A magyar nagyhatalmi státus felé

2012. augusztus 08. 20:05

Magyarország kormánya sportbarát; ennek szabad, sőt érdemes örülni.

2012. augusztus 08. 20:05
Szombathy Pál
Szombathy Pál
Új Szó

„A félidőn túl úgy fest, Magyarország visszafoglalja a sportnagyhatalmi pozíciót a nemzetek éremtáblázatokban megmutatkozó küzdelmében. (Akkor is, ha Kína és az USA az érmek javát kiporszívózza Londonból.) Az olimpia eddigi tanulságai magyar szempontból: nem szabad magukra hagyni a potenciális bajnokokat. (...)

Magyarország kormánya sportbarát; ennek szabad, sőt érdemes örülni. A pekingi mélypont után eddigi érmeinkkel GDP és lakosságszám alapján is tízben vagyunk az országrangsorokban, s van esélyünk – a magunk múltjával is mérve – visszaállni Sydney és Athén aranyszintjére.

Az olimpia évét alighanem élete legszörnyűbb időszakaként átélő, most bölcsen a háttérben maradó Schmitt Pál tett egy figyelemreméltó megjegyzést: a társasági nyereségadó sportba utalásának lehetőségét ki kell terjeszteni sikeres és népszerűsíthető egyéni sportágakra is. Igaza van: megbecsült edzőkre lesz szükség, az utánpótlásba áramló pénzre és a magyar hagyományok életben tartására kisebb sportágakban is.

Négyévente ugyanis nem egyszerűen versenyek vannak valahol, hanem példaképek születnek, nemzeti közösség formálódik megható pillanatokra, és kis országok mutatják versenyképes arcukat. Erre megéri költeni: kultúrateremtés ez a maga módján, s annál aligha lehet fontosabb. A többi fotelokoskodás, irigység, kritika, szenvedélyes vita: részletkérdés, ha izgalmas is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
FBG
2012. augusztus 08. 20:38
Hahó, szerkesztők, néha nézzetek rá az oldalra, mielőtt kiajánlotok valamit még egyszer.
Borbála
2012. augusztus 08. 20:24
Nem sportbarát, csak focibarát!!
kriegsfall_uhu
2012. augusztus 08. 20:16
Ez miért került ki még egyszer? Műszakváltás volt a szerkesztőségben?
kerecsen
2012. augusztus 08. 20:16
szombatipali! Ezt Peking előtt miért nem címezted gyurcsányinak? Akkor most hiteles lennél!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!