Szertefoszlott párizsi álom: világbajnokunk nem jutott ki az olimpiára!

2024. március 09. 17:39

Pedig első kiemeltként állt rajthoz a kvalifikációs viadalon...

2024. március 09. 17:39

Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon
***

A tekvondós világbajnok Márton Luana kikapott a negyeddöntőben, így nem sikerült kvótát szereznie a párizsi olimpiára a szófiai kvalifikációs tornán, ahol az utolsó indulási jogokat osztják ki a nyári ötkarikás játékokra. Az UTE versenyzőjének a döntőbe kerülés ért volna repülőjegyet.

Kockáztatnia kellett

A 18 éves magyar a szombati versenynapon az 57 kg-ban lépett tatamira, és első kiemeltként erőnyerőként kezdett. A nyolcaddöntőben kapcsolódott be a küzdelmekbe, ahol ukrán riválissal nézett farkasszemet. Mindkét menetet biztosan nyerte Diana Krus ellen, így 2-0-val lépett tovább a legjobb nyolc közé. Ott viszont megállította őt a menekült csapat színeiben induló Kimia Alizadeh Zenozi. A 2016-os olimpiai bronzérmes iráni tekvondóssal szemben az első 2 percet 5-4-gyel a magyar lány hozta, a folytatásban azonban a vetélytárs 5-3-mal egyenlített, majd a döntő menetben is jobbnak bizonyult. 2-2 volt a pontállás az utolsó percre fordulva, Mártonnak mennie kellett előre, de a végén az iráni talált, így ő jutott tovább a végletekig kiélezett csatában – írja a honi szövetség beszámolójára alapozva az MTI.

MÁRTON Viviana; MÁRTON Luana
Budapest, 2023. június 12. Márton Viviana világbajnoki 5. helyezett versenyző (b), mellette ikertestvére, a 17 éves Márton Luana, Magyarország első női világbajnoka a Magyar Taekwondo Szövetség (MTSZ) sajtótájékoztatója előtt Budapesten, a Magyar Sport Házában 2023. június 12-én. Május végén, június elején az azeri fővárosban, Bakuban rendeztek világbajnokságot.
MTI/Hegedüs Róbert

Ikertestvére még küzd

A szófiai kvalifikációs viadalon még két magyar próbál szerencsét: vasárnap 67 kg-ban szerepel Luana ikertestvére, a junior Európa-bajnok Márton Viviana, illetve a férfiak 68 kilogrammos súlycsoportjában a 2023-as Grand Prix-döntő győztese, a korábbi felnőtt Európa-bajnoki bronzérmes Józsa Levente. A párizsi olimpiára akkor juthatnak ki, ha döntőbe kerülnek kategóriájukban.

Egyetlen kvóta

A tokiói olimpián ötödik, világ- és Európa-bajnok Salim Omar a tavalyi világranglistáról már biztosította részvételét az idei ötkarikás játékokon. A 2000-ben, Sydney-ben első magyar indulóként a sportágban ötödik helyezett, tavaly elhunyt Salim József egyik unokaöccse három éve kedvező előjelekkel, Európa-bajnokként érkezett a japán fővárosba. Az Egyesült Államokban született, tanzániai gyökerekkel rendelkező, 2019 óta Magyarország színeiben versenyző, még mindig csupán 20 éves tekvondós azóta kontinensviadalt és világbajnokságot is nyert. Édesapja, Salim Gergely dán válogatottként volt olimpiai- és világbajnok. Omar magyarban lehetne az első olimpiai érmesünk...

SALIM Omar Gergely; Dzsang Dzsun;
Tokió, 2021. július 24. A magyar Salim Omar (kékben) és a későbbi győztes dél-koreai Dzsang Dzsun küzd a férfi tekvondósok 58 kilogrammos kategóriájának bronzmérkőzésén a világméretű koronavírus-járvány miatt elhalasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. július 24-én.
MTI/Czeglédi Zsolt

Ezt is ajánljuk a témában

 


 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:24
🍓 ️ ­A­ ­­d­ö­­g­­­ö­­­s­ ­­l­­á­n­y­­­o­­­k­­­ ­v­­á­­­r­n­a­­k­­­ ­­­r­á­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­­­.­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­𝗨­𝗡
survivor
2024. március 10. 23:11
szintetikus Gyurcsány HÁNY választást nyert ?
survivor
2024. március 10. 23:07
18 éves még.....
herceg-3
2024. március 10. 11:14
Én, most, hogy Párizsban rendezik az olimpiát, ki sem mentem volna, ha lenne rá esélyem, akkor sem! Nézni sem fogom!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!