Síparadicsomból a teniszvilág tetejére: hogyan lett Jannik Sinner Ausztrália új uralkodója?

2024. január 29. 11:28

Egy félénk, vörös hajú fiatalember, aki néhány napon belül Rublevet, Djokovicsot és Medvegyevet is legyőzte – Jannik Sinner először hódította el az Australian Opent!

2024. január 29. 11:28

Pedig minden adott volt, hogy ne a teniszt válassza az Australian Open új győztese. Jannik Sinner 2001-ben egy észak-olaszországi hegyi faluban, San Candidóban született, a szülei, Hanspeter és Siglinde séfként és pincérnőként dolgoztak a síparadicsomban, így teljesen magától értetődően hároméves korában a kis Jannik is felcsatolta a léceket. Hamar látszott, hogy remek érzéke van a sportághoz, mellette focizott is, illetve fiatalon belekóstolt a teniszbe is, amely szintén hamar az élete részévé vált.

Ahogy tartják róla, vörös hajú, félénk kisfiú volt, de nagyon elszánt.

Életre szóló elhatározás

Miután országos szinten is jó eredményeket ért el síelőként, megnyert néhány fontos versenyt, sőt, nyolcévesen óriás-műlesiklásban országos bajnok lett, senki nem lepődött volna meg, ha a téli sportág mellett teszi le a voksát, kamaszkorában mégis másképp döntött. Olyannyira, hogy az elhatározása fenekestül felforgatta az életét. Jannik beszélt apjával, Hanspeterrel, és kijelentette:

Nem síelő, hanem teniszező akarok lenni.”

A fiatal tehetség a délutánokat tanulással és síeléssel töltötte, miközben arra várt, hogy édesapja engedélyt adjon neki a szomszédos faluban lévő teniszpályán való edzésre.

„Sokat gondolkodó gyerek volt” – mondták róla a szülei, akik egy pillanatig sem akarták eltántorítani a döntésétől, amiért Jannik a mai napig hálás nekik. Sinner felvázolt maga elé egy életpályát, és elhatározta, hogy különleges akar lenni, így 13 évesen Riccardo Piattira bízták a képzését a francia határhoz közel eső Bordigherában. Janniknak tehát költöznie kellett.

Egy komoly álmodozó

Sinner pont úgy dolgozott, ahogy azt korábban megfogadta. Rendkívüli alázat jellemezte, szembenézett a munkával, és mindent alárendelt a céljainak. Egyik általános iskolai osztálytársa kifejtette: „Jannik nagyon komoly álmokat szőtt, és ezért pokoli keményen meg is dolgozott.”

A szakemberek a játékát látva egyre többen kezdték Roger Federerhez hasonlítani, a lábmunkáját illetően pedig Novak Djokovicshoz. Nos, ha a teniszvilág két legnagyobb szereplőjét emlegetik egy fiatal tehetséggel kapcsolatban, azok finoman szólva is bizakodásra adnak okot. Riccardo Piatti dolgozott többek között Gasquet, Raonic és Djokovics felkészítésén is, így nem a levegőbe beszélt, amikor a legjobbakhoz hasonlította.

Fair Play-díjas vb-szereplés!

Az igazi áttörés 2019-ben jött el, amikor a kisebb tornákon aratott győzelmek után év végén, a milánói junior világbajnokságon is győzni tudott! Innentől töretlenül ívelt felfelé a karrierje, 2020-ban nyert meccset Grand Slam-torna főtábláján, illetve a negyeddöntőig menetelt a Roland Garroson. A 2023-as évre már a világranglista 15. helyéről fordult rá, és bár a szezonja nem bővelkedett a kimagasló sikerekben, a novemberi világbajnokságon halmozta a bravúrokat. A döntőben ugyan kikapott Novak Djokovicstól, a csoportban azonban jobbnak bizonyult. Mint ismert, Sinner kigolyózhatta volna a világelsőt a csoportkörben, de nem tette. A becsülete megköszönte, a világbajnoki címe bánta. Ha biztos továbbjutóként leadja az utolsó csoportmeccset, megszabadult volna a címvédőtől, akit kétszer egy tornán még sose vert meg senki. Sinner azonban sportszerű volt. Hazai pályán nem tehette meg a meccsleadást, és nem is látta tanácsosnak kivívni Djokovics haragját alsó hangon a szerb pályafutása végéig.

Ezt is ajánljuk a témában

Néhány nappal később pedig 1976 után újra a trónra ültette Olaszországot a Davis-kupában – többek között a világelső által vezetett szerbeket is legyőzve!

Mint ahogy jobbnak bizonyult most, Ausztráliában is. Ott, ahol Djokovicsot még soha nem győzte le senki az elődöntőben vagy a döntőben – Sinnernek négy szettben sikerült. A Medvegyev elleni döntőben pedig még nagyobb csatában, kétszettes hátrányból fordított!

Ezt is ajánljuk a témában

Mindössze 22 évesen megnyerte tehát az Australian Opent, az első GS-trófeáját. Ő az egyetlen olasz teniszező, aki férfi egyesben győzni tudott az ötödik kontinensen, és a harmadik olasz, aki képes Grand Slam-tornát nyerni a férfiaknál, Nicola Pietrangeli és Adriano Panatta után. Nem is rossz, egy 22 éves, tehetséges síelőtől.

Fotó: David Gray/AFP

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
CubaLibre
2024. január 29. 15:00
Sinner nem olasz, hanem egy dél-tiroli osztrák gyerek....
kontyos
2024. január 29. 12:20
Na B+..."Ausztrália új uralkodója"...kedves mandineres, vagy mi a faszom...ha kicsi korodtól hülye vagy, felnött korodban már csak játszol...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!