Megvan, hogy találhatja meg a Liverpool Klopp utódját – Íme, a The Athletic receptje!

2024. április 06. 06:07

A sportszaklap szerzője szerint a múlt tanulságainak figyelembevétele mindenképp szükséges ahhoz, hogy a Vörösök ráleljenek a hozzájuk passzoló, és a csapatot sikerre vezető szakemberre.

2024. április 06. 06:07

Terjedelmes cikkben elemzi a The Athletic a Liverpool FC helyzetét, amely jelenleg Jürgen Klopp lehetséges utódját keresi, és tekintve, hogy Xabi Alonso már biztosan marad Leverkusenben, Julian Nagelsmann pedig valószínűleg hosszabbít a német válogatottal, némileg szűkülnek a lehetőségei. A szerző, Simon Hughes szerint ahhoz, hogy megértsük, hogyan fogja a Liverpool a következő menedzserét megtalálni, érdemes megnézni, miként is szerződtette a jelenlegit közel kilenc éve. 

Ezt is ajánljuk a témában

A klub akkori vezérigazgatója, Ian Ayre először is felvette a kapcsolatot a lehetséges célpontokkal. Két ilyen beszélgetésből lett később interjú, az egyik Carlo Ancelottival, a másik pedig Jürgen Kloppal. A vezérigazgató által kezdeményezett párbeszédet követően mindketten az Egyesült Államokba utaztak, ahol a Liverpool tulajdonosa, a Fenway Sports Group (FSG) székhelye található. 

Klopp számára ideálisnak tűnt, hogy New Yorkban, a Shearman and Sterling ügyvédi iroda székhelyén rendezzék meg a találkozót, mert úgy vélte, ez csökkenti az esélyét, hogy felismerik – ám a dolgok másképp alakultak. 

Már az utazás kezdetén, Münchenben megállította néhány légiutas-kísérő, akik fényképezkedni szerettek volna vele, majd, amikor Manhattanben kiszállt az autójából észrevette egy német cserediák, és szintén egy selfie-t kért tőle. Végül a szállodában, ahol lakott ismerte fel egy mainzi turista (Klopp labdarúgóként tíz évig játszott a Mainz 05 együttesében, majd a klubnál kezdte edzői karrierjét 2001-ben) és egy csoport nyaraló török futballrajongó, akik beszélgetni szerettek volna vele. 

Ennek ellenére senki sem kötötte össze Klopp és az FSG Bostonból és LosAngelesből érkező vezető döntéshozóit. Utóbbiak meghallgatták a klubnál végzett munkája elismeréseként alig hat héttel azelőtt technikai igazgatóvá előléptetett Michael Edwards véleményét, de a végső döntést a tulajdonosok hozták meg. Ettől kezdve az FSG elnöke, Mike Gordon tartotta a kapcsolatot Kloppal és ügynökével, Marc Kosicke-vel. 

Drónfelvétel egy Jürgen Kloppot ábrázoló falfestményről Liverpoolban január 26-án, azon a napon, amikor a vezetőedző bejelentette, hogy az idény végén távozik a csapat éléről.
Jürgen Klopp a Liverpool ikonjává lett
Forrás: MTI/EPA/Adam Vaughan

Ez a történet csak egy emlékeztető, hogy Liverpool új területre merészkedik, amikor Klopp utódját keresi – írja Hughes. A The Athletic szerzője emlékeztet, hogy 

2015-ben, amikor Klopp váltotta Brendan Rodgerst az Anfielden, még nem létezett a sportigazgatói poszt, de ennél is lényegesebb, hogy egyetlen hasonló pozíció sem járt ekkora felelősséggel. 

Ma már más szelek fújnak Liverpoolban, a klub Michael Edwards visszatérésével (és futballügyi vezérigazgatói tisztségével) és a leendő menedzser megtalálásáért felelős Richard Hughes sportigazgató érkezésével (a szakember korábban Bournemouthnál dolgozott) egy új korszakba lép. Az FSG célja, hogy a döntések nagyobb része szülessen Liverpoolban, és amikor mindegyik lehetséges jelölt ott ül a klub képviselőivel szemben, Edwards és Hughes legyenek azok, akiket meg kell győzniük az alkalmasságukról – ez a múltban másként volt. 

Ezt is ajánljuk a témában

Mit tegyen a Liverpool, ha jó edzőt szeretne?

