Óriási változás előtt az NB I: 16 csapatos lesz a mezőny?!

2024. április 04. 08:48

Legalábbis a Hivatásos Labdarúgók Szövetsége felmérése szerint a megkérdezett futballisták túlnyomó többsége ezt szeretné.

2024. április 04. 08:48
VARGA Barnabás; MARQUINHOS
Vámos Tamás

Nyitókép: Bárhogy alakul át az NB I, a Ferencváros marad az első számú bajnokesélyes Fotó: MTI/Hegedűs Róbert

***

Még január végén, a közszolgálati sportcsatornának adott interjújában Csányi Sándor kilátásba helyezte: komoly esély van arra, hogy a 2025/26-os bajnokságban átalakuljon az élvonal mezőnye.

Ismert: jelenleg 12 csapat küzd a pontokért három fordulós rendszerben, összesen 33 mérkőzést lejátszva. Ezt sokan azért tartják igazságtalannak, mert így akadnak csapatok, amelyek kétszer játszanak idegenben és csupán egyszer hazai környezetben.

Az MLSZ elnöke elmondta: a 12 NB I-es klub közül mindössze kettő tartaná meg a jelenlegi létszámot, míg tízen (!) a változás mellett voksolnak:

 egészen konkrétan a 16 csapatos mezőnyt szeretnének, kétfordulós rendszerben, 30 mérkőzéssel.

Az is komolyan felvetődött, hogy ha marad a jelenlegi lebonyolítás, akkor csupán egyetlen együttes essen ki, az utolsó előtti pedig osztályozót játsszon az NB II második helyezettjével. Ám az is szóba került, hogy a jelenlegi rendszert úgy alakítnák át, hogy két forduló után alsó- és felsőházra tagozódna a mezőny, és így dőlne el a bajnoki cím és a kiesés kérdése.

HORVÁTH Gábor
Horváth Gáborék 700 futballistának küldték el a kérdőíveket Fotó: Dömötör Csaba

Megannyi kérdés, megannyi gondolat – ez adta az ötletet a Hivatásos Labdarúgók Szövetsége vezetőségének, hogy reprezentatív felmérést végezzen a profi labdarúgók között (hazai és külföldi futballistákat egyaránt megkérdeztek): ők melyik változatra voksolnának?

Sokat mondó adat, hogy 

a kérdőívet kitöltők 69,3 százaléka a hazai hagyományokat leginkább követő 16 csapatos mezőnyre voksolt,

 a jelenlegi, 12 résztvevős, 33 játéknapos rendszert 14,2 százalék támogatta, míg az ugyancsak 12 együttes alkotta mezőnyt (kiegészítve az alsó- és a felsőházas küzdelmekkel) a megkérdezettek 13,9 százaléka látta üdvözítőnek.

A felmérést végző Hivatásos Labdarúgók Szövetsége főtitkára, Horváth Gábor a Nemzeti Sportnak elmondta, mintegy 300 futballista töltötte ki és küldte vissza a kérdőívet, „a szakértők szerint ez egy olyan reprezentatív minta, amelyre lehet alapozni”

Erre szokták azt mondani: kíváncsian várjuk, mit hoz a jövő!

 

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:14
🍓 ️ ­­­A­ ­d­­­ö­­­g­­ö­­s­­­ ­l­á­n­­y­­o­­k­ ­­v­­á­­­r­n­a­­­k­­­ ­­­r­­á­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­.­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­𝗨­­𝗡
lefty67
2024. április 05. 17:01
Kurvára mindegy, hogy 12-16-18 csapat van! Nemzetközi szintű focistákat kéne nevelni az akadémiákon! Hol vannak a jó fizikumú középső védők,centerek, balhátvédek, gyors szélsők?
szbalint
2024. április 04. 12:36 Szerkesztve
A jelenlegi 12 csapatos rendszernek pont az adja az előnyét, hogy nem lehet benne elkényelmesedni, különben néhány forduló alatt kiesőhelyen találhatja magát (az élmezőnyt leszámítva) szinte bárki. Ugyanúgy egy jobb sorozattal dobogós helyre lehetséges feljönni a tabella alsó részéből. Persze érthető a kiscsapatok és a falábúak részéről is, hogy szeretnék felhigítania mezőnyt néhány másodosztályú kutyaütő bandával. Akkor legalább a tavaszi szezon elején már kialakulna egy kényelmes középmezőny, ahol tét nélkül tudnak lötyögni 10-15 fordulón keresztül. Több csapat=több játékos/szakmai stáb, azaz több zsíros állás!
cutcopy
2024. április 04. 12:04
Elég csak egy csapat, a Ferencváros, yeee..!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!