Jó volna visszajönni: Berlinben a magyar elvándorlásáról

2014. február 10. 16:25

Akik kint vannak, össze tudják szedni a megélhetésükhöz szükséges pénzt, de küzdenek, és nem igazán boldogok. Interjú.

2014. február 10. 16:25
Ferge Roland
NOL

„- Egy 22 éves fiatalembert miért éppen a Magyarországról való elvándorlás ihleti filmkészítésre?


- Korosztályos problémának érzem. Hódmezővásárhelyen nőttem fel, és iskolatársaim közül többen már érettségi előtt döntöttek arról, hogy inkább külföldön folytatják. Főleg Angliában, Németországban. Na meg, újságot is szoktam olvasni. Nincs mese, ez van. Remélem, hogy minél hamarabb visszatérnek, és hozzák magukkal azt a tudást, amit megszereztek.

- Az El esetében mennyire fontos, hogy főleg vidéken játszódik?

- Nyilván fontos, mivel Hódmezővásárhelyen forgattuk. Amikor eldöntöttem, hogy az elvándorlásról fog szólni a diplomafilmem, egy képet prezentáltam Salamon András témavezetőmnek. Az egész filmet grafikus alapokra helyeztük, az operatőrrel a kiválasztott képek hangulatiságát igyekeztünk átültetni. Dramaturgiailag az volt a fontos, hogy az elvándorlás mértékét fogalmazzuk meg, illetve azt a tényt, hogy egyre fiatalabb embereket érint. A jelenleg Magyarországon érettségi előtt álló korosztályok életében súlyosan jelen van ez a kérdés. Már tudatos készülődés közben úgy vesznek idegen nyelvű órákat, hogy majd melyik országban-városban lehet jobban elhelyezkedni.

- Miből vonja le a következtetést, hogy az elvándorlás csak időszakos, és majd jön a visszatérés?

- Ezt csak remélhetem. A baráti társaságomból tudok kiindulni, többen, akik kint vannak, össze tudják szedni a megélhetésükhöz szükséges pénzt, de küzdenek, és nem igazán boldogok. Mindenesetre mindenki a saját életéért felelős.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blaupanter
2014. február 11. 06:23
Idiota. A kozmondas szerint : A penz nem boldogit,de jo ha van. A minimalis boldogsag elerese itt azert nem lehetseges,mert a voros banda,az mszp-szdsz zsirsfokkal karoltve,eladta szinte az egesz orszagof.Gyarak,termelo uzemek szazai kerultek a kulfoldiek tulajdonaba.Ok nem termelni akartak,hanem piacot szerezni a sajat termekeiknek,a sok silany minosegu arunak.Ezert Nincs Sok Szazezer embernek munkaja es jovedelme.Kenytelen kulfoldre menni idolegesen,mig az itthoni
hihhaa
2014. február 11. 00:25
A pénz a lényeg.. Az igaz, hogy a pénz nem boldogít, de a hiánya meg lehetetlenné teszi a boldogságot. Meg lehet élni itthon, de sokaknak ez nem elég, ha kint több, mennek. Logikus ez, pénzből élünk, MIND "prostituáltak" vagyunk! :(
korona
2014. február 10. 20:20
Ikszszer írtam, hogy Orbánnak a nép felé a LEGFONTOSABB tennivalója az lett volna, hogy a béreket és a nyugdíjakat, SEMMIT TEKINTETBE NEM VÉVE, a nyugati színtre KELLETT VOLNA EMELNIE !!! Mivel ezt nem tette, maga a Fidesz-jelenség nagyon megingott és a nép megint csak a NEMZETBEN keresi a menedéket. Szégyen, hogy egy "jól-teljesítő-országból" tömegesen vándorolnak ki művelt vagy kevésbé műveltek a Nyugatra. Talán még megtehetné. Talán.
NeMá
2014. február 10. 19:42
Nézze már végig valaki, hogyan kell Magyarországon pénzt keresni: http://www.youtube.com/watch?v=oyBTcv3FIdk Szellemi munkával! Mert Kiss L. László elmondja! Igen is lehet sok pénzt keresni kutatással!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!