Hegyrombolók

2012. augusztus 09. 15:57

A több tucat downhilles nemcsak a hegyoldalt tarolja le, ahol éri, hanem nagyon is harsányan tiltakoznak és méltatlankodnak, hogy őket nem szeretik.

2012. augusztus 09. 15:57
Rumbold Éva
NOL

Szóval van ez a sok szép fiatal fiú, szabadidejükben lerobognak a hegyről a nagyon speckó biciklijeikkel. Jó levegőn vannak, sportolnak, a downhill pedig nagyon komoly sportág. Nagyon veszélyes, de még mindig jobb, mintha a laptopot bámulnák. Közösségi élmény is, csapatostul járnak föl.

A helyzet viszont az, hogy a törvény szerint csak kijelölt helyen hódolhatnak a szenvedélyüknek. És itt, ahol ezt űzik, a Budai Tájvédelmi Körzetben nincs ilyen kijelölt pálya. A libegő alatt és keresztbe-kasul a lejtő egyes helyein letarolt, erodált sávok, e nem gyógyuló sebek jelzik, hogy milyen sokan vannak, és mennyire szeretnek downhillezni. Tudom: miért nincs pálya, hát nem építenek, mit lehet tenni, hova menjenek. Azt lehet tenni, hogy akkor itt nem rongálják a kirándulóhelyeket, nem csapódnak ötvennel kutyás és túrabiciklis elé a Tündérhegyi úton. Ha ezt a sportágat választják, akkor kezdeményezniük kellene egy ilyen létesítményt, és legalább részben megfizetni az árát, és nyilván azoknak, akik ezt az infrastruktúrát használnák. Addig pedig törvénysértő természetrombolás, amit csinálnak. Hobbijukat nem is nagyon tudják eltitkolni, mert feltűnővé teszik őket egyebek között a széles nyilvánosság előtt zajló, folyamatos cirkuszaik a fogaskerekűn. Mégsem történik semmi. Senki sem lép fel ellenük. (...)

A helyzet ma, 2012-ben az, hogy a több tucat downhilles nemcsak a hegyoldalt tarolja le, ahol éri, hanem nagyon is harsányan tiltakoznak és méltatlankodnak, hogy őket nem szeretik. Én a fogason találkozom velük. A fiúk ugyanis egész nap föl-le mennek, mintha a fogas sífelvonó volna. Ezért mi, akik a hegyen lakunk, és óvodába menet, bevásárlásból, munkából hazajövet használjuk a fogast, nem férünk föl. Mert csak nyolc biciklit lehet egyszerre szállítani, és a fogas húszpercenként jár. (...)

Fiúk! Egyrészt kérni szeretném, ha már ennyit jöttök, ha tiétek a fogas, és ekkora sarat hagytok, szálljatok be a költségekbe. Figyelmetekbe ajánlom a havibérletet, diákbérlet is van, és van ötszáz forintos kerékpármatrica is, a lányom szívesen beragasztja, épp ezredrésze egy közepes downhilles bringa árának, nem rossz bolt.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!