Tilcsákbe! – Tabuk a magyar politikában

2012. június 23. 10:47

Kevesebb lesz-e a náci meg a kommunista – egyáltalán: a gondolatbűn rosszgondolat –, ha büntetünk egyes szimbólumokat, gondolatokat?

2012. június 23. 10:47
Balogh Ákos Gergely
Mandiner

Újabb fordulójához érkezett a magyar belpolitika Tabu játszmája: most éppen a kommunista diktatúrákhoz köthető személyek és intézmények nevének használatát tiltanák kormánypárti politikusok hivatalos elnevezésekben. Az előterjesztéshez csatolt listában példaként a következő nevek szerepelnek: Lenin, Marx Károly, Engels Frigyes, Vörös Csillag, Felszabadulás, Szamuely, Kun Béla, Münnich Ferenc, Ságvári Endre, Néphadsereg, Munkásőr, Tanácsköztársaság, Népköztársaság, Népfront, Frankel Leó, November 7., Április 4., Vöröshadsereg. (Hogy ebből az FN24 hogyan vezette le a Népszabadság és a Népszava névvesztését, elképzelni sem tudom.)

A sort az önkényuralmi jelképek tilalma nyitotta, folytatódott a holokauszt, majd a kommunizmus bűneinek tagadásának btk.-ba emelésével, és most itt az újabb tilalmi hullám. És miért pont ez lenne az utolsó? Ha úgy alakul történelmileg, idővel tilos lehet Trianon, a Szent Korona Tan, a NENYI, a Jóléti Rendszerváltás vagy éppen a globális felmelegedés tagadása is, miért ne?

De jó-e bármire ez a tiltás? Kevesebb lesz-e a náci meg a kommunista – egyáltalán: a gondolatbűn rosszgondolat –, ha büntetünk egyes szimbólumokat, gondolatokat? Erősen kétlem. Gondoljunk bele: másfél év felfüggesztett holokauszttagadásért? Ugyanannyi, mint amennyit a főúttörő kapott 80 milliós kárt okozó hűtlen kezelésért? Agyrém. 

