Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Szlovák titkosszolgálati botrány: Három év spéttel robbant a Gorilla-ügy

2012. január 12. 13:12

Több tízmillió euróval vesztegethetett meg szlovák politikusokat egy szlovák pénzügyi cég az úgynevezett Gorilla-irat szerint. Interjú.

2012. január 12. 13:12
Tom Nicholson
Átlátszó.hu

„Több tízmillió euróval vesztegethetett meg szlovák politikusokat egy szlovák pénzügyi cég egy az interneten néhány hete közzétett állítólagos titkosszolgálati dokumentum, az úgynevezett Gorilla-irat szerint. A szlovák sajtó kétkedve fogadta és tálalta az anyagot, mely állítólag egy a SIS, a szlovák titkosszolgálat által bedrótozott lakásban 2005 és 2009 között rögzített beszélgetések átirata. Interjúnk Tom Nicholson újságíróval, aki három éve sikertelenül próbálja nyilvánosságra hozni a sztorit.

(...)


Hogyan került Önhöz ez a dokumentum?

Titkosított anyag, így nem árulhatok el részleteket. Egyébként három évvel ezelőtt történt, titkosszolgálati kapcsolataim juttatták el hozzám.

Ön lehetett az első, aki civilként tudomást szerzett az anyagról?

Ezt nem tudom, a szlovák titkosszolgálati rendszerben elég sok a biztonsági rés. Úgy tudom hogy nem sokkal azután, hogy elkészültek a leiratok, elkezdték kiszivárogtatni az érintettek felé. Valószínűleg az elsők között kaphattam meg.

Mi volt az első benyomása, amikor először olvasta a lehallgatási jegyzőkönyveket?

Nem hittem a szememnek. Megdöbbentett, hogy milyen iszonyatos mélységű a korrupció. Ugyanakkor nagyon kifinomult, jól szervezett rendszer ez, mint valami fegyveres szervezet. Egy oligarcha kezében van az irányítás, ő osztogatja a parancsokat két politikusnak, akik továbbítják az utasításokat állami szervezetek felé – az adott párt emberein keresztül. Elakadt a lélegzete az újságíró kollégáknak, rendőröknek, akiknek megmutattam az anyagot. Volt egy rendőr 400 kilométert autózott csak azért, hogy elmondja nekem, mennyire megdöbbentette a dokumentum tartalma.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Corvinus Mátyás
2012. január 13. 08:43
Nekünk is volt (BAUMAG, Kulcsár bróker) van és lesz is!
bigfield
2012. január 13. 08:27
Büszkék lehetnek...:D Legalább a korrupció virágzik náluk... hahahaha
Faqtya ezredes
2012. január 12. 18:10
Miközben a szlovák politika egy része a szomszédunkat úgymond veszélyeztető pánmagyar sovinizmusról harsog, a múltban pozsonyi titkosszolgák próbálták a szervezett bűnözés segítségével destabilizálni hazánkat. Kassai hallgatózás A hírek szerint előfordult, hogy a Nyugat felé bitangoló bárányka - tudniillik Magyarország - megregulázását a nagy testvér nem adta ki gebinbe. A brit hírszerzési szaklap, a Jane's Intelligence Digest 2001 elején azt írta, hogy a zámolyi romák franciaországi menekülését, az állítólagos üldöztetés miatti kivándorlását az orosz titkosszolgálat szervezte. Moszkvának kétségtelenül volt elszámolnivalója Magyarországgal: a NATO 1999-es balkáni légi háborúja idején hazánk az atlanti szövetség szilárd tagjának bizonyult, s szembement a szerbbarát orosz állásponttal. Igaz, addigra már hagyománya volt hazánk destabilizálásának; a kilencvenes évek közepétől az Omega elnevezésű szlovák akció Magyarországot célozta. Ennek keretében magyar politikusok házánál robbantak bombák, s az akcióban részt vevő bűnözők állhatnak a négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai merénylet mögött is (lásd keretes írásunkat). http://hetivalasz.hu/itthon/piszkos-jatszma-22944/
Faqtya ezredes
2012. január 12. 18:05
A dunaszerdahelyi szurkolóverésről semmi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!