltettebb kincse akár külföldi tulajdonba is kerülhet, hiszen az árverezés nemzetközi, tehát a határainkon túlról is lehet licitálni.

A Vasas legendás balhátvédje, aki tizenkét éves korától visszavonulásáig Angyalföldön játszott, a csapattal háromszor nyert Közép-európai Kupát (1962, 1965, 1970), egyszer pedig Magyar Népköztársasági Kupát (1973). A bajnokságban 363 mérkőzésen lépett pályára és 19 gólt lőtt.

A válogatottban 1962 és 1969 között 27 mérkőzésen szerepelt, de az 1962-es chilei és az 1966-os angliai világbajnokságon nem jutott szóhoz. Magyarország 1964-ben a tokiói olimpián Marokkót és Jugoszláviát legyőzve csoportelsőként jutott be a kieséses szakaszba, ahol Romániát, az Egyesült Arab Köztársaságot, majd Csehszlovákiát legyőzve állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

Ihász tagja volt a még ebben az évben Spanyolországban rendezett Nemzetek Európa Kupáján (Európa-bajnokság) harmadik helyezésig jutó nemzeti csapatnak.

NÖVÉNYI Norbert; IHÁSZ Kálmán
Olimpiai bajnok legendák egymás között: Ihász Kálmán és Növényi Norbert birkózó Fotó: MTI/Kovács Tamás

A 27-szeres válogatott védő még 2018-ban adott hosszbb interjút a Magyar Időknek, ebből idézünk:

- A Vasas szerelem volt első látásra. A minket megelőző korosztályokban olyan futballistákat láthattam, mint Berendi, Bundzsák, Raduly, Csordás, Szilágyi vagy éppen Illovszky Rudolf, nekünk ők voltak a legjobbak, hozzájuk mértük magunkat. Rudi bácsi pedig hamar a példaképemmé vált. Én ifistaként a padon ültem egy csehszlovákiai barátságos meccsen, amikor ő a balszélről elindult a labdával keresztben a pályán, és mire a jobbszélre ért, kiállították, mert mindenkibe belerúgott, aki az útjába akadt. Hátvédként számomra ez felért egy útmutatással.

Arra kérdésre, hogy mire a legbüszkébb a pályafutásból, így felelt:

- Természetesen a tokiói olimpiai bajnoki címre. Arra mindenki emlékszik, és az olimpiai bajnokok sorába tartozni nagyszerű érzés...

Erre szokták azt mondani: no comment...

Nyitókép Ihász Kálmán nagy népszerűségnek örvendett – nem csak Angyalföldön... Fotó: vkla.hu

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szintetikus
2024. január 03. 19:01
nemtom ki ez
Akitlosz
2024. január 03. 18:58
Na és? Ha a szerzőnek tetszik, akkor vegye meg! Nekem I. világháborús sebesülésért kitüntetésem van. Nem én kaptam eredetileg. https://en.wikipedia.org/wiki/Wound_Medal_(Austria-Hungary)#/media/File:LaesoMilitiRev.jpg Az olimpiai aranyérem csak átverés, nem is arany, így nem ér sokat. Csak "eszmei" értéke van.
rugbista
2024. január 03. 18:50
Nem kap járadékot a címe után?! Magyarország olimpiai bajnokainak és az ötkarikás játékokon dobogós sportolóknak 35 éves koruk után életük végéig jár az állami apanázs. Egy olimpiai aranyért most havi 329 ezer forint jár. Mi fene van itt? Megbetegedett, és nem bírta a költségeket? Miért nem segítettek neki, ha esetleg így van?
Novicsok-5
2024. január 03. 18:48
Semmibe venni egy élet munkáját.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!