A szigorú portás

2013. szeptember 11. 08:19

Még az együttműködési tárgyalásokba bevont kis pártok szimpatizánsai és prominensei számára is elfogadhatóbb lehet az MSZP, mint az Együtt 2014.

2013. szeptember 11. 08:19
Török László
MNO

„Az ellenzéki egyeztetések során a legnehezebb feladata a Bajnai vezette Együtt 2014-gyel való megállapodás megkötése volt. Úgy kellett szövetséget kötnie a legvadabb SZDSZ-es hatalomtechnikai eszközöket felvonultató gyűjtőszervezettel, hogy elmúlt évekbeli erőfeszítései ne váljanak egyik pillanatról a másikra semmissé. S bár a koordinált indulásról szóló megállapodást még az ellenzéki oldalon sem tartja mindenki elegendőnek a kormány leváltására, Mesterházy status quója továbbra sem kérdőjeleződött meg, sőt, Bajnaival összevetve egyre többen gondolják úgy, ő az erősebb kezű vezető. Az MSZP tegnapi döntése – miszerint sem az egyszemélyes pártként megjelenő, Fodor Gábor nevével fémjelzett Liberálisokkal, sem a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalícióval (DK) nem működik együtt – már csak amolyan ujjgyakorlatot jelentett a pártvezetőnek. Mesterházynak csak a látszatot kellett fenntartania, hogy a szocialisták korábbi álláspontjuk szellemében nyitottak a legszélesebb körű szövetség létrehozására. A kapu mindenki előtt nyitva állt, csak nem osztottak olyan jegyet a belépni igyekvőknek, amilyet a portás elfogadott volna.

Még az együttműködési tárgyalásokba bevont kis pártok szimpatizánsai és prominensei számára is elfogadhatóbb lehet azonban az MSZP által választott taktika, mint az, amit a parlamentbe jutási küszöböt (pártszövetségként tíz százalékot kellene elérniük) alulról ostromló Együtt 2014 képviselt. Bajnai Fodorral szóba sem állt, Gyurcsányt pedig egyszerűen elhajtotta. Kérdés, mindez milyen reakciót vált majd ki a DK vezetőiből, akik szintén képviselőként akarják végigülni a következő négy évet. Ehhez országos listát kell állítaniuk, és öt százalékot elérniük. Elméletileg még az sem zárható ki, hogy egyéni jelöltjeiket pont abban a 31 körzetben indítják majd, ahol Bajnaiék is. Az Együtt az MSZP-vel megállapodott, szerzett azonban egy ellenséget Bajnai Gordon egykori mentora, Gyurcsány Ferenc személyében.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2013. szeptember 12. 03:23
A cikk MA fényezése de nem értem, hogy miért. MA egy szar vezető, honnan veszi egy újságíró, hogy mekkora a tekintélye egy pártban? http://www.portfolio.hu/gazdasag/osszeert_a_fidesz_es_az_mszp_tamogatottsaga.167986.html Mióta MA a pártelnök jottányit sem mozdult a maszop ázsiója. A fiatalok között a maszop szart sem ér.
Antigoné
2013. szeptember 11. 08:29
A fent említett "ellenség" pedig veszedelmes lehet, hiszen a Pojáca közismert gátlástalanságával ki tudja, milyen illetlenségeket fog még kifecsegni. A két volt beosztott most felkötheti a fehérneműt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!