Az én olimpiám

2012. augusztus 02. 09:07

A riporter az amerikaiak mellúszó csillagát Szőnyi Rebekának nevezte. Rebecca Soni még nem is járt Magyarországon, talán Kolozsvárott se. Származása okán nem kéne őt talán „magyarosítani”

2012. augusztus 02. 09:07
Aczél Endre
Galamus

„A »Gyurta-koreográfia« ennek előtte szinte minden Európa- és világbajnokságon az volt, hogy a magyar fenomén 100-nál még a középmezőnyben úszott, 150-nél került élközelbe, s aztán az utolsó ötvenen a szó szoros értelmében »leúszta« a mezőnyt. Most ez a »koreográfia« 180 fokos fordulatot vett: úgy tetszett, hogy amikor Kitadzsimát megelőzte, már nem lesz szüksége arra a bizonyos klasszikus hajrára. De az utolsó 20 méteren az uszoda mégis drámai színpaddá változott. A vezető magyarhoz egyre közelebb került az általam megjósolt »igazi« ellenfél, Jamieson, aki olyan hajrát vágott ki, mint amilyet Gyurta szokott. Pontosan olyat. Nem akarok ünneprontó lenni, de mint uszodai veterán, azt mondom: ha 210 méteres a verseny, az angol csap be elsőnek. Hála az égnek azonban, bajnokunknak megmaradt 15 század másodpercnyi előnye a korábbi minimum háromszorosából, és ilyenformán két világ- és két Európa-bajnoki aranya, egy olimpiai ezüstje után megszerezte élete első olimpiai aranyát is, egyszersmind a másodikat Magyarországnak. Csakhamar kiderült róla, hogy nemcsak világra szóló tehetség, hanem érzelmes nyilatkozó is: azt mondta a köztévé riporterének, hogy az utolsó métereken az édesanyjára gondolt. Ezzel megríkatta fél Magyarországot. És arra az ostoba kérdésre, hogy mi fog változni ezután az életében, azt mondta: semmi, legföljebb az éremgyűjteménye lesz gazdagabb. Nem csak érzelmes, értelmes fiú is. (...)

Végül némi kéretlen politika. Az úszóstadionban szerda este – szakkomentátorként – megjelent a köztévé leírhatatlan tömegben bakizó riportere mellett Czene Attila sportállamtitkár (volt olimpiai bajnok), aki jónak látta elmesélni, hogy kapott Gyurta győzelme után egy SMS-t, amelyben Tőkés László – Orbán stratégiai szövetségese – gratulált »Erdély nevében« a magyar úszóaranyhoz. »Ez önmagáért beszél«, fűzte hozzá alázatosan a riporter, én meg azt kérdezem, hogy a volt püspök, a romániai magyar politika legnagyobb kártevője ugyan miképp gondol beszélni a háromnegyedrészt románok lakta Erdély, de akár az erdélyi magyarság nevében, amikor az ő pártja (EMNP) valamivel nulla százalék fölött teljesített a minapi önkormányzati választásokon. Vagy más. A soha, semmit sem jól látó riporter az amerikaiak mellúszó csillagát következetesen Szőnyi Rebekának nevezte, amivel elérte, hogy gyanútlan hallgatósága egy újabb magyar sztárt, egy eladdig ismeretlen úszót kezdett ünnepelni. Rebecca Soni, akinek a szülei magyarok és Kolozsvárról vándoroltak ki, az Egyesült Államokban született, és azon kívül, hogy persze beszél magyarul, semmilyen magyar kötődése nincsen – hacsak azt nem tekintjük annak, hogy ugyanaz az ember edzi őt Kaliforniában, mint Hosszú Katinkát (Dave Salo) –, még nem is járt Magyarországon, talán Kolozsvárott se. Származása okán nem kéne őt talán »magyarosítani«, vagy ha ennyire kényesek vagyunk, akkor ajánlom riportereinknek, hogy a Caroline Wozniacki nevű dán teniszező-csillagot ne nevezzék »Voznyaki«-nak, mert a hölgy lengyel és a neve Voznyacki-ként ejtendő ki.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szabo61peter
2012. augusztus 16. 23:24
a te olimpiád? Az olimpiához neked és zsidóbolsevik cimbijeidnek nincs köze. ti Gháza gettó építéshez értetek, és a legfasisztább állam (ever) éltetéséhez. De jő egy szebb kor, amikor eltakarítunk teged és a hasonszőrüeked. Álmod ne legyen nyugodt! Megtalálunk - und fertigmachen! Send this message to all your fucking friends! Bye-bye
Sola Scriptura
2012. augusztus 14. 08:22
Azért az milyen gyönyörű már, hogy akik Rebecca Soni (vigyázat, Rebecca a neve, héber név!) esetében elegendőnek tartják a magyar felmenőket a "magyarsághoz", azok Aczél esetében ugyanezt nem.
Geronimo1965
2012. augusztus 08. 12:24
Úgy látom ez a vén nyálcsorgató, aberrált magyargyülölő, holokauszt túlélő, mindenkinél kiverte a biztit. Mit lehet még ehhez hozzátenni? Aczél! Irány Berlin! Ott várnak a barátaid! Kerestem Izraelt az éremtáblán, de nem találtam. Gondolom, ha rajta lenne, akkor azon köszörülné a nyelvét. Vagy mégsem..?
oskar
2012. augusztus 03. 14:55
Hogyan lehet még ilyen gondolkozású ember magyar újságíró??????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!