Tehát mik a tennivalók, és mik az elkerülendő hibák egy Liverpool-menedzser szerződtetésénél? – teszi fel a kérdést a The Athletic újságírója, majd meg is válaszolja azt. Simon Hughes szerint mindenekelőtt nem szabad, hogy az edzőkeresés folyamata elvakítsa a vezetőséget. Úgy véli, 

történelmi tanulság, hogy nincsen egyetlen „helyes” módja egy Liverpool-edző szerződtetésének. 

A Klopp-korszak előtt, Brendan Rodgerst a 2012-2013-as idényben azért szerződtették, mert erősnek találták azt a 180 oldalas prezentációs anyagot, amit átadott az FSG vezetőségének. Rodgers előtt Kenny Dalglisht feladata az volt, hogy helyreállítsa a klub identitását, amely az előző tréner, Roy Hodgson idején veszett el. Hodgsont Ian Ayre, Christian Purslow ügyvezető igazgató és egy ideiglenes elnök, Martin Broughton vette fel egy olyan korszakban, amikor a klub épp eladó volt, és a két amerikai tulajdonos Tom Hicks és George Gillett képtelenek voltak bármiben is megegyezni.

Rafa Benitezt 2004-ben azért választották edzőnek, mert Rick Parry vezérigazgató és David Moores tulajdonos hittek benne, hogy képes megvalósítani a Liverpoolnál azt, amit a Valenciával megcsinált, amellyel 

a két jóval magasabb költségvetéssel gazdálkodó óriásklubot, a Real Madridot és a Barcelonát megelőzve kétszer is spanyol bajnok lett. 

Benitez előtt 1998-ban Gerard Houllier volt az edző, akiről úgy vélték, európai módszerek alkalmazásával tudná fejleszteni a klubot. Ez akkoriban óriási ugrásnak tűnt, hiszen az előző öt menedzser mindegyike valamilyen módon „házon belüli” választásnak tekinthető. 

Liverpool Football Club's new manager, Roy Hodgson, poses for photographers with a team shirt, at their Anfield stadium in Liverpool, northwest England on July 1, 2010.  Hodgson was announced Thursday as the club's new manager, replacing Rafael Benitez who left in June.    AFP PHOTO/ Andrew Yates    RESTRICTED TO EDITORIAL USE Additional licence required for any commercial/promotional use or use on TV or internet (except identical online version of newspaper) of Premier League/Football League photos. Tel DataCo +44 207 2981656. Do not alter/modify photo. (Photo by ANDREW YATES / AFP)
Hodgson mindössze fél évig bírta a Vörösök kispadján
Forrás: ANDREW YATES / AFP

Meghódítani Európát – de pénzszórás nélkül

Míg Michael Edwards sosem szerződtetett menedzsert, Richard Hughesnek van ebben tapasztalata, hiszen tavaly nyáron ő vitte a Bournemouth-hoz Andoni Iraolát, miután a klub nagy meglepetésre megvált Gary O’Neil-től, aki másodedzőből lett menedzser Scott Parker 2022 augusztusi menesztését követően. Iraola a Rayo Vallecanónál egy nem épp fénykorát élő klubot juttatott el az európai kupaporondra – efféle bravúrt szeretne elérni a Bournemouth vezetése is egyszer. 

Ugyanezt a gondolkodásmódot kellene alkalmaznia a Liverpoonak, ahogy Klopp idején, aki a Borussia Dortmunddal bajnoki címeket nyert és az európai kupákban is messzire jutott a náluk jóval nagyobb gazdagabb riválisokkal szemben

 – fogalmaz a szerző. Simon Hughes úgy véli, a Liverpool menedzserének alapvető feladatai nagyrészt sosem változtak: tartsd egyensúlyban a hazai és külföldi célokat, és minden rendben lesz. 

E szabály alól egyetlen kivétel volt – Roy Hodgson, aki azután érkezett, hogy a várakozások ellenére az Európa-liga döntőjéig jutott a Fulhammel. A nyugat-londoniak azonban ebben az idényben a 12. helyen végeztek, holott egy évvel korábban szintén Hodgsonnal hetedikként zárták a bajnokságot. Egyik helyezés sem találna soha pozitív fogadtatásra Liverpoolban. Hodgson fél éve a legrövidebb edzői időszak a Liverpoolnál, és bár az eredményei miatt kellett távoznia, igaz egy nehéz időszakban, amit a klub pénzügyi problémái is jól illusztráltak, bukásában szerepet játszott az, amit mondott, és az is, amit nem – hívja fel a figyelmet a The Athletic szerzője. 