Egyes politikai vagy történelmi álláspontok vitathatatlanná nyilvánítása csak azt eredményezi, hogy újabb és újabb tételek esetében merüljön fel hasonló igény. Jó dolog, ha van valamiféle konszenzus – nemzeti minimum – a múltunkról, de ezt semmiféleképpen nem a büntető törvénykönyvbe kell beleírni. Ahogy tőlem aztán működhet Kádár János Baráti Társaság meg Szálasi Ferenc Olvasókör is, úgy az utcaneveknél sem állítanék tilalmi listát, csak az új személyi okmányok kiállítását, illetve a cégmódosításokat tenném illetékmentessé arra az esetre, ha egy önkormányzat döntése nyomán megváltozik egy közterület elnevezése.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 239 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2012. június 24. 21:34
Egyet értek a cikkíró véleményével, kiegészítve azzal, hogy SEMMILYEN kettős mérce ne működjön!
drieno
2012. június 24. 11:58
anno a munkásőrök nem jelképek voltak, hanem a pufajkások utódai, akik forradalmárokra vadásztak és a többiek se babazsúrokon elhíresült előadók voltak, a gyermekek kedvencei marx és engels elvtársék megteremtették az ideológiai alapot, a többiek meg átrendezték a tulajdon, élet és halálviszonyokat tömeggyilkosokról, bűnözőkről pedig nem nevezünk el utcákat, ez alapvetés, és ha a tömeggyilkos bűnözők politikai hatalmon voltak, és megtették, akkor a diktatúrajuk lezárta után ezeket az elnevezéseket meg kell szüntetni persze, nem csoda, ha a népek zavarban vannak az apró klán ugyanott lakik, ahol a "rendszeráltás" előtt, biszku elvtársi is kapja a kiemelt nyögdíját a többi pufajkással együtt
Vén Csataló
2012. június 24. 11:16
Akkor elmagyarázom Turul, mert látom, agyilag már teljesen elbaszódtál nagy-nagy belvárosi liberalizmusodban. Tudod, közterületeket olyanokról szoktak elnevezni, akikre büszkék vagyunk mert valamilyen kiemelkedő teljesítményükkel nagyban hozzájárultak a közösség életének javításához. Amikor a Lenin nevű tömeggyilkos gazemberről és/vagy az ő magyarországi hasonlóan féreg követőiről neveznek el valamit, azzal pontosan azt az értékrendi válságot és zűrzavart építik és támogatják, amelynek például az a következménye, hogy a nácizmusnak és a kommunizmus nem azonos a megítélése Európában. Mert hát hogyan legyen egy gyermek számára világos, hogy nem helyes a hazádat elárulni és embereket kivégeztetni, ha egyszer a Kádár János utcában lakik? Fogod?
Hunor N.
2012. június 24. 10:00
Nagy Lajos: BETILTANI! (...) Csak úgy kutyafuttában sorolok föl néhányat: 1. Be kell tiltani a bonctani és szülészeti tankönyveket. Én láttam már ilyen tankönyveket és mondhatom, hogy a legnagyobb disznóságokról van bennük szó. Az ember pirul szégyenletében. Az ilyen destruktív könyvek a legnagyobb mértékben veszélyeztetik a közerkölcsöket. Ellenben állami támogatással indítani kellene még néhány színházi lapot és alapítani kellene még néhány éjszakai mulatót. 2. Be kell tiltani az öngyilkosságokat. Mert nem engedhető meg, hogy a proletárok egyszerű öngyilkossággal kibújjanak a munka alól. Például teljesen lehetetlen állapot, hogy a háztartási alkalmazott lúgkőoldatot igyék, és azután a nagyságának magának kelljen takarítani és mosogatni. Ellenben elő kell mozdítani a proletártenyésztést. Proletárkiállítással (lásd: ebkiállítás!), versennyel és műkotorékversennyel, díjakkal és futtatásokkal. 3. Be kell tiltani az iskolai olvasókönyveket, mert tele vannak destruktív métellyel. Az egyikben például ezt a nemzetgyalázást olvastam: "Meghalt Mátyás király, oda az igazság!" Pedig az igazságról nyilvánvaló, hogy csak a keresztény nemzeti kurzussal született meg s még csak ezután jön el igazán. 4. Be kell tiltani a sírást, panaszkodást, jajveszékelést, mert ez mind izgatás a fönnálló rend ellen. Ellenben el kell rendelni az általános, egyenlő és községenkénti kötelező dicsekvést, nevetést és hálálkodást, csendőrségi ellenőrzés mellett. A dicsekvésnek bizonyos időtartamon keresztül való elmulasztása képezzen kihágást és legyen andó, endő, szigorúan büntetendő. 5. De azt azután egész komolyan mondom, hogy be kell tiltani az arcnak meztelenül való viselését, mert ez szerintem az esetek igen nagy részében szemérem elleni vétséget képez, a mai gyönyörű viszonyok közt. 6. De visszatérek az eredeti kiindulópontra. Be kell tiltani ennek a Bourdet-színműnek a külföldi, berlini, bécsi, párizsi előadását is. Át kell írni az idegen destruktív államok kormányainak és tiltakozni kell diplomáciailag a darab előadása ellen. Mert ha ott elterjed a ragály, onnan aztán a legnagyobb óvatosság ellenére is behurcolhatják hazánkba. Ha pedig a nevezett destruktív kormányok nem engedelmeskednek, meg kell szakítani velük a diplomáciai összeköttetést, haza kell hívni János, Pali és Bölömbér bácsikat. 7. Igazis! Azt a kérdést is be kell tiltani, hogy: "Hogy van?" Mert az bűntettre való felhívás. A kérdező ugyanis csak azt célozhatja, hogy a felelet az legyen: "Köszönöm, rosszul". Ez pedig talán még a lázadás bűntettének tényálladékát is kimeríti. 1926
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!