A szlovák példát követné a magyar – kézenfekvő a megoldás

2024. február 27. 15:00

A ferencvárosi legenda, Lipcsei Péter szerint igazságtalan az NB I lebonyolítása, a rájátszás igazságosabb lenne.

2024. február 27. 15:00
LIPCSEI Péter

Mint arról beszámoltunk, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke, Csányi Sándor néhány hete az M4 Sportnak adott exkluzív interjújában beszélt a hazai labdarúgó élvonal átalakításáról. Az elképzelés szerint a háromszor tizenegy mérkőzés helyett kétszer tizenegy lenne, majd egy rájátszás felső- és alsóházzal, valamint osztályozóval. Ezzel az NB I leginkább a szlovák bajnokság lebonyolítására hasonlítana.

Ezt is ajánljuk a témában

A szövetség vezetője az OTP Bank Ligával kapcsolatban azt nyilatkozta, könnyen elképzelhető, hogy a 2025-26-os idénytől változik az élvonal lebonyolítása.

Gondolkozunk rajta, hogy két kieső legyen-e vagy egy kieső, és az utolsó előtti játsszon az NB II második helyezettjével mérkőzést, és döntse el, hogy ki marad vagy pedig távozik az NB I-ből.

És hát nagyon komolyan felmerül, úgy átalakítani a lebonyolítás rendjét, hogy a háromszor 11 mérkőzés helyett legyen kétszer 11, és annak eredménye alapján legyen a rájátszás, ahol van felsőliga és alsóliga!” – jelentette ki a közeljövő terveit illetően.

A rájátszásos rendszer Európában jelenleg tizenkilenc országban van jelen, a legtöbb esetben alsó- és felsőházas rendszer működik: Románia, Szlovákia, Ausztria, Szerbia és Csehország is ezt alkalmazza. A magyarországi elképzeléshez hasonló működik Finnországban, Skóciában, Svájcban, valamint Szlovákiában, ezek közül a szlovákhoz hasonlíthat majd leginkább a magyar módi.

Ezt is ajánljuk a témában

A Nemzeti Sport hasábjain nyilatkozott a tervről Lipcsei Péter, az NB II-es Soroksár vezetőedzője is. Az 58-szoros válogatott középpályás úgy fogalmazott:

„Igazságtalannak tartom a harminchárom fordulós lebonyolítást az NB I-ben, szerintem van jobb meg­oldás, Ausztria kézenfekvő példa. Tizenkét klub szerepel az élvonalban, mindegyik csapat játszik kétszer tizenegy mérkőzést az alapszakaszban, utána következik a felső-, illetve az alsóházi rájátszás hat-hat együttessel, s a végén az alsóház utolsó helyezett­je kiesik. Ugyancsak jó ötletnek tartom az osztályozót, még ha az NB II-es csapatokkal ellentétben az NB I-esek nem feltétlenül örülnének ennek.

Tizennyolc évesen, 1999-ben a másodosztályú Kazincbarcika futballistájaként osztályo­zót játszottam a Honvéd ellen, s bár elveszítettük a párharcot, örök élmény maradt nekünk. A Kispesten rendezett mérkőzést a helyszínen nézte meg Nyilasi Tibor, ott figyelt fel rám,

és csábított a Ferenc­városhoz, onnan pedig eljutottam az FC Portóig” – emlékeztetett Lipcsei Péter.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:44
🍓 ️ ­A­­­ ­d­­­ö­­­g­­ö­­­s­­ ­l­á­n­­­y­o­­k­­ ­­­v­­­á­­­r­­n­­a­­k­­­ ­­­r­á­­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­.­­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­­𝗨­𝗡
véna
2024. február 27. 17:49
Osztrák-Cseh-Szlovák-Román-Szerb-Horvát bajnokságból lehetne összegyúrni egy top ligát velünk együtt, 18-20 csapattal. A többi maradna nemzetibe. Ennyire van csak elmaradva Közép-Európa a nagyoktól. Nézhető is lenne egyből.
Halder_1899
2024. február 27. 17:09
16 csapatos nb1 egyik fő problémája az volt, hogy volt egy élmezőny + meg volt egy hátsó banda + volt egy középmezőny, kik már nem juthattak dobogóra, de ki sem eshettek, így beleszartak az egészbe. Ez volt a bunda melegágya is. Most izgalmas mindig mert nagy harc az első 3-4 helyért /nemzetközi kupaindulás/ és nagy tolongás a kiesés elkerüléséért. alig van olyan csapat mely közömbös. A 12 fős első osztály jó és maradjon. Nyilván a jelenlegi lebonyolítás nem igazságos 33/3*11 forduló/, mert van ki kétszer játszik egy erős csapat ellen otthon és csak egyszer idegenben, így ezzel előnybe kerül azzal szemben aki kétszer idegen és egy otthon, pláne ha sok ilyen van az adott csapatnak (több hazai meccs a 33 ból). Azonban az alsó és felsőház nem hiszem hogy jó lenne.
lazio154-2
2024. február 27. 16:52
Először egy fizetési plafon kell, mondjuk havi 4 millió ft/fő, legyen az játékos, vagy sportvezető. Rögtön itt hagyna bennünket rengeteg külföldi álprofi és edzők stábokkal. Lenne hely a honi edzőknek, játékosoknak. Mert amig 1-2 csapatnak annyi pénze van, hogy sosem fogy el, nézhetetlenek maradnak a mérkőzések. Ha ennek köszönhetően kiegyenlitődnek az erővíszonyok /minden meccs legalább kétesélyes/ lehetne gondolkodni a létszám növelésén is! Egyetlen hátúlűtője ennek, hogy kis ideig az FTC. másodosztályú, a Master Good harmadosztályú lenne a légiós eláramlás miatt. Áldozat nélkül nem megy a megtisztulás!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!