Nagyképűsködés kizárva, Vogel Soma az ötméterespárbajok királya! (VIDEÓ)

2024. február 08. 14:29

Sorra vettük a magyar vízilabda kapus karrierjének sorsdöntő védéseit, elemezzük, mi lehet a titka az idegek harcában. Mutatjuk az elmúlt évek csodás védéseit.

2024. február 08. 14:29
VOGEL Soma

Végig higgadtak tudtunk maradni, nem mentünk bele az ő verekedős stílusukba, a végén pedig Soma hozta a formáját” – foglalta össze az olaszok elleni drámai mérkőzést az utolsó ötméterest értékesítő, egyébként klubszinten Olaszországban játszó Zalánki Gergő. Az említett Soma pedig ki ne tudná, a kapus Vogel Soma, a büntetőgyilkos, akivel kapcsolatban lassan elfogynak a jelzők.

Ezt is ajánljuk a témában

Tartanak tőle

Jellemző, hogy az ötméteres párbaj előtt Francesco Postiglione feladta a reményt. A szakkommentátorként dolgozó, Európa-bajnok, vb 2., olimpiai bronzérmes, 51 éves olasz legenda tudta, hogy Vogel Soma lesz a mérleg nyelve. Ért hozzá. A 26 éves magyar kapus előbb megbabonázta a végül mellé trafáló Di Sommát, majd fej felől kiszedte Presciutti lövését. Az más kérdés, hogy két magyar is hibázott, miközben az elsőszámú portásukat lecserélték az olaszok. A 7. körben az amúgy biztos kező Echenique próbálkozását is hatástalanította Vogel, aki – a románok ellen két büntetőt védett – tényleg hozta a formáját. 

A Ferencvárosba és a válogatottba (Nagy Viktor mögé) fiatalon bekerült tehetségnek különleges érzéke van az ötméteresek hárításához (is). Volt már főszereplő magyar bajnoki- és és kupa-, valamint Bajnokok-Ligája döntőben. 

A nemzeti csapatban a legemlékezetesebb a 2023-as világbajnoki döntőben nyújtott embertelen produkciója volt (négyet fogott meg a görögök ellen), de ugyancsak feledhetetlen a 2020-as, budapesti Európa-bajnoki végjátékban véghezvitt hőstette a spanyolok kárára. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Titkos recept

Egzakt módon nem lehet megfejteni, mi áll Vogel Soma csodálatos (az ellenfelek által rettegett) képességének a hátterében. Elég, ha titkot ő és kapusedzője, korábbi ferencvárosi poszttársa Gárdonyi András tudja. Vélhetően több összetevője van a dolgoknak. Mindenekelőtt az, hogy rengeteget gyakorolja az ötméteresek védését. Az is jól látható, hogy igyekszik minél szélesebb repertoárt bevetni, képes sarokra és akár fej fölé érkező lövéseket is elcsípni. A technikája sem mindennapos: ahogy kirobban a kapuból a lövésekre (vagy azok előtt) több mint zavaró, egyenesen rémisztő lehet. Arról nem is beszélve, hogy kétméteres termetével, hosszú karjaival gyakorlatilag befedi a 90 centi magas, 3 méter széles kaput. Ami a lelki tényezőket illeti, úgy őrzi meg a higgadtságát, koncentráltságát, hogy közben kellő hőfokon ég. S nem utolsó sorban ott van a szerencsefaktor, ami többnyire mellette áll, ám ilyen – több éve tartó – sorozatot képtelenség csupán Fortuna miatt produkálni. Nem is szerencse kérdése.

Van mire szerénynek lennie

„Kicsit nagyképű kijelentés lenne, és el is utasítanám”

 – reagált mosolyogva arra a riporteri felvetésre, hogy az ötméteres párbajig volt izgalmas az olaszok elleni csata. 

„Eléggé hullámzó volt a teljesítményünk. De amit hiányoltunk a románok elleni nyitómeccsből (15-8-ra nyertünk félgőzzel – a szerk.), azt a feszességet, agresszivitást, ezúttal be tudtuk tenni a medencébe, és ki tudtuk adni magunkból. A végjátékba úgy nézi ki, hogy jók vagyunk, kétgólos hátrányból fel tudtunk állni ismételten óriási egyéni teljesítményekkel. Most itt gondolok Zalánki Gergőre és Vámos Mártonra. A csapat összjátékán viszont még javítanunk kell a következő napokban” – elemzett és tekintett előre Vogel Soma.

A magyar férfi vízilabda-válogatott csoportgyőztesként egyből a negyeddöntőbe jut (pénteken az olaszok és románok által is tönkrevert kazahokkal játszik még), s már készülhet a keddi, vízválasztó mérkőzésre. Az ellenfél a francia – ausztrál kettős egyike lesz. Nem ígérkezik sétagaloppnak, de talán ötméterespárbaj nélkül megoldható feladat.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Advocate
2024. február 08. 17:33
Aranykezű Soma!
rugbista
2024. február 08. 16:53
magyar hagyomány: Cservenyák és Molnár Bandi is jól védte - a négyeseket. Steinmetztől is féltek.
mandala-3
2024. február 08. 16:48
Büszkék vagyunk rátok srácok! Köszönöm az izgalmat (majd lerágtam a körmöm) és a győzelmet!
states-2
2024. február 08. 15:15
Zseni a srác. Kétszer egy fabatkát sem adtam volna a győzelemért, amikor másfél perccel a vége előtt 2 góllal vezettek az olaszok, majd amikor két 5 méterest egymás után kihagytunk. Aztán jött Soma., az olaszok rémálma, az utolsó olasznak már remegett a keze, lába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!