Jöhetnek kívülállók

Hughes szerint sem Benitez, sem elődje, Bob Paisley nem volt valami jó kommunikációs téren. Sőt, sokszor kínosan viselkedtek, de az eredményeik miatt elnézték nekik ezeket a gyengeségeiket. Elterjedt mondás – legalábbis Bill Shankly edzősége (1959-1974) óta biztosan –, hogy 

a Liverpool menedzsere nem csak a klubot, hanem a várost is képviseli.

 Ez egy polgári kötelesség, és bárkinek, aki elvállalja ezt a munkát tisztában kell lennie a város történelmével – hangsúlyozza. 

A szerző úgy véli, hogy Benitezről mindenki tudja, hogy politikailag inkább a jobboldalhoz húz, Liverpool azonban inkább örök rendszerellenes város, mint baloldali, és egy a spanyolhoz hasonló kívülálló, félreértett karakter be tudott illeszkedni ebbe a milliőbe. 

Liverpool's captain Steven Gerrard holds the throphy with Liverpool's Spanish Manager Rafael Benitez at the end of the UEFA Champions league football final AC Milan vs Liverpool, 25 May 2005 at the Ataturk Stadium in Istanbul.  Liverpool won 3-2 on penalties.    AFP PHOTO MUSTAFA OZER (Photo by MUSTAFA OZER / AFP)
Rafael Benitez megnyerte a Liverpoollal a Bajnokok Ligáját, de a bajnoki cím neki sem jött össze
Forrás: MUSTAFA OZER / AFP

Taktika

Simon Hughes szerint névrokonának, a Liverpool sportigazgatói posztjára kinevezett Richard Hughesnek a taktika mibenlétét is fontolóra kellene vennie – pontosabban azt a stílust, amit az új menedzserrel játszik majd az együttes. A Liverpool rendszeresen meccsekre járó szurkolói ritkán foglalkoztak ezzel addig, amíg a csapat nyert. Az elmúlt évtizedben a globális szurkolótábor egyre hangsúlyosabbá váló hangja azonban beszédtémává tette. 

Mindenki gegenpressinget és tiki-takát akar látni,lehetőleg mindkettőt egyszerre. 

A szerző úgy véli, a sportigazgató szeme előtt egyetlen szempont kell lebegjen: megtalálja-e hangot az érkező menedzser az általa megörökölt játékosok többségével? A legtöbb labdarúgó elég fiatal, elég tehetséges és elég okos ahhoz, hogy megértse, hogyan lehet Klopp elvárásairól mondjuk például Xabi Alonso elvárásaira váltani – ami jelenthet például több labdás játékot. 

Ezt is ajánljuk a témában

A kötődés nem garantálja a sikert

A Bayer Leverkusen edzőjének szerződtetésével kapcsolatos hírek nem mentesek az érzelmektől, hiszen Alonso része volt Benitez 2005-ös Bl-győztes együttesének, és ezzel rendkívül népszerűségre tett szert Liverpoolban. A szerző szerint ez nem rossz dolog, és 

a szurkolók valószínűleg hajlamosabbak türelmesebbnek lenni hazatérő hősükkel, amennyiben nem szállítja azonnal az eredményeket,

 de ez még egy olyan klubnál sem tekinthető a siker garanciájának, amely annyira tisztában van történelmével, mint a Liverpool (a cikk még azelőtt született, hogy a baszk szakember bejelentette, egyelőre marad Leverkusenben). 

Példaként említi Graeme Sounesst, akinek játékosmúltja sem segített, hogy az kilencvenes évek elején menedzserként az elvárt mennyiségű trófeát megnyerje. Ugyanez volt a helyzet Roy Evansszel, aki szintén nem tudott bajnoki címet nyerni. Kenny Dalglish visszatérése boldoggá tette a szurkolókat, és 13 hónappal később megnyerte a Ligakupát, de a Liverpool a 2011–2012-es szezont a nyolcadik helyen zárta, ami 1993–94 óta a legalacsonyabb bajnoki helyezés. A The Athletic szerint az új sportigazgatónak ezért nem árt emlékeztetni magát arra, hogy minél többet változnak a dolgok, annál inkább ugyanazok maradnak.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:24
🍓 ️ ­­­A­­ ­d­­ö­­g­­ö­s­ ­­­l­á­­­n­y­o­­­k­­­ ­­­v­­­á­­r­n­­a­­­k­­­ ­r­­á­­­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­­.­­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
akkor ki
2024. április 06. 13:06
Liverpoolhoz nem tudok mit hozzáfűzni, mert szekszikitti szakértett! Miért nem lehet véglegesen kibaszni innen ezt a tetűt?!